Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perintätoimisto voi lisätä yrittäjiltä perittävään laskuun jopa satoja euroja

Talous
 

Jos perintäyhtiö velkoo yksityishenkilöltä laskua, se saa lain mukaan veloittaa enintään 50 euroa ja senkin vain yli 1 000 euroa suuresta laskusta. Toisin on yrittäjillä.

Eräs pienyrittäjä kertoi HS:lle, että hän joutui maksamaan perintäkuluja useita satoja euroja, mikä oli yli viisi prosenttia alkuperäisen laskun summasta.

Suomen Yrittäjiin on tullut yksittäisiä yhteydenottoja perintämaksuista, jotka ovat olleet yrittäjien mukaan kohtuuttomia, kertoo lainsäädäntöasioiden päällikkö Atte Rytkönen Suomen Yrittäjistä.

Onko yrittäjiltä perittävistä perintäkuluista jonkinlaista lakia?

”Yritysten välisestä perinnästä ei ole laissa todettu kuin se, että velallisen on korvattava velkojalle perinnästä aiheutuvat kohtuulliset kulut. Jos perintäkulut ovat yli sadan euron ja jollei perintätoimistolla ole näyttää, että niiden perimisessä on ollut erityistä työtä, silloin kulut ovat olleet mahdollisesti kohtuuttomia.”

Mitä yrittäjä voi tehdä tilanteessa, jossa perintätoimiston velkoma summa tuntuu hänestä kohtuuttomalta?

”Silloin paras toimintatapa on se, että yrittää selvittää perintätoimiston kanssa, mistä perintäkulut muodostuvat. Jos yrittäjä kokee sen jälkeen, että ne ovat kohtuuttomat, silloin niistä voi yrittää sopia perintätoimiston kanssa. Jos se ei onnistu, kannattaa olla yhteydessä Etelä-Suomen aluehallintovirastoon ja tiedustella viranomaisen kantaa asiaan.”

Mitä aluehallintovirasto tekee, kun yrittäjä valittaa kohtuuttomista perintäkuluista, ylitarkastaja Iina Hyvärinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta?

”Me valvomme, että perintätoimistot noudattavat lakia ja hyvää perintätapaa. Me lähetämme selvityspyynnön perintäyritykselle ja sen jälkeen katsomme, onko yritys perinyt kohtuuttomia tai kohtuullisia perintäkuluja. Meillä ei ole toimivaltaa alentaa perintäkuluja tai todeta, mitkä perintäkulut olisivat yksittäistapauksessa kohtuulliset. Tarvittaessa annamme perintäyritykselle varoituksen tai perumme toimiluvan.”

Kuinka usein aluehallintovirasto antaa varoituksen tai peruu toimiluvan?

”Varoituksia on annettu tänä vuonna kymmenisen kappaletta. Toimilupia on peruttu hyvin harvoin, muistaakseni niin on käynyt yhden kerran.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat