Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP: Kreikkalaiset pankit tarvitsevat yli 14 miljardia euroa uutta pääomaa

Talous
 
Milka Alanen
Kreikassa jonotettiin pankkiautomaateille kesällä, jolloin hallitus määräsi pankkikonttorit suljettaviksi ja rajoitti käteisnostoja.
Kreikassa jonotettiin pankkiautomaateille kesällä, jolloin hallitus määräsi pankkikonttorit suljettaviksi ja rajoitti käteisnostoja. Kuva: Milka Alanen

Euroopan keskuspankin (EKP) mukaan suuret kreikkalaiset liikepankit tarvitsevat 14,4 miljardia uutta pääomaa siinä tapauksessa, että lama Kreikassa pahenee.

EKP ilmoitti lauantaina saaneensa valmiiksi kreikkalaisten pankkien stressitestit, joilla pyritään mittamaan pankkien kykyä tulla toimeen muuttuvissa olosuhteissa.

EKP:n epäsuotuisan vaihtoehdon laskelma perustuu oletukselle, että Kreikan bruttokansantuote supistui kuusi prosenttia vuoden 2017 loppuun mennessä.

Perusoletuksena kuitenkin on, että kreikkalaiset pankit tarvitsevat uutta pääomaa 4,4 miljardia euroa, jos lama ei pahene merkittävästi nykyisistä ennusteista.

Epäsuotuisan vaihtoehdon mukaan Pireus-pankki tarvitsisi uutta pääomaa 4,9 miljardia euroa, kansallispankki (National Bank of Greece) 4,6 miljardia euroa, Alfa-pankki 2,7 miljardia euroa ja Eurobank 2,1 miljardia euroa.

Kreikkalaisten liikepankkien ahdinkoa on lisännyt alkuvuonna alkanut talletuspako ja se, että sijoittajat ovat siirtäneet varojaan pois Kreikasta. Kolmas merkittävä syy on se, että pitkittyneen laman takia monilla kreikkalaisilla yrityksillä ja kotitalouksilla on vaikeuksia lyhentää lainojaan pankeille.

Talletuspako kiihtyi pian sen jälkeen, kun vasemmistolainen Syriza voitti parlamenttivaalit tammikuussa 2015. Kesällä hallitus määräsi pankit suljettaviksi ja rajoitti käteisnostojen määrää talletuspaon takia. Myös pääoman liikkeitä rajoitettiin.

Syriza säilytti myös syyskuussa pidetyissä uusissa vaaleissa suurimman puolueen aseman.

Kesällä eurovaltiot lupasivat Kreikalle kolmannen hätärahoituksen, jonka määrä on 86 miljardia euroa.

Hätärahoituksesta 25 miljardia euroa on tarkoitettu pankkien pääomittamiseksi. Hätärahoitus maksetaan useissa erissä, jos Kreikka panee toimeen rahoituksen ehtona olevat talouden rakenneuudistukset ja julkisen talouden menojen karsiminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat