Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supercellin myyjistä tuli kertaheitolla vuosisadan veronmaksajia

Talous
 
Outi Pyhäranta / HS
Toimitusjohtaja Ilkka Paananen Supercellin tiloissa Ruoholahdessa alkuvuodesta.
Toimitusjohtaja Ilkka Paananen Supercellin tiloissa Ruoholahdessa alkuvuodesta. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Suomalaisessa veronmaksun historiassa tapahtui vuodessa paljon. Peliyhtiö Supercellillä rikastuneet nousivat vuosisadan veronmaksajien kärkisijoille.

Alle nelikymppiset Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen ovat eniten veroja vuosina 1999–2013 maksaneiden sijoilla 5 ja 6 vuonna 2013 tekemänsä yritysmyynnin seurauksena. Muut veronmaksajien kärkilistan henkilöt ovat parikymmentä vuotta vanhempia ja ovat saaneet maksaa veroja paljon pitempään listalle päästäkseen.

HS selvitti vuosisadan veronmaksajia ensi kertaa vuosi sitten. Syynä selvitykseen oli lukijoiden toive siitä, että ansio- ja pääomatulojen listausten sijasta pitäisi kiinnittää huomiota hyviin veronmaksajiin.

Pääomatuloa saaneet ovat edelleen historiallisesti eniten veroeuroja maksaneiden kärkisijoilla, HS:n selvitys kertoo. Selvityksessä laskettiin yhteen vuodesta 1999 vuoteen 2013 Suomessa eniten ansainneiden noin 18 000 ihmisen tulot ja verot.

Eniten veroja viidessätoista vuodessa on maksanut lehtikustannusyhtiö Sanoman perinyt Aatos Erkko (1932–2012), jonka 338 miljoonan euron tuloista maksettujen verojen osuus oli 102 miljoonaa euroa.

Pääomatuloisten rinnalle pääsevät ansiotuloillaan vain entiset Nokian johtokunnan jäsenet, kuten Jorma Ollila ja muutama Fortumin optiomiljonääri. Heidän ansiotuloina verotettavat optiopalkkionsa tuottivat yhtä paljon yhteiskunnalle kuin saajilleen.

Pääomatuloa nostanut Aatos Erkko ja hänen kuolinpesänsä ovat maksaneet tuloistaan veroja keskimäärin 30 prosenttia ja ansiotuloverotettu Jorma Ollila 54 prosenttia.

Pääomatulot ovat siis huomattavasti kevyemmin verotettuja kuin ansiotulot, mutta suurista pääomatulomääristä kertyy euromääräisesti paljon veroja.

Viime kesänä keskustelua herätti kolmen vuorineuvoksen muutto Portugaliin, jossa he voivat hakea nollaveroa eläketuloilleen. Yksi muuttajista, Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki, perusteli asiaa sillä, että hän on verotuksessakin ”täyttänyt kansalaisvelvollisuudet”.

Vuosia 1999–2013 koskevan HS:n verolistauksen mukaan Halmesmäki on saanut ansio- ja pääomatuloja 12,5 miljoonaa euroa ja maksanut niistä veroja 6,3 miljoonaa euroa.

Eniten veroja maksaneiden listalla Halmesmäki on sijalla 434.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat