Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkön kotimainen tuotanto putosi alimmilleen 2000-luvulla – tuonti Ruotsista huipussaan

Talous
 
Petteri Kivimäki
Turpeen käyttö sähkön tuotannossa lisääntyi viime vuonna runsaasti. Kuva Pajusuolta Leivonmäeltä.
Turpeen käyttö sähkön tuotannossa lisääntyi viime vuonna runsaasti. Kuva Pajusuolta Leivonmäeltä. Kuva: Petteri Kivimäki

Kotimaassa tuotetun sähkön määrä putosi viime vuonna alimmalle tasolleen koko 2000-luvulla.

Tilastokeskuksen tuore tilasto kertoo, että viime vuonna Suomessa tehtiin sähköä yhteensä 65,4 terawattituntia (TWh). Se on hieman vähemmän kuin vuonna 2000, jolloin viimeksi oltiin lähes samalla tasolla.

Kotimaisen tuotannon aleneminen johtuu kahdesta asiasta.

Sähkön kulutuksen kasvu on pysähtynyt viime vuosina taloudellisen taantuman takia. Teollisuus, joka käyttää kaikesta sähköstä Suomessa noin puolet, on vähentänyt kulutustaan.

Isompi tekijä on se, että Suomeen tuotiin viime vuonna paljon sähköä lähinnä Ruotsista, mikä vähensi kotimaisen sähkön tarvetta.

Sähköä on kannattanut tuoda, koska hyvä vesitilanne Norjassa ja Ruotsissa on painanut pohjoismaisen sähkön tukkuhinnan hyvin alas. Sähkön tuotanto Suomessa on kalliimpaa kuin vesivoimatuotanto Norjassa ja Ruotsissa.

Suomeen tuotaisiin Ruotsista nykyistä enemmänkin sähköä, jos se olisi mahdollista. Rajajohdot eivät salli tuonnin lisäämistä, koska ne ovat täyskäytössä.

Sähkön kokonaiskulutus oli kotimaista tuotantoa lähes 20 terawattituntia suurempi. Kulutus väheni toissa vuodesta yhden prosentin ja oli 83,4 terawattituntia.

Kokonaiskulutuksesta katettiin täten 78 prosenttia kotimaisella tuotannolla ja 22 prosenttia sähkön nettotuonnilla lähinnä Pohjoismaista ja pienessä määrin Venäjältä ja Virosta.

Sähkön tuonti kasvoi viime vuodesta 14 prosenttia. Tuonti pohjoismaisilta markkinoilta lisääntyi peräti lähes 50 prosenttia.

Vuoden 2014 sähkön kotimaisesta tuotannosta 34 prosenttia tapahtui sähkön ja lämmön yhteisvoimaloissa.

Uusiutuvilla energialähteillä katettiin 39 prosenttia ja fossiilisilla polttoaineilla 21 prosenttia. Ydinvoimalla tuotettiin 35 prosenttia ja turpeella viisi prosenttia sähköstä.

Yli puolet uusiutuvilla energialähteillä tuotetusta sähköstä tuotettiin vesivoimalla ja lähes koko loppuosa puulla.

Uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkömäärä kasvoi kaksi prosenttia, koska vesivoimalla tuotettu sähkömäärä lisääntyi neljä prosenttia ja tuulivoimalla tuotettu 43 prosenttia. Puulla tuotettu sähkömäärä väheni kaksi prosenttia.

Fossiilisilla polttoaineilla tuotettu sähkömäärä laski 21 prosenttia kivihiilellä tuotetun sähkömäärän vähennyttyä 25 prosenttia ja maakaasulla tuotetun 21 prosenttia.

Turpeella tuotettu sähkömäärä kasvoi runsaasti, kahdeksan prosenttia. Turpeen käytössä on suurta vuosivaihtelua säästä riippuen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat