Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman tehokkain mötikkä – jopa Guinness tunnusti Wärtsilän uutuusmoottorin, joka käy melkein millä vain

Talous
 
MIKKO LEHTIMÄKI
Rami Mäkynen nostaa runkolaakerin satuloita Wärtsilän tehtaalla Vaasassa. Wärtsilä vie moottoreitaan ympäri maailmaa voimalaitoksiin ja laivoihin. Vuosi vuodelta yhä suurempi osa tehtaan toiminnoista on automatisoitu, mutta ihmiskäsiä tarvitaan yhä.
Rami Mäkynen nostaa runkolaakerin satuloita Wärtsilän tehtaalla Vaasassa. Wärtsilä vie moottoreitaan ympäri maailmaa voimalaitoksiin ja laivoihin. Vuosi vuodelta yhä suurempi osa tehtaan toiminnoista on automatisoitu, mutta ihmiskäsiä tarvitaan yhä. Kuva: MIKKO LEHTIMÄKI
Fakta

Wärtsilä

 Juuret vuonna 1834 Tohmajärvelle perustetussa sahassa.

 Tuottaa muun muassa voimalaitoksia, moottoreita, laivojen laitteistoja, teollisuussuunnittelua ja huoltopalveluja.

 Työllisti viime vuoden lopussa 17 700 ihmistä. Suomessa noin 3 400 työntekijää, joista suurin osa Vaasassa.

 Teki viime vuonna 4,8 miljardia euroa liikevaihtoa. Markkina-arvo yli 7 miljardia euroa.

 Meneillään toimitusjohtajan vaihdos: Björn Rosengren siirtyy ruotsalaisyritys Sandvikiin. Wärtsilän johdossa aloittaa marraskuussa Jaakko Eskola. Hallitusta johtaa Mikael Lilius.

Vaasan keskustassa valmistuu järeitä, muutaman miljoonan euron arvoisia moottoreita voimalaitoksiin ja laivoihin. Suunnilleen kahdesti päivässä Wärtsilän tehtaalta lähtee pikkubussin kokoinen moottori jonnekin päin maailmaa.

”Wärtsilä 31 on suunniteltu salaa täällä Vaasassa. Se pääsi jo Guinnessin ennätysten kirjaan”, hehkuttaa ympäristöratkaisuista vastaava johtaja Juha Kytölä insinöörin ylpeydellä.

Syytä onkin. Uuden moottorin kehitystyö vie 5–7 vuotta, ja uusia malleja tuodaan markkinoille harkiten.

Kytölän– ja Guinnessin – mukaan Wärtsilä 31 on luokkansa tehokkain moottori. Harmaa mötikkä pystyy pienin muutoksin käyttämään polttoaineena mitä tahansa nestemäistä polttoainetta tai kaasua. Sama moottori käy vaikkapa jäänmurtajaan, autolauttaan tai voimalaitokseen. Juuri joustavuus on Suomen suurimman cleantech-yhtiön valttikortti.

”Asiakkaat päättävät, miten he haluavat käyttää tuotteitamme, mutta me mahdollistamme ympäristöä säästävät ratkaisut.”

Moottorien osista yli 95 prosenttia kierrätetään.

”Mietimme jo suunnitteluvaiheessa koko elinkaarta: mitä tuotteille tehdään, kun ne otetaan pois käytöstä, paljonko niissä on kierrätettävää ja miten ne voidaan käsitellä turvallisesti”, Kytölä selittää.

Laivojen päästöjä Itämerellä rajoittava rikkidirektiivi aiheutti pari vuotta sitten Suomessa raivoisan porun. Elinkeinoelämä torui suomalaisia poliitikkoja surkeasta edunvalvonnasta.

Wärtsilän johto oli hiljaa, sillä se ei halunnut ärsyttää kollegoitaan.

”Olemme pakokaasupesureissa markkinajohtaja, mutta ei direktiivi ollut mikään lottovoitto. Pesurivalmistajia on parikymmentä, ja kilpailu on kovaa”, Kytölä toteaa.

Wärtsilälle direktiivi oli kuitenkin hyvä uutinen, kuten moni muukin ympäristölainsäädäntöä kiristävä päätös. Sääntely kasvattaa ympäristöteknologian markkinoita.

Wärtsilä on erikoistunut torjumaan myös julkisuudessa vähemmän esiintyviä ympäristöuhkia. Tyhjennetyt laivat hörppäävät mukaansa painolastivettä, jotta niitä olisi helppo ohjata. Vedet siirtyvät satamasta toiseen, jolloin pieneliöt voivat aiheuttaa ekosysteemeille suurta tuhoa.

”YK:n ympäristökatastrofien listauksissa tämä riski on sijalla kaksi hiilidioksidipäästöjen jälkeen. Painolastivesien puhdistukseen on tulossa kansainväliset määräykset, ja meillä on tähän tarjolla jo laitteistoja.”

Ympäristölainsäädäntö kasvattaa jälleen Wärtsilän potentiaalisia markkinoita.

Wärtsilällä on rooli myös aurinko- ja tuulivoiman lisäämisessä.

”Olemme kehittäneet mahdollisimman nopeita voimalaitoksia. Ne käynnistyvät hetkessä ja pystyvät saman tien lisäämään sähkötehoa tai vähentämään sitä”, Kytölä kertoo.

Vikkelästi reagoivat voimalaitokset pystyvät tasaamaan sähkön tarjontaa verkossa, johon on kytketty paljon säästä riippuvaista sähköntuotantoa.

”Laitoksemme saattavat olla käyttämättöminä suurimman osan vuodesta, mutta ne täyttävät sähköntuotannon aukot, jotka syntyvät silloin, kun ei tuule tai aurinko on pilvessä. Tällä tavoin infrastruktuuri voidaan rakentaa uusiutuvien energiamuotojen varaan.”

Wärtsilä on myynyt voimalaitoksiaan etenkin Yhdysvaltojen markkinoille mutta yhden myös Viroon.

”Ei kannata tehdä valtavia laitoksia vaan hajauttaa pieniä laitoksia lähelle vaikkapa tuuli- tai aurinkoenergian tuotantoaluetta. Näin ei tarvitse rakentaa paksuja kaapeleita ympäri maata. Suurten etäisyyksien maassa malli on erityisen hyödyllinen.”

Suomi suosii yhä keskitettyjä ratkaisuja.

”Energiateollisuus on meillä yhä pääosin vanhoillista. Vasta viime aikoina on alettu herätä siihen, että energiantuotannon täytyy nykymaailmassa pohjautua eri logiikalle kuin tähän asti on tehty.”

Vaikka ympäristöystävällisyys vilahtelee jatkuvasti Wärtsilän viestinnässä, yhtiö tukee toiminnallaan myös fossiilisten polttoaineiden tuotantoa. Se valmistaa öljyn- ja kaasunporauslautoille laitteistoja – joskin energiatehokkaita, Kytölä vakuuttaa.

Hän tietää hyvin, etteivät Wärtsilän kasvunpaikat ole tulevaisuudessa öljynporausalalla. Shell ilmoitti juuri lopettavansa poraukset arktisilla vesillä tuhlattuaan miljardeja dollareita öljyn etsintään vaikeissa olosuhteissa.

”Öljyn etsintähän on käytännössä jo pysähtynyt. Hinnat ovat tulleet niin alas, että vaikeimmissa paikoissa ei kannata tuottaa öljyä, saati sitten etsiä sitä.”

Päästöjen tiukentunut sääntely rajoittaa jo nyt fossiilisten polttoaineiden käyttöä. On mahdollista, ettei öljynetsintä enää näe uutta aaltoa.

Kuukauden päästä järjestettävässä Pariisin ilmastonkokouksessa hahmotellaan uudenlaisten energiamarkkinoiden ääriviivoja. Wärtsiläkin haluaa olla mukana piirtämässä niitä.

Suomen suurimmat Cleantech-yritykset

Wärtsilä

Metso

Neste

Outotec

Kemira

YIT

ABB

Kuusakoski

Outokumpu

Cargotec

Lähde: Cleantech Finland

MIKKO LEHTIMÄKI
Pressun alla lymyää esimerkki suomalaisesta cleantechistä – muutaman miljoonan euron arvoinen moottori
Pressun alla lymyää esimerkki suomalaisesta cleantechistä – muutaman miljoonan euron arvoinen moottori
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat