Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiista kalvaa ilmastosopua – Suomi vähentää sadan miljoonan euron ilmastorahoitustaan

Talous
 
Navesh Chitrakar / Reuters
Kuva: Navesh Chitrakar / Reuters

Kiista ilmastorahoituksesta jäytää ilmastoneuvotteluita Pariisin kokouksen kynnyksellä. Pariisissa on tarkoitus solmia kaikkia maailman maita sitova kansainvälinen ilmastosopimus.

Rahoitusneuvotteluja käyvän ulkoministeriön erikoistutkijan Folke Sundmanin mukaan keskustelua käydään kahdesta asiasta: miten jo annetut sitoumukset toteutetaan ja mitä tehdään vuoden 2020 jälkeen.

”Rahoitus on yksi loppusuoran kipeimmistä kysymyksistä.”

Kööpenhaminan ilmastokokouksessa teollisuusmaat lupasivat panna liikkeelle 100 miljardia dollaria vuositasolla vuoteen 2020 mennessä. Tätä varten on perustettu vihreä ilmastorahasto. Rahat tulevat sekä valtioiden budjetista että yksityisiltä toimijoilta.

Lokakuussa kehittyneiden maiden talousjärjestö OECD laski ensi kertaa, miten tavoitteeseen on päästy. Vuonna 2014 tavoitteesta oli kerätty kaksi kolmasosaa, 62 miljoonaa dollaria. Rahat ovat peräisin esimerkiksi valtioiden budjeteista, kehitysrahastoista kuten Maailmanpankilta sekä yksityisistä rahastoista.

Suomi lupasi viime vuonna vihreään ilmastorahastoon 34,7 miljoonaa euroa, mutta joutuu nyt tiukentamaan linjaansa. Ilmastorahoitus on osa kehitysrahoitusta, joka on hallituksen leikkauslistalla. Lisäksi vuoden 2016 alusta päästöhuutokauppatuloja ei enää käytetä kehitys- ja ilmastoprojekteihin. Huutokauppatulot ovat vuositasolla olleet noin 50–60 miljoonaa, kertoo ulkoministeriön tarkastaja Johanna Pietikäinen.

”Emme voi tässä vaiheessa luvata uutta, merkittävää panosta. Uusien hankkeiden osalta mahdollisuudet ovat nyt typistyneet.”

Suomi on EU-tasolla Pietikäisen mukaan ”hyvää keskitasoa”. Monet Euroopan maat, kuten Saksa ja Britannia, ovat luvanneet kaksinkertaistaa ilmastorahoituksensa Pariisin kokouksen kynnyksellä. Myös Ruotsi pitää rahoituksen kasvattamista yhtenä prioriteettinaan.

”Suomella ei ole samanlaista linjausta”, Pietikäinen sanoo.

Suomi on kasvattanut 2000-luvulla ilmastorahoitustaan merkittävästi muutamasta miljoonasta 116 miljoonaan euroon vuonna 2014. Myös vuoden 2015 rahoitus pysynee sadan miljoonan euron tienoilla. Summaa on kasvattanut osin se, että mukaan on laskettu myös kehitysrahoittaja Finnfundin ilmastoprojektit ja tuet kehitysrahastoihin.

Kehitysrahoitusta karsiva hallitus aikoo antaa lisärahoitusta juuri Finnfundille, jonka projekteissa on mukana esimerkiksi suomalaisia pieniä puhtaan teknologian yrityksiä. Niiden pääsy markkinoille voi olla muuten hankalaa.

”Esimerkiksi Kiinassa yritys asentaa suomalaista teknologiaa kiinalaisille tuotantolaitoksille. Jordaniassa suomalaista teknologiaa ja osaamista hyödynnetään aurinkoenergiahankkeessa”, kertoo johtaja Hanna Skelly Finnfundista.

Rahakiistoista huolimatta Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka on varovaisen toiveikas Pariisi-sovun syntymisestä.

”Kööpenhaminan jälkeen on saavutettu paljon. 155 maata on antanut päästölupauksen, ja isot pelurit ovat sitoutuneempia sopuun.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat