Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verotiedot julkistetaan maanantaina – jatkuvatko edellisvuoden mullistukset?

Talous
 
Kuka tienasi eniten? Sen kertoo HS:n verokone
Kuka tienasi eniten? Sen kertoo HS:n verokone
Vuoden 2014 verotiedot ovat julkisia maanantaista 2.11. lähtien. HS:n verokone on erinomainen työkalu käydä läpi tulo- ja menotietoja. Näin se toimii! Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: Janne Järvinen HS ja HSTV Arkisto

Suurituloisimpien suomalaisten verotietoja pääsee maanantaina aamusta alkaen selaamaan Helsingin Sanomien verokoneessa, joka avataan heti verottajan luovutettua tiedot.

Sivulta www.hs.fi/verot voi hakea sellaisten suomalaisten verotietoja, joiden verotettavat tulot olivat vuonna 2014 vähintään 150 000 euroa.

Tuloja voi hakea esimerkiksi maakunnan, syntymävuoden tai sukupuolen mukaan, ja käytettävissä ovat kaikki verovuodet vuodesta 1999 alkaen.

Helsingin Sanomien verokoneessa on kultakin vuodelta tietoa noin 18 000 henkilön saamasta ansio- tai pääomatulosta. Aivan kärkisijojen henkilöistä kerrotaan tietoa heidän tulojensa alkuperästä.

Verotiedot auttavat vallankäyttäjien valvomisessa, joka on demokratiassa osa median tehtävää.

Maanantaina 2.11. julkistettavasta vuoden 2014 verotuksesta paljastuu poikkeuksellisen paljon uutta tietoa, vaikka kärkipään lista pysynee entisellään. Kyse on arviolta kuudesta tuhannesta pienestä- ja keskisuuresta yrittäjästä, joiden saamat osingot tulevat nyt esiin.

Listaamattomasta yhtiöstä saattoi vielä vuonna 2013 nostaa enimmillään 60 000 euron arvosta verovapaita osinkoja, mikäli yhtiön nettovarallisuus oli riittävän suuri. Nämä osingot eivät aiemmin tulleet näkyviin.

Suomalaisessa veronmaksun historiassa tapahtui vuonna 2013 vuodessa paljon, kun peliyhtiö Supercellillä rikastuneet nousivat vuosisadan veronmaksajien kärkisijoille.

Vajaa nelikymppiset Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen ovat eniten veroja 1999-2013 maksaneiden sijoilla viisi ja kuusi pelkästään vuonna 2013 tekemänsä yritysmyynnin seurauksena. Muut veronmaksajien kärkilistan henkilöt ovat parikymmentä vuotta vanhempia, ja he ovat saaneet maksaa veroja paljon pitempään listalle päästäkseen.

Helsingin Sanomat selvitti vuosisadan veronmaksajia ensi kertaa vuosi sitten. Syynä selvitykselle oli lukijoiden toive siitä, että ansio- ja pääomatulojen listausten sijasta pitäisi kiinnittää huomiota hyviin veronmaksajiin.

Pääomatuloa saaneet ovat edelleen historiallisesti eniten veroeuroja maksaneiden henkilöiden kärkisijoilla, HS:n selvitys kertoo. Selvitys laski yhteen vuodesta 1999 vuoteen 2013 Suomessa eniten ansainneiden noin 18 000 henkilön saamat tulot ja verot.

Eniten veroja on 15 vuodessa maksanut lehtikustannusyhtiön perinyt Aatos Erkko (1932-2012), jonka 338 miljoonan euron tuloista maksettujen verojen osuus oli 102 miljoonaa euroa.

Pääomatuloisten rinnalle pääsevät ansiotuloillaan vain entiset Nokian johtokunnan jäsenet kuten Jorma Ollila ja muutama Fortumin optiomiljonääri. Heidän ansiotuloina verotettavat optiopalkkiot tuottivat yhtä paljon yhteiskunnalle kuin saajilleen käteen.

Pääomatuloa nostanut Aatos Erkko ja hänen kuolinpesänsä ovat maksaneet tuloistaan veroja keskimäärin 30 prosenttia ja ansiotuloverotettu Jorma Ollila 54 prosenttia.

Pääomatulot ovat siis huomattavasti kevyemmin verotettuja kuin ansiotulot, mutta suurista pääomatulomääristä kertyy euromääräisesti paljon veroja.

Viime kesänä keskustelua herätti kolmen vuorineuvoksen muutto Portugaliin, jossa heillä on mahdollisuus hakea nollaveroa eläketuloilleen. Yksi muuttajista Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki perusteli asiaa sillä, että hän on verotuksenkin suhteen ”täyttänyt kansalaisvelvollisuudet”.

HS:n verolistauksen 1999-2013 mukaan Halmesmäki on saanut ansio- ja pääomatuloja 12,5 miljoonaa euroa ja maksanut niistä veroja 6,3 miljoonaa euroa.

Eniten veroja maksaneiden listalla Halmesmäki on sijalla 434.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat