Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harviat myivät perheyrityksensä, jonka kiukaat tunnetaan jo yli 60 maassa

Talous
 
Lampuilla ja saunoilla tulokärkeen - HSTV:n pika-analyysi veroista
Lampuilla ja saunoilla tulokärkeen - HSTV:n pika-analyysi veroista
Pääomatulojen kärkeen noustiin viime vuonna poikkeuksellisilla yrityskaupoilla: valaisin-, remontti- ja kiuasfirmojen myynneillä. HSTV summaa reilussa minuutissa veropäivän annin. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: Esa Syväkuru HS, grafiikka: Uolevi Holmberg HS, musiikki: Frankum / Freesound.org.

Verotietolistoilla esiin nouseva Harvia on nimi, jonka lähes jokainen suomalainen tunnistaa. Se osataan yhdistää saunaan ja kiukaaseen.

Yllättävän tunnettu nimi on myös maailmalla, sillä Harvian kiukaita ja muita saunatuotteita viedään yli 60 maahan.

Muuramelaisen Harvian omistajat, sisarusnelikko Sari Harvia-Jyllinmaa, Pertti Harvia, Kullervo Harvia ja Risto Harvia, myivät viime vuonna 80 prosenttia perheyrityksestään sijoitusyhtiö CapManille.

Myynnin jälkeen sisarussarjasta Pertti Harvia jäi Harvia Groupin toimitusjohtajaksi, muut vetäytyivät yrityksen toiminnasta eläkkeelle.

Harvian tarina alkoi 65 vuotta sitten, kun sisarusten isä Tapani Harvia perusti vuonna 1950 kiuasyrityksen Jyväskylään.

”Silloin se oli yhden miehen yritys ja siitä se pikku hiljaa kasvoi”, kertoo Pertti Harvia. Hän syntyi samana vuonna, kun isä perusti kiuasyrityksen.

1970-luvun alussa yritys muutti Jyväskylästä naapurikunta Muurameen, jonne se rakensi tuotantotilat. Harvian sisarussarja siirtyi isän yritykseen töihin, kun vain kynnelle kykeni.

1980 kiuasyritys alkoi tähyillä ulkomaille. Vienti alkoi lähimaihin ja laajeni vuosien myötä etäämmälle.

”Nyt suurin osa meidän liikevaihdosta tulee viennistä, vähän yli 60 prosenttia”, Pertti Harvia kertoo.

Harvian pääkonttori ja päätehdas sijaitsevat yhä Muuramessa. Siellä tehdään suurin osa kiukaista.

Harvia työllistää Suomessa 180 ihmistä. Kun ulkomailla työskentelevät lasketaan mukaan yhtiön työntekijämäärä nousee noin 300:een.

Muuramen lisäksi Harvialla on tehtaat Kiinassa, Venäjällä ja Virossa. Hong Kongissa on myyntikonttori.

”Kasvua haetaan ulkomailta, sillä kotimaassa meillä on niin suuri markkinaosuus, ettei se siitä oikeastaan kasva”, Harvia kertoo.

Toimitusjohtajan mukaan sauna ja kiukaat kiinnostavat eri tavoin eri maissa. Esimerkiksi Saksassa ja Venäjällä sauna on hyvin tunnettu. Yrityksen tärkeimmät vientimaat ovat Venäjä, Ruotsi ja Saksa.

Kasvuun satsataan etenkin Kaukoidässä.

”Monessa maassa sauna ei ole kovin tunnettu. Mutta jos tehdään viiden tähden hotelli, kyllä sinne tulee naisten ja miesten sauna. Tähtiä ei muuten saa. Sitä kautta sauna on lähtenyt leviämään”, Pertti Harvia kertoo.

Harviat päätyivät yrityksen myyntiin verotuksellisista syistä, sillä sukupolvenvaihdos olisi tullut verotuksellisesti kalliiksi.

”Pikku hiljaa tässä vanhetaan ja jossain vaiheessa pyyhe pitää heittää kehään. Yrityksen siirtäminen tuleville sukupolville ei ole helppo homma verotuksellisista ja muistakin syistä. Pitkän harkinnan ja monenlaisten selvitysten jälkeen tähän päädyttiin”, Harvia sanoo.

”Mielestämme saimme hyvän ostajan, joka haluaa kehittää tätä ja on innolla mukana.”

Pertti Harvia jatkaa toistaiseksi toimitusjohtajana, ja hänen lisäkseen kiuasyrityksessä työskentelee viisi seuraavan Harvia-sukupolven edustajaa.

”Tarkoitus on yhä tarkoitus kehittää tätä ja kasvattaa kannattavana eri tavoin”, Harvia sanoo.

”Hyvää tulosta teemme koko ajan. Jos viime vuosi oli hyvä vuosi, tästä vuodesta tulee vielä parempi, vaikka maailmassa kaikenlaista mullistusta onkin.”

Hänen mukaansa saunojen laatu paranee jatkuvasti. Saunojen ulkonäköön kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota.

”Saunan pitää olla toimiva paikka, jossa viihdytään. Siellä pitää olla hyvä ilmanvaihto. Siellä ei saa olla liian kuuma, mutta tarvittaessa pitää pystyä ottamaan kunnon löylyt”, Harvia sanoo.

”Aiemmin sauna on ollut pesupaikka, mutta nyt se on myös rentoutumispaikka. Siitä tulee hyvä olo ja hyvä mieli.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat