Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nord Stream -kaasuputken laajennuksessa muhii riita: Slovakian mukaan kyse on EU-petoksesta

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Nord Streamin kaasuputkia Kotkan satamassa maaliskuussa 2009.
Nord Streamin kaasuputkia Kotkan satamassa maaliskuussa 2009. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Uutta kaasuputkiyhteyttä Venäjältä Saksaan suunnitteleva Nord Stream torjuu vaatimukset, että EU-komission pitäisi estää putkiyhteyden laajentaminen. Komission puuttumista on vaatinut osa EU-maista.

Nord Streamin tulkinnan mukaan komissiolla ei ole valtuuksia puuttua hankkeeseen, koska putki kulkee lähes koko yli tuhannen kilometrin matkaltaan kansainvälisellä merialueella.

Vain Saksan puoleisessa päässä putki kulkee Saksan aluevesillä 12 merimailin eli noin 20 kilometrin matkan. Putkiyhtiö katsoo, että tämä ei anna komissiolle mahdollisuutta puuttua hankkeeseen.

Nord Streamin suomalainen viestintäjohtaja Tapio Pekkola sanoo, että komissiolla on luonnollisesti oikeus omiin selvityksiinsä, mutta yhtiössä ollaan luottavaisia, että kansainvälinen merilaki on sen puolella, ja hanke onnistuu yhtä hyvin kuin ensimmäinen vaihe.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Nord Streamin Tapio Pekkola esitteli kaasuputkiprojektin ensimmäistä vaihetta 2009.
Nord Streamin Tapio Pekkola esitteli kaasuputkiprojektin ensimmäistä vaihetta 2009.

Nykyinen putkiyhteys Venäjältä Saksaan valmistui 2013. Nyt Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom ja viisi länsieurooppalaista energiayhtiötä aikovat kaksinkertaistaa siirtokapasiteetin rakentamalla nykyisten putkien viereen kaksi uutta putkea.

Gazprom on uudessa hankkeessa jälleen enemmistöomistajana 51 prosentilla.

Yhtiöt tekivät syyskuussa osakkuussopimuksen. Ympäristö- ja muiden lupien jälkeen rakentamisen pitäisi alkaa vuoden 2018 alusta ja toimintakunnossa uusi yhteys olisi vuonna 2020.

EU-maista putkea vastustavat Baltian maat, Puola, Tšekki ja Slovakia, eikä sille hurrata myöskään kaakkoisissa EU-maissa eikä Italiassa.

Vastustajat katsovat hankkeen antavan väärän signaalin Venäjälle: EU-maiden pitäisi pidättäytyä Ukrainan sodan takia kaasuyhteistyön syventämisestä Venäjän kanssa.

Venäjän tavoitteena katsotaan olevan lopettaa kaasun kuljettaminen Länsi-Eurooppaan Ukrainan kautta. Ukraina menettäisi useiden miljardien eurojen kauttakuljetusmaksut. Myös Slovakia ja Tšekki menettäisivät tuloja, joita ne saavat nyt kauttakuljetuksesta.

Nämä maat ja Puola pelkäävät, että ne päinvastoin joutuvat tulevaisuudessa maksamaan kuljetusmaksuja saksalaisille, jos valtaosa kaasuvirroista siirtyy Nord Streamin putkiin, ja sitä kautta Saksan maaperällä oleviin verkkoihin.

Slovakian pääministeri Robert Fico on kutsunut putkihanketta petokseksi EU:n puolelta.

Pekkola sanoo, että kakkosvaiheeseen olisi ollut tulossa enemmän halukkaita yhtiöitä ja sijoittajia kuin voitiin ottaa. Mukaan seuloutui lopulta Saksasta E.on ja Wintershall, Itävallasta OMV, Hollannista Shell ja ranskasta Engie.

Yhtiöt haluavat turvata tulevaisuuden kaasunsaantinsa, kun EU:n oma tuotanto Pohjanmerellä vähenee. Lisäksi kaasun lasketaan korvaavan vähäpäästöisempänä kivihiiltä ja poistuvaa ydinvoimaa.

Komission toimintaa rajoittaa lain lisäksi se, että suurin jäsenmaa Saksa ei halua eikä voikaan puuttua yritystensä haluun tehdä liiketaloudellisia investointeja.

Vaikka putki ei kulje Itämeren maiden aluevesillä, se kulkee muun muassa Suomen talousvesillä. Nord Stream tarvitsee Suomesta ympäristöluvan, josta hakemus on jo jätetty.

Toiminnassa olevan kahden putken yhteys maksoi Pekkolan mukaan 7,7 miljardia euroa. Uuden yhteyden arvioitu hinta on 8-9 miljardia. Hintaa alentaa teräksen halventuminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat