Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian Renkaiden tulos riehaannutti sijoittajat

Talous
 
Helsingin Sanomat
Markku Ulander
Ari Lehtoranta
Ari Lehtoranta Kuva: Markku Ulander

Jukka Perttu HS

Raaka-aineiden halpeneminen auttoi autonrenkaita valmistavaa Nokian Renkaita parantamaan kannattavuuttaan heinä–syyskuussa.

Kolmannella vuosineljänneksellä yhtiön liikevoittoprosentti parani 23,3:een viime vuoden vastaavan ajan 22:sta. Yhtiön osake kallistui Helsingin pörssissä yli 16 prosenttia.

Renkaiden valmistaja käyttää raaka-aineinaan muun muassa öljyä, luonnonkumia ja synteettistä kumia. Ne ovat keskeisiä raaka-aineita renkaiden valmistuksessa, ja ne kaikki halpenivat. Keskeisenä syynä hintojen laskuun oli Kiinan kysynnän hiipuminen.

Osavuosikatsauksessaan Nokian Renkaat arvioi, että sen raaka-ainekustannukset halpenevat vuonna 2015 noin 10 prosenttia. Se toisi yhtiölle noin 30,0 miljoonan euron kustannusedun vuoteen 2014 verrattuna.

Nokian Renkaiden liikevoittokin parani aavistuksen. Se oli kolmannella vuosineljänneksellä 72,4 miljoonaa euroa, kun viime vuonna vastaavaan aikaan se oli 72,1 miljoonaa euroa. Liikevaihto kuitenkin supistui yli viisi prosenttia 311 miljoonaan euroon.

Yhtiön toimitusjohtaja Ari Lehtoranta arvioi, että vastaisuudessa yhtiöllä on mahdollisuus kannattavaan kasvuun.

Lehtoranta sanoo, että kasvua haetaan erityisesti Keski-Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.

Renkaiden kulutus on yleensä lisääntymässä maailmalla, ja Nokian Renkaat pystyy näillä näkymin kasvamaan Lehtorannan mukaan markkinoita nopeammin. Se siis kykenisi lihottamaan markkinaosuuttaan.

Liikevaihdon kasvattamiseen Venäjällä yhtiössä ei kuitenkaan nähdä juuri nyt edellytyksiä. Siellä myynti on romahtanut, mutta Lehtoranta arvioi, että Venäjällä lienee jo saavutettu pohjakosketus. Siellä voidaan nähdä heiluntaa ylös alas.

Tammi–syyskuussa uusien autojen myynti väheni Venäjällä kolmanneksen verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Venäjän bruttokansantuotteen arvioidaan supistuneen kolmannella vuosineljänneksellä 4,3 prosenttia verrattuna viime vuoden kolmanteen neljännekseen.

Venäjän talousvaikeudet ovat olleet kova isku Nokian Renkaille, mutta toisaalta yhtiö myös hyötyy ruplan heikkenemisestä. Yhtiön Venäjän-tehtaan tuotannosta 70 prosenttia menee vientiin, pääasiassa länsimarkkinoille. Kun renkaat myydään länsivaluutoissa mutta palkat maksetaan ruplissa, yhtiöllä on mahdollisuus parantaa toiminnan kannattavuutta.

Nokian Renkaat arvioi liikevaihdon pienenevän hieman viime vuodesta ja liikevoiton olevan 270–295 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat