Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankkiiri: Käänteistä asuntolainaa häpeillään turhaan, perivä sukupolvi ei usein edes halua vanhaa asuntoa

Talous
 
Pekka Sakki / Lehtikuva
Käänteisellä asuntolainalla tarkoitetaan lainaa, jonka pankki myöntää asiakkaalleen, jos tämä panttaa omistusasuntonsa pankille.
Käänteisellä asuntolainalla tarkoitetaan lainaa, jonka pankki myöntää asiakkaalleen, jos tämä panttaa omistusasuntonsa pankille. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Käänteisen asuntolainan ottamista häpeillään turhaan, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Tommi Rytkönen.

”Jos kutsumme vähän varttuneempaa väkeä sijoitusiltaan, moni tulee myöhemmin esityksen jälkeen nykäisemään hihasta ja kysymään, että miten tämä käänteinen asuntolaina oikein menee.”

”Sitä ei koeta hyväksyttäväksi, vaikka se on useimmiten ihan ok myös perivälle sukupolvelle.”

Lapset ja muut perilliset ovat monesti juuri oman, aidosti itsenäisen elämän alussa. Varallisuutta on ehkä alkanut kasaantua, oma asuntolaina on ehkä otettu. Siinä vaiheessa vanhaa asuntoa ei monessa tapauksessa edes haluta, eikä perintöä odoteta, sanoo Rytkönen.

Käänteisellä asuntolainalla tarkoitetaan lainaa, jonka pankki myöntää asiakkaalleen, jos tämä panttaa omistusasuntonsa pankille. Useimmiten riittää, että panttaa vain osan asunnosta. Asiakas jää kotiinsa asumaan, ja laina-aikana maksetaan vain korkoja. Laina-aika voi olla esimerkiksi 20 vuotta, jonka jälkeen laina maksetaan pankille takaisin esimerkiksi asunnon myyntituloista.

”Suuret ikäluokat ovat varsin aktiivisia, he eivät jää 60–70-vuotiaina keinutuoliin ja hyvä niin. Kun voidaan vielä olla aktiivisia ja harrastaa sekä matkustaa, sen rahoittamiseen voidaan hyvin käyttää esimerkiksi käänteistä asuntolainaa, jos muita säästöjä ei ole”, Rytkönen sanoo.

Rytkösen mielestä Suomessa ollaan vähitellen pääsemässä eroon ajatuksesta, että ihmisen elämäntehtävä olisi periyttäminen.

”Tämä perustaa aika vähiin empiirisiin havaintoihin, mutta uskon, että näin on.”

Rytkönen ottaa avuksi teoriat arvostusten muuttumisesta. Hän lainaa politiikantutkija Ronald Inglehartin ajatuksia sukupolvien välisistä arvostuseroista.

”Ihminen hankkii yli 50-vuotiaana sitä mistä lapsena on ollut pulaa, jos vain pystyy siihen. Sukupolvi eteenpäin ja jutut, joita kaivataan, ovat aivan toisenlaisia.”

Suuret ikäluokat ponnistivat maailmasta, jossa asunto oli kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys. Kaukana eivät olleet edes torppariajat, jolloin jokaisen vuokraviljelijän ”unelma oli, että edes yhdestä lapsesta tulisi talollinen”, Rytkönen sanoo.

Nyt ajatus asunnon omistamisesta on muuttumassa muun yhteiskunnan mukana. Nykynuoriso ei enää suhtaudu autoihin samanlaisina vapauden symboleina kuin aiemmat sukupolvet. Ajokortin keskimääräinen suoritusikä nousee ympäri teollistunutta maailmaa, ja entistä harvempaa kiinnostaa edes omistaa autoa. Voiko asunnoille käydä samoin?

”Sanotaanko niin, että ainakaan roinan periminen ei enää kiinnosta. Taloudellisesti vaikeat ajat varmasti vaikuttavat, mutta en usko, että se on koko selitys”, Rytkönen arvioi.

Samalla suomalaiset alkavat ehkä sijoittaa entistä enemmän muihin kohteisiin kuin asuntoihin. Vuokra-asumisen suosio todennäköisesti kasvaa jonkin verran seuraavan 10–20 vuoden aikana.

”Kysymyshän on siitä, onko sijoitus siinä muodossa, että kun sitä aikanaan tarvitsee, se on myös kohtuullisen helposti käytettävissä”, Rytkönen sanoo.

Asuntosijoituksen järkevyys riippuu hyvin paljon sijainnista. Hyväkuntoinen asunto pääkaupunkiseudulla menee varmasti kaupaksi, mutta muualla voi olla vaikeampaa. Myös käänteisen asuntolainan hakeminen saattaa tyssätä siihen, että asunto ei kiinnosta pankkia.

”Säästäminen asuntolainan maksamisen lisäksi on tärkeää. Jos kaikki lainanlyhennyksen jälkeen ei ole mahdollisuutta jättää edes vähän rahaa sivuun, on asuntolaina liian iso”, Rytkönen sanoo.

Mikäli asumisen omistamisen arvostuksessa tapahtuu muutoksia, Rytkönen toivoo, että markkinat reagoisivat vuokra-asuntojen tarjonnan kasvattamisen lisäksi muillakin tavoilla.

”Sinne soisi syntyvän sellaisia hallintamuotoja, jotka eivät sido niin valtavasti omaa pääomaa. Asumisoikeusasunnot ovat asujan kannalta turvallisia, eikä niissä ole hintariskiä. Tämänkaltaista tarjontaa voisi kehittää enemmän.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat