Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Suomalaiset ovat lisänneet säästämistä, entistä useampi uskoo oman taloutensa paranevan

Talous
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Suomalaiset säästävät vuotta aiempaa enemmän.
Suomalaiset säästävät vuotta aiempaa enemmän. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Suomalaiset ovat lisänneet säästämistä, kertoo Säästöpankkiryhmän tekemä Näin Suomi säästää -kysely. 84 prosenttia vastanneista sanoi, että heillä jää ainakin jonkin verran rahaa säästöön, kun vuotta aiemmin samaa sanoi 70 prosenttia vastanneista.

Samalla 36 prosenttia vastanneista aikoo lisätä säästämistä seuraavan vuoden aikana. Vuotta aiemmin säästämisen lisäämistä suunnitteli 29 prosenttia vastanneista.

Usko oman talouden paranemiseen on kasvanut. 31 prosenttia vastanneista uskoi henkilökohtaisen talouden paranevan seuraavan vuoden aikana, kun vuosi sitten tehdyssä kyselyssä vastaava lukema oli 24 prosenttia.

Etelä- ja Itä-Suomessa oltiin optimistisimpia. Vanhan läänijaon mukaan jaoteltuna sekä Etelä- että Itä-Suomessa oman talouden parantumiseen uskoi 34 prosenttia vastanneista. Pääkaupunkiseudulla oman talouden parantumiseen uskoi nyt yli 40 prosenttia.

”Suomessa on selvästi ihmisiä, joilla menee hyvin. Lisäksi osa ihmisistä on vaikeiden vuosien aikana ehkä oppinut, että katastrofia ei tullutkaan”, sanoo Säästöpankkiryhmän markkinointi- ja viestintäjohtaja Katja Änkilä.

Samaan aikaan syyskuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa oli 337 400 työtöntä työnhakijaa. Säästöpankkiryhmän tutkimuksessa oman talouden heikkenemiseen uskoi 25 prosenttia vastaajista, mikä on sama lukema kuin vuotta aiemmin. Kahtiajako menestyjiin ja häviäjiin näyttää syvenevän jopa uskomustasolla.

Myös säästämisen lisääntymistä voi selittää taloudellisesti huonoilla ajoilla. Toisaalta kyselyn perusteella säästämisen lisäämistä suunnittelevat erityisesti ne, jotka uskovat oman taloutensa paranevan, eivät ne, jotka uskovat sen pysyvän ennallaan tai huononevan seuraavan 12 kuukauden aikana. Kyselyyn vastanneista puolet pystyisi halutessaan säästämään yli 100 euroa kuukaudessa.

Suomalaiset säästävät lähinnä turvallisuuden takia. Ylivoimaisesti tärkein syy säästämiselle kyselyssä oli ”tarve turvautua pahan päivän varalle”. Sen suosio on tasainen ympäri maata pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta. Sielläkin se on suosituin syy säästää, mutta samalla vaurastuminen ja taloudellinen riippumattomuus korostuvat säästämissyinä.

Suomalaisten nuiva suhtautuminen lainanottoon korostui kyselyssä. Enemmän kuin joka kolmannen kyselyyn vastanneen mielestä asuntolainan ottaminen on sopivaa, mutta muutoin he yrittävät pärjätä kokonaan ilman lainoja tai luottoja. Keskimäärin noin 30 prosenttia kyselyyn vastanneista yrittää puolestaan ”välttää kaikkea lainanottoa ja luotonantoa viimeiseen saakka”.

Näin Suomi säästää -kysely tunnettiin aiemmin Säästöbarometrina. Kysely tehtiin nyt kuudetta kertaa, ja se toteutettiin internetkyselynä syys–lokakuussa. Kyselyyn vastasi 3 042 yli 14-vuotiasta kaikkialta Suomesta Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Säästöpankkiryhmän mukaan kysely on edustava otos eri-ikäisistä suomalaisista.

Kyselyn tulokset julkaistaan kansainvälisen säästäväisyyspäivän aattona. Vuonna 1924 Milanossa ideoidun päivän tarkoitus on kertoa erityisesti lapsille ja nuorille säästämisen tärkeydestä.

Säästöpankki on Suomen vanhin pankkiryhmä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat