Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lumian elinvoima hiipuu – Android ja Apple jyräävät Windows-puhelimet Suomessa

Talous
 
Mikä on sinun puhelimesi käyttöjärjestelmä?
Mikä on sinun puhelimesi käyttöjärjestelmä?
Android on ylivoimaisesti suosituin puhelimien käyttöjärjestelmä, mutta kaikille ei ole selvää minkämerkkinen moottori asuu oman luurin sisällä. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Satojentuhansien suomalaisten taskussa on puhelin, jonka tulevaisuus näyttää synkältä.

Nokialta Microsoftille siirtyneet Lumia-älypuhelimet ovat jääneet pahasti alakynteen kilpailussa Android-puhelinten ja Applen iPhonen kanssa. Lumioiden ja muiden Windows Phone -laitteiden osuus älypuhelinten myynnistä on maailmalla enää runsaat pari prosenttia.

Microsoftin oma puhelinmallisto on vanhentunut, eikä muitakaan valmistajia juuri kiinnosta tehdä Windows Phone -käyttöjärjestelmän puhelimia. Koska käyttäjiä on vähän, osa ohjelmistoyhtiöistä ei vaivaudu muokkaamaan sovelluksiaan Windows Phone -puhelimille, mikä entisestään karkottaa ostajia.

Hurjaa vauhtia kasvava viestisovellus Snapchat, jolla on yli 200 miljoonaa käyttäjää, ei ole tehnyt Windows-sovellusta. Yli 400 miljoonan käyttäjän kuvayhteisöä Instagramia voi käyttää vain keskeneräisellä beta-sovelluksella.

Nokian perintönä Lumia-puhelimet ovat olleet Suomessa suositumpia kuin kenties missään muualla.

Enimmillään ainakin kolmannes älypuhelimista on ollut Lumioita tai muita Windows-laitteita, mutta osuus on romahtanut. Teleoperaattori DNA:n kuluttajamyynnistä vastaava johtaja Sami Aavikko arvioi markkinaosuuden olevan Suomessa enää noin 15 prosenttia.

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop sai vuonna 2011 Symbian-puhelimet kuulostamaan aikansa eläneiltä surullisenkuuluisassa burning platform -muistiossaan. Microsoft ei ole yhtä selvästi todennut Windows-puhelinten tarun loppuneen, mutta usko menestykseen vaikuttaa hiipuvan.

Heinäkuussa Microsoft käytännössä totesi Nokialta 5,4 miljardilla eurolla ostetun puhelinliiketoiminnan muuttuneen arvottomaksi ja aloitti samalla jätti-irtisanomiset. Yhtiö kertoi havittelevansa puhelimissa entistä enemmän yritysasiakkaita kuluttajien sijaan.

Jukka Gröndahl / HS
Peliyhtiö Next Gamesin vastaava tuottaja Sulka Haro (vas.) ja markkinointijohtaja Saara Bergström kokeilivat yhtiön tuoretta The Walking Dead: No Man’s Land -peliä. Yhtiön mobiilipelejä ei saa Windows-puhelimille.
Peliyhtiö Next Gamesin vastaava tuottaja Sulka Haro (vas.) ja markkinointijohtaja Saara Bergström kokeilivat yhtiön tuoretta The Walking Dead: No Man’s Land -peliä. Yhtiön mobiilipelejä ei saa Windows-puhelimille.

Tuoreimman osavuosikatsauksen 12-sivuisessa tiedotteessa Lumia-nimeä ei mainita enää kertaakaan. Puhelimia sivutaan kerran: äly- ja peruspuhelinten myynnin kerrotaan romahtaneen yhteensä 54 prosenttia –”uuden strategian mukaisesti”.

”Kun yhtiön toimitusjohtaja lakkaa puhumasta jostain divisioonasta, se on aika jäätävä merkki”, sanoo puhelinmarkkinoita pitkään Yhdysvalloissa seurannut analyytikko Tero Kuittinen. ”Kysymys on enää siitä, milloin toimitusjohtaja ilmoittaa, että peli on loppu.”

Microsoftin nykyisen toimitusjohtajan Satya Nadellan kerrotaan vastustaneen alusta lähtien Nokian puhelinliiketoiminnan ostamista.

Kuluttajien vähäinen kiinnostus ja sovellusten puute on synnyttänyt kierteen, jota Microsoft ei ole saanut oikaistua.

Suomalainen Next Games on tehnyt pelinsä tähän mennessä vain Apple- ja Android-laitteille. Yhtiön toimitusjohtaja Teemu Huuhtanen kertoo syyksi sen, että Windows-puhelimilla ei ole riittävästi käyttäjiä.

”Markkinaosuus on aika dramaattisesti tippunut.”

Mobiilipelin muokkaaminen kertaalleen Windows-alustalle ei ole Huuhtasen mukaan kovin suuri ponnistus. Toisaalta peleistä on tullut alati muuttuvia palveluita, joiden päivittäminen eri alustoille vaatii paljon työtä.

Microsoftia ei voi moittia sitkeyden puutteesta. Windows-puhelimet saavat pian toisen suuren päivityksensä.

Microsoftin toivo on uudessa Windows 10 -käyttöjärjestelmässä, jonka puhelimia on kehitetty myös Suomessa. Ensimmäiset puhelimet tulevat myyntiin loppuvuonna. Microsoft on rakentanut työkaluja, jotta sovellukset voisi entistä helpommin ohjelmoida muilta alustoilta Windows-laitteille.

”Ei tässä luovutettu ole”, sanoo Suomessa Microsoftin kuluttajatuotemarkkinoinnista vastaava Vesa-Matti Paananen.

Tiedätkö, mikä on puhelimesi käyttöjärjestelmä? HS.fi/hstv

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat