Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkön tuonti korvaa kotimaista tuotantoa

Talous
 

Kotimaassa tuotetun sähkön määrä supistui viime vuonna alimmalle tasolleen koko 2000-luvulla.

Tilastokeskus kertoo, että viime vuonna Suomessa tuotettiin sähköä 65,4 terawattituntia (TWh). Se on hieman vähemmän kuin vuonna 2000, jolloin oltiin lähes samalla tasolla.

Kotimaisen tuotannon pieneneminen johtuu kahdesta asiasta.

Sähkön kulutuksen kasvu on pysähtynyt taloudellisen taantuman takia. Teollisuus, joka käyttää kaikesta sähköstä Suomessa noin puolet, on vähentänyt kulutustaan.

Taantumaa enemmän vaikuttaa se, että Suomeen tuotiin viime vuonna paljon sähköä lähinnä Ruotsista. Tämä vähensi kotimaisen sähkön tarvetta.

Sähköä on kannattanut tuoda, koska hyvä vesitilanne Norjassa ja Ruotsissa on painanut pohjoismaisen sähkön tukkuhinnan hyvin halvaksi. Sähkön tuotanto Suomessa on kalliimpaa kuin vesivoimatuotanto Norjassa ja Ruotsissa.

Suomeen tuotaisiin Ruotsista enemmänkin sähköä, jos se olisi mahdollista. Rajajohdot eivät salli tuonnin lisäämistä, koska ne ovat täyskäytössä.

Sähkön kokonaiskulutus oli kotimaista tuotantoa lähes 20 terawattituntia suurempi. Kulutus väheni toissa vuodesta yhden prosentin ja oli 83,4 terawattituntia.

Kokonaiskulutuksesta 78 prosenttia katettiin kotimaisella tuotannolla ja 22 prosenttia sähkön nettotuonnilla lähinnä Pohjoismaista sekä pienessä määrin Venäjältä ja Virosta. Tuonti pohjoismaisilta markkinoilta lisääntyi lähes 50 prosenttia.

Uusiutuvilla energialähteillä tuotettiin 39 prosenttia ja fossiilisilla polttoaineilla 21 prosenttia sähköstä. Ydinvoimalla tuotettiin 35 prosenttia ja turpeella viisi prosenttia.

Fossiilisilla polttoaineilla tuotettu sähkömäärä pieneni 21 prosenttia: kivihiilellä tuotettu väheni 25 prosenttia ja maakaasulla tuotettu 21 prosenttia. Turpeella tuotettu sähkömäärä kasvoi kahdeksan prosenttia. Turpeen käytössä on suurta vuosivaihtelua säästä riippuen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat