Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krp:n suuri kansainvälinen talousrikosepäily kuivui täysin kokoon käräjillä

Talous
 
Trond H. Trosdahl
Andrei Titov
Andrei Titov Kuva: Trond H. Trosdahl

Keskusrikospoliisin epäilemä laaja kansainvälinen talousrikoskokonaisuus kuivui kokoon perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi monialayhtiö Sekomin perustajaa Andrei Titovia, hänen puolisoaan ja yhtä työntekijää koskevat syytteet törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista.

Lokakuussa 2013 keskusrikospoliisi ilmoitti paljastaneensa laajan, kansainvälisiä yhteyksiä sisältävän talousrikoskokonaisuuden. Poliisi tutki asiaa törkeinä veropetoksina, törkeinä kirjanpitorikoksina, törkeinä avustuspetoksina ja törkeinä rahanpesurikoksina.

Syyttäjät päättivät jo viime vuonna olla syyttämättä rikoksesta epäiltyjä rahanpesurikoksista ja törkeistä avustuspetoksista.

”Päämieheni mielestä tämä on hyvin suuri voitto. Hän tiesi koko ajan, että ei ole tehnyt mitään väärää. Liiketoiminnan harjoittamisessa venäläisten kanssa ei ole sinänsä mitään rikollista”, sanoo Titovin asianajaja Kai Kotiranta.

Värikäs esitutkinta alkoi loppuvuonna 2008. Sekomin toimitiloihin Erottajankadulla Helsingissä tehtiin näyttävä poliisi-isku, jossa pidätettiin ja myöhemmin vangittiin useita.

Andrei Titov ja hänen puolisonsa pidätettiin joulukuussa 2008 Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Titov kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa lokakuussa 2013, että poliisit olivat tehneet myös heidän kotiinsa kotietsinnän konepistooleiden kanssa.

Haastattelussa Titov arvosteli ankarasti poliisin toimintaa. Titovin mukaan poliisi ei edes kertonut mistä häntä epäiltiin, kun hänet pidätettiin joulukuussa 2008. Titov ja hänen puolisonsa olivat vangittuina lähes vuoden.

Titovin mukaan kuulusteluissa oli suuria kieliongelmia. Poliisit eivät osanneet riittävästi englantia eikä tulkki osannut kääntää kaikkia yritysrahoitukseen liittyviä asioita oikein, Titov sanoo.

”Vaadin, että kaikki kuulustelut nauhoitetaan. Myöhemmin selvisi, että osa nauhoituksista oli kadonnut. En voi käsittää, miten tällainen voi olla mahdollista Suomessa”, Titov sanoi lokakuussa 2013.

Keskusrikospoliisin rahanpesuepäily alkoi Venäjän entisen viestintäministerin Leonid Reimanin väitetyistä rikoksista Venäjällä.

Keskusrikospoliisi uskoi, että Sekomin kautta olisi siirretty kyproslaiselle Albany Investment -yhtiölle yli 11 miljoonaa dollaria.

Poliisi katsoi Reimanin hankkineen Sekomin kautta kulkeneet varat epärehellisesti venäläisistä valtionyrityksistä.

Myöhemmin varat olisi poliisin mielestä siirretty Albany Investmentistä bermudalaiseen sijoitusyhtiöön IPOC International Growth Fundiin, joka kiisteli aikoinaan teleoperaattori Telia-Soneran kanssa.

Sen omistaja on Zürichin kansainvälisen kauppakamarin välimiesoikeuden vuonna 2006 tekemän ratkaisun mukaan Leonid Reiman.

Poliisin mielestä Suomeen olisi asiakasvaratilien kautta virrannut epäiltyjen rahanpesurikosten tekoaikana 2002–2009 vuosittain enimmillään noin sata miljoonaa dollaria ulkomaisista yhtiöistä.

Poliisi aloitti esitutkinnan vuoden 2008 lopussa sen jälkeen, kun Saksasta oli lähetty oikeusapupyyntö. Selvittäessään oikeusapupyyntöä keskusrikospoliisi alkoi epäillä rikosta myös Suomessa.

Poliisi uskoi Sekomin käyttäneen suomalaisissa pankeissa olevia asiakasvaratilejä rikoksella hankitun omaisuuden alkuperän kätkemiseen eli rahanpesuun. Syyttäjät pitivät poliisin rikosepäilyä aiheettomana. Rahanpesurikosepäily edellyttää, että on tapahtunut esirikos.

Asiakasvaratili tarkoittaa pankkitiliä, jossa yritys säilyttää asiakkaidensa varoja tilapäisesti ennen niiden tilittämistä asiakkaalle.

Helsingin käräjäoikeuden perjantaina antamaan tuomioon päättyy Andrei Titovin seitsemän vuotta kestänyt rikosepäily, jos syyttäjä ei valita tuomiosta hovioikeuteen. Asianajaja Kotirannan mielestä käräjäoikeus on tuomiossaan käsitellyt näyttöä hyvin monipuolisesti ja päätös on huolellisesti perusteltu.

Perjantaina hylättyjen syytteiden keskipisteessä oli oletus peitellyn osingon maksamisesta.

Peitelty osinko on etuus, jonka yhtiö antaa osakkaansa tai tämän omaisen hyväksi tavallisesta poikkeavalla hinnalla tai ilmaiseksi.

”Poliisi tekee Suomessa erittäin hyvää esitutkintaa henkirikoksissa ja perinteisissä omaisuusrikoksista. Valitettavasti vaikeammissa talousrikosasioissa on usein ongelmia, koska poliisilla ei ole aina riittävä ymmärrystä tutkinnan kohteena olevasta liiketoiminnasta. Seitsemän vuotta kestänyt rikosprosessi tuhoaa liiketoiminnan, ja aika usein se tuhoaa myös ihmisen”, sanoo Titovin asianajaja Kotiranta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat