Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Suomalaiset ovat yhä tarkempia rahasta

Talous
 

Suomalaiset ovat lisänneet säästämistä, kertoo Säästöpankkiryhmän tekemä kysely. 84 prosenttia vastanneista sanoi, että heillä jää ainakin jonkin verran rahaa säästöön, kun vuotta aiemmin samaa sanoi 70 prosenttia vastanneista.

36 prosenttia vastanneista aikoo lisätä säästämistä seuraavan vuoden aikana. Vuotta aiemmin säästämisen lisäämistä suunnitteli 29 prosenttia vastanneista.

Usko oman talouden paranemiseen on kyselyn mukaan kasvanut. Vastanneista 31 prosenttia uskoi henkilökohtaisen talouden paranevan seuraavan vuoden aikana. Vuosi sitten tehdyssä kyselyssä luku oli 24 prosenttia.

Etelä- ja Itä-Suomessa oltiin optimistisimpia. Vanhan läänijaon mukaan mitattuna sekä Etelä- että Itä-Suomessa oman taloutensa parantumiseen uskoi 34 prosenttia vastanneista. Pääkaupunkiseudulla oman taloutensa parantumiseen uskoi nyt yli 40 prosenttia.

Samaan aikaan syyskuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa oli 337 400 työtöntä työnhakijaa. Säästöpankkiryhmän tutkimuksessa oman talouden heikkenemiseen uskoi 25 prosenttia vastaajista, yhtä moni kuin vuotta aiemmin. Kahtiajako menestyjiin ja häviäjiin näyttää syvenevän jopa uskomuksissa.

Myös säästämisen lisääntymistä voi selittää vaikeilla ajoilla. Toisaalta kyselyn perusteella säästämisen lisäämistä suunnittelevat erityisesti ne, jotka uskovat taloutensa paranevan.

Suomalaiset säästävät lähinnä turvallisuuden takia. Ylivoimaisesti tärkein syy säästämiseen oli kyselyssä ”tarve turvautua pahan päivän varalle”.

Kyselyssä korostui nuiva suhtautuminen lainanottoon. Enemmän kuin joka kolmannen mielestä asuntolainan ottaminen on sopivaa, mutta muutoin he yrittävät pärjätä kokonaan ilman lainoja tai luottoja. Keskimäärin noin 30 prosenttia kyselyyn vastanneista yrittää puolestaan ”välttää kaikkea lainanottoa ja luotonantoa viimeiseen saakka”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat