Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurituloisimpien listan kärkeen noustiin taas yrityskaupalla

Talous
 
Antti Johansson
Ledil-yhtiön toimitusjohtaja Rami Huovinen esitteli yhtiön tuotteita Salossa viime vuoden joulukuussa. Yhtiön enemmistö myytiin viime vuonna Ruotsiin.
Ledil-yhtiön toimitusjohtaja Rami Huovinen esitteli yhtiön tuotteita Salossa viime vuoden joulukuussa. Yhtiön enemmistö myytiin viime vuonna Ruotsiin. Kuva: Antti Johansson

Liki 6 000 kadonnutta työpaikkaa. Työttömyysaste, joka uhkaa nousta yli 17 prosenttiin.

Salosta on tullut Nokian ja Microsoftin alamäen takia Suomen talouden synkkä piste. Maanantaina kaupunki näyttäytyi poikkeuksellisesti paremmassa valossa nopeasti kasvavan salolaisyrityksen Ledilin ansiosta.

Ledil valmistaa muovisia linssejä ja heijastajia led-valaisinten valmistajille. Enemmistö yrityksestä myytiin viime vuonna ruotsalaiselle pääomasijoittajalle Ratosille.

Yhtiön perustajat Hannu Hukkanen ja Tomi Kuntze keräsivät kaupalla kumpikin 27,9 miljoonan euron verotettavat tulot, ja toimitusjohtaja Rami Huovinen ansaitsi 9,3 miljoonaa. Perustajien verotettavat tulot olivat viime vuonna Suomen suurimmat.

Myyntitulot eivät suoraan hyödytä Saloa. Kolmikko maksoi viime vuonna veroja yhteensä 21,3 miljoonaa euroa, mutta summa menee liki kokonaan valtion kirstuun.

Sen sijaan yhtiön kasvu hyödyttää kaupunkia. Ledilillä on Salossa jo 75 työntekijää, ja uusia palkataan jatkuvasti. Töissä on jonkin verran entisiä nokialaisia, ja uusia rekrytoidaan paraikaa.

Ledil oli lokakuussa mukana Salossa messuilla, jossa Microsoftin tuotekehitysyksiköstä lähteneet esittelivät osaamistaan.

”Tiistaina oli messut, ja torstaina allekirjoitettiin ensimmäinen työsopimus”, toimitusjohtaja Huovinen kertoo.

Ledil on alallaan maailman suurimpia yrityksiä, ja kasvu jatkuu 30 prosentin vuosivauhtia. Perustajat ovat mukana toiminnassa kaupan jälkeenkin: Huovinen kertoo, että myyntiä hoitava Kuntze matkustaa yhä sata päivää vuodessa.

”Jätkät tekevät täysillä töitä”, Huovinen sanoo.

Yrityskaupat nostivat verolistojen kärkeen muitakin uusia nimiä. Remonttiyrityksen myyneen Kimmo Riihimäen kokonaistulot olivat 24,6 miljoonaa ja tietojen hävittämiseen erikoistuneen yhtiön kaupanneen Kim Väisäsen 15,6 miljoonaa euroa.

Myös taajuusmuuttajia valmistavan Vaconin ja kiuasvalmistaja Harvian myynnit näkyivät listoilla.

Edellisenä vuonna suurituloisimpien listaa hallitsi peliyhtiö Supercell. Kuusi perustajaa tienasi yrityskaupalla yhteensä yli 450 miljoonan euron verotettavat tulot, mutta viime vuonna perustajien tulot jäivät yhteensä runsaaseen kahteen miljoonaan euroon.

Suurimmat tulot Supercellistä keräsi pelisuunnittelija Lasse Louhento, joka oli ansiotulojen ykkönen 6,1 miljoonalla eurolla. Louhennon ansiot muodostuivat palkan sijaan lähinnä optioiden avulla merkityistä osakkeista.

Pääomatuloja keränneiden listalle nousi korkealle useita Ehrnrootheja.

Toissa vuonna 10  000:n eniten pääomatuloja keränneen joukossa oli 33 Ehrnroothia, ja heidän pääomatulonsa olivat yhteensä 11,5 miljoonaa. Viime vuonna heitä oli 32, ja pääomatulot olivat 60,9 miljoonaa.

Suvun pitkäaikainen talousvaikuttaja Casimir Ehrnrooth oli julkisuudessa vuonna 2013, kun verottaja määräsi hänelle vajaan kahden miljoonan euron jälkiverot salatusta veroparatiisitalletuksesta.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Tomi Kuntze
Tomi Kuntze
Antti Johansson
Ledil valmistaa muovisia linssejä ja heijastajia.
Ledil valmistaa muovisia linssejä ja heijastajia.
HSTV:n studio: Mitä verotiedoista selviää, miksi niitä julkaistaan?
HSTV:n studio: Mitä verotiedoista selviää, miksi niitä julkaistaan?
Tänään aamulla julkistettiin tiedot viime vuoden verotuksesta. Mutta mitä verotiedot kertovat vaikkapa verotuksen oikeudenmukaisuudesta ja miksi tietoja ylipäätään julkaistaan? HSTV:n studiossa aihetta puivat kansanedustajat Li Andersson (vas) ja Elina Lepomäki (kok) sekä Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen ja yrittäjä Jari Sarasvuo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat