Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eniten ansainneiden tulot yhä kovassa nousussa – grafiikka näyttää tulonjaon 15 vuoden ajalta

Talous
 
Georgia Panagiotidou
Lampuilla ja saunoilla tulokärkeen - HSTV:n pika-analyysi veroista
Lampuilla ja saunoilla tulokärkeen - HSTV:n pika-analyysi veroista
Pääomatulojen kärkeen noustiin viime vuonna poikkeuksellisilla yrityskaupoilla: valaisin-, remontti- ja kiuasfirmojen myynneillä. HSTV summaa reilussa minuutissa veropäivän annin. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: Esa Syväkuru HS, grafiikka: Uolevi Holmberg HS, musiikki: Frankum / Freesound.org.

Eniten Suomessa ansainneiden tulot olivat viime vuonna kovassa nousussa toista vuotta peräkkäin. Kaikkien yli 168 000 euroa saaneiden yhteenlasketut ansiotulot nousivat 6,8 prosenttia yhteensä 3,3 miljardiin euroon.

Saman joukon pääomatulot 2014 nousivat 7,7 prosenttia 2,94 miljardiin euroon.

Syynä pääomatulojen nousulle on esimerkiksi se, että aiemmin verovapaita osinkoja saaneet noin 6 000 pientä ja keskisuurta yrittäjää joutuivat 2014 maksamaan osingoistaan veroa. Myös pörssiyritysten maksamien osinkojen verotus kiristyi vuonna 2014.

Veroja hyvätuloisimmat maksoivat viime vuonna 2,44 miljardia euroa, joka on 7,5 prosenttia vuotta 2013 enemmän.

Tavallisen suomalaisen tulot nousivat viime vuonna noin 1,5 prosenttia. Keskimääräinen ansiotulo bonuksineen oli noin 41 000 euroa.

Pääomatuloa suomalainen sai keskimäärin arviolta 6 200 euroa. Pääomatulon saajiin kuului noin joka viides suomalainen.

Sen sijaan kaikkein terävimmän tulokärjen eli tuhannen eniten ansaitsevan tulot laskivat 2014.

Tuhat eniten ansainnutta sai viime vuonna pääomatuloja 1,47 miljardia euroa, joka on 3,3 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Tuhannen kärjen ansiotulot putosivat 5,6 prosenttia 0,34 miljardiin euroon.

Kärjen ansioiden putoaminen johtuu muun muassa siitä, että viime vuonna ei ollut vuoden 2013 kokoluokan yritysmyyntejä. Peliyhtiö Supercell tuotti 2013 poikkeukselliset tulot sen perustajille, mutta myös veroina yhteiskunnalle.

Kuvaajassa ovat vuodesta 1999 kaikki ne, joiden yhteenlaskettu tulo on yli 168 000 euroa (miljoona markkaa).Vedä palkkia yli vuosien vasemmalta oikealle ja oikealta vasemmalle, niin näet hyvätuloisten tulojen jakaantumisen pääomatuloihin ja ansiotuloihin.

Grafiikka kertoo, että pääomatulojen vaihtelu vuodesta toiseen on ollut voimakkaampaa kuin ansiotulojen muutokset.

Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että yhtiöiden jakamat osingot vaihtelevat suhdanteiden mukaan. Ne kuten myyntivoitot kasvavat noususuhdanteessa ja pienentyvät laskusuhdanteessa. Molemmat ovat pääomatuloja.

Sen sijaan ansiotulot ovat kasvaneet tasaisemmin. Joinain hyvinä vuosina kuten 2007 esimerkiksi johtajien optioiden myyntivoitot ovat nostaneet ansiotulojen määrää. Myös tulospalkkiot näkyvät ansiotulojen hyppäyksinä hyvien vuosien jälkeen, jolloin tulospalkkiot tulevat maksuun.Kuka tienasi eniten? Sen kertoo HS:n verokone
Kuka tienasi eniten? Sen kertoo HS:n verokone
Vuoden 2014 verotiedot ovat julkisia maanantaista 2.11. lähtien. HS:n verokone on erinomainen työkalu käydä läpi tulo- ja menotietoja. Näin se toimii! Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: Janne Järvinen HS ja HSTV Arkisto
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat