Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanomalta odotettua parempi tulos

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Lukuisat Sanoman toiminnot on keskitetty Sanomataloon Helsinkiin.
Lukuisat Sanoman toiminnot on keskitetty Sanomataloon Helsinkiin. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Mediayhtiö Sanoman tulos ennen kertaluonteisia eriä pysyi jokseenkin ennallaan vuoden kolmannen neljänneksen aikana suhteessa edelliseen vuoteen.

Yhtiön liikevoitto ennen kertaluonteisia eriä oli 62,5 miljoonaa euroa, kun vuonna 2014 vastaavaan aikaan se oli 62,1 miljoonaa euroa. Liikevaihto vastaavana aikana putosi noin 478 miljoonasta eurosta 459 miljoonaan euroon. Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli 13,6 prosenttia liikevaihdosta. Viime vuonna vastaavaan aikaan se oli 13 prosenttia.

Tulos oli odotettua parempi. Arvopaperi-lehden mukaan Factsetin keräämä konsensus odotti yhtiöltä 55,3 miljoonan euron liikevoittoa. Seitsemän analyytikon ennusteet vaihtelivat 51,0 ja 57,9 miljoonan välillä. Reutersin haastattelemat analyytikot odottivat keskimäärin 56,2 miljoonan euron voittoa.

Yhtiön mukaan tuloksen paraneminen johtui pääasiassa Hollannin liiketoimintojen tuloksesta ja oppimateriaalibisneksen myynnin kasvusta. Prittimainonnan lasku ja television ohjelmapoistojen kasvu rasittivat puolestaan Suomen mediatoimintojen tulosta.

Jos kertaluonteiset erät otetaan huomioon, yhtiön liiketulos laski noin kymmeneen miljoonaan euroon edellisvuoden 77,6 miljoonasta eurosta.

Liikevoittoa heikensi 52,5 miljoonan euron kertaluonteiset erät, jotka liittyivät pääasiassa arvonalentumisiin ja rakennejärjestelykustannuksiin.

Osakekohtainen tulos oli –0,04 euroa, kun vuonna 2014 vastaavaan aikaan oli 0,34 euroa.

Tammi-syyskuun aikana liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli noin 92 miljoonaa euroa, kun edellisenä vuonna tähän aikaan se oli 124,4 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski 3,7 prosenttia lähes 459 miljoonaan euroon. Alkuvuoden tulosta heikensi tuloksen heikkeneminen Suomessa ja Learningin liiketoimintaan vaikuttavat lakimuutokset Puolassa.

Koko alkuvuoden liikevoittoa heikensi 83,9 miljoonan euron kertaluonteiset erät, jotka liittyivät pääasiassa arvonalentumisiin ja myyntivoittoihin ja -tappioihin sekä rakennejärjestelykustannuksiin. Vertailukaudella kertaluonteiset erät koostuivat pääasiassa myyntivoitoista ja rakennejärjestelykustannuksista sekä Belgian televisiotoimintojen myyntiin liittyneestä omaisuuden myyntitappiosta ja kauppahinnan mukaisesta alaskirjauksesta.

Yhtiö ilmoitti torstaina julkaistussa osavuosikatsauksessa, että kilpailuympäristössä sekä kuluttajien tottumuksissa tulevat johtamaan etenkin kansainvälisten ohjelmien arvonalentumiseen. Arvioinnin perusteella tullaan suurella todennäköisyydellä tekemään noin 14–18 miljoonan euron ylimääräinen arvonalentumiskirjaus vuoden 2015 neljännellä vuosineljänneksellä. Tällä ei ole vaikutusta Sanoman vuoden 2015 näkymiin, yhtiö ilmoitti.

Yhtiö osavuosikatsauksen mukaan Sanoma odottaa tämän vuoden konsernin rakennemuutoksilla oikaistun liikevaihdon kasvun olevan noin edellisvuoden tasolla ja liikevoittomarginaalin ilman kertaluonteisia eriä arvioidaan olevan yli 4 prosenttia liikevaihdosta, kun se viime vuonna oli 6,2 prosenttia liikevaihdosta.

Toimitusjohtaja Susan Duinhoven sanoo osavuosikatsauksessa, että Hollannin ja Belgian liikevaihto parani kolmannella neljänneksellä nykyisen tuotevalikoiman osalta monimediastrategian onnistuneen toteutuksen ansiosta. Hollanin ja Belgian kuluttajamediatoiminnot tekivät alkuvuoden aikana voittoa ilman kertaluonteisia eriä 53 miljoonaa euroa, mikä on 8,8 prosenttia liikevaihdosta. Tulos parani kolmannella kvartaalilla, jolloin se oli 10,2 prosenttia liikevaihdosta.

”Kodinsisustus ja naisten teema-alueen tietyt osat, esimerkiksi LINDA-brändi kehittyivät oikeaan suuntaan. SBS-televisioliiketoiminnalle neljännes oli hyvä ja kokonaiskatsojaosuus kasvoi. Tuotevalikoiman selkeät painotukset sekä johdonmukainen keskittyminen toteutukseen ja kulujen tarkasteluun tuottavat tulosta Media BeNe-liiketoimintayksikössä”, hän sanoo osavuosikatsauksessa.

”Verkko- ja mobiilimainonnan ja digitaalisten tilausten kasvu sekä Helsingin Sanomien vakaa levikkimyynnin kehitys antavat Media Finland -liiketoimintayksikölle vahvan perustan taloudellisen kehityksen parantamiselle”, Duinhoven sanoo. Sanoma Media Finland teki kolmannella kvartaalilla voittoa ilman kertaluonteisia eriä kaksi miljoonaa euroa. Koko alkuvuoden aikana liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli 2,6 tappiollinen.

Yhtiö sanoo, että Learning-liiketoimintayksikkö on saavuttamassa tälle vuodelle asetetut tavoitteensa, vaikka liiketoimintaympäristö Puolassa on edelleen haasteellinen lakimuutosten takia. Learning teki alkuvuoden aikana liikevoittoa ilman kertaluonteisia eriä 69,6 miljoonaa euroa, mikä on noin 27 prosenttia liikevaihdosta.

”Vastaamme haasteisiin tasapainottavilla toimenpiteillä. Learning-liiketoiminnan digitaalinen muutos etenee hyvin, ja suosittu Bingel-oppimisalusta on nyt otettu käyttöön myös Suomessa”, Duinhoven kertoo.

Heinäkuussa Sanoma ilmoitti, että sen liiketappio ilman kertaluonteisia eriä oli 19,9 miljoonaa euroa tammi–maaliskuussa.

Aikaisemmin tässä kuussa yhtiö ilmoitti vähentävänsä yt-neuvottelujen päätteeksi 241 työpaikkaa, joista 200 työpaikkaa kohdistui Suomen liiketoimintaan. Yhtiö aikoo henkilöstövähennysten lisäksi säästää jakelussa ja painotoiminnassa sekä tehostaa sisällöntuotantoa, markkinointia, myyntiä sekä keventää tukitoimintoja.

”Neuvottelut olivat osa 50 miljonan euron säästöohjelmaa, joka aloitettiin elokuussa 2015. Säästötoimista valtaosa saadaan toteutettua vuoden loppuun mennessä, ja merkittävin osuus niiden vaikutuksista alkaa näkyä vuonna 2016. Keskitymme myös tulevina vuosina kustannuksia pienentäviin innovaatioihin koko konsernissa”, Duinhoven sanoo.

Sanoma vaihtoi toimitusjohtajaa syyskuussa, kun Harri-Pekka Kaukosen tilalle valittiin hollantilainen Susan Duinhoven.

Helsingin Sanomat on osa Sanomaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat