Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä on Sipilän ja Herlinin vauraus? Omaisuuden tuoton piilottamiseen on monia keinoja

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
Juha Sipilä
Juha Sipilä Kuva: Vesa-Matti Väärä

Miksi miljonääri ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) yhteenlasketut ansio- ja pääomatulot 2014 jäivät maanantaina julkistettujen verotilastojen mukaan alle 190 000 euroon (ansiotulo 97 528 euroa, pääomatulo 91 628 euroa)?

Tai miksi Suomen rikkaimman henkilön, muun muassa Koneen, Caverionin ja muun muassa Helsingin Sanomia julkaisevan Sanoman suuromistajan Antti Herlinin verotettavat kokonaistulot jäävät 2,54 miljoonaan euroon (ansiotulo 1,06 miljoonaa, pääomatulot 1,48 miljoonaa), vaikka yksin Herlinin hissiyhtiö Koneesta vuosittain saamat osinkotulot ovat yli sadan miljoonan euron luokkaa?

Vastaus on yksinkertainen.

Suomessa tulot näkyvät vasta siinä vaiheessa, kun ne otetaan ulos erilaisista sijoitusinstrumenteista, joissa varojen pito on usein verotussyistä myös tuottoisampaa.

Tällaisia sijoitusinstrumentteja ovat esimerkiksi holdingyhtiöt.

Esimerkiksi Antti Herlin säilyttää osakeomistuksiaan pääosin kahdessa holdingyhtiössä, Security Trading- ja Holding Manutas -yhtiöissä.

Näistä Security Trading maksoi veroa viime vuonna 1,2 miljoonaa euroa ja Holding Manutas 150 euroa.

Juha Sipilä puolestaan on siirtänyt pörssiosakeomistuksensa Nordean kanssa tehdyllä kapitaaliosopimuksella niin sanottuun sopimuskuoreen.

Tämän sopimuksen ansiosta Sipilän arvopaperiomistukset on tuotteistettu tuottokoriksi, jossa osingot lasketaan vuosittain osuuden arvon nousuksi niin, että Sipilä joutuu maksamaan osuuden arvon noususta veroa vasta, kun hän muuttaa näitä osuuksia rahaksi.

Siihen saakka tuotot voivat kasvaa korkoa korolle.

Niin kauan kuin varat ovat sijoitettu kapitalisaatiosopimukseen, niitä ei tarvitse avata kansalle nähtäväksi.

Myös erilaisissa säästö- ja henkivakuutuksissa pääomatulot jäävät piiloon.

Suomen verojärjestelmä muuttui vuonna 2014 osin läpinäkyvämmäksi, kun omistajayrittäjien osinkotuloista neljännes tuli näkyville.

Suomessa oli pitkään ollut vallalla kansainvälisesti ottaen poikkeuksellinen veromalli, jossa vauraiden yhtiöiden omistajat ovat saaneet nollaverotettuja osinkoja kahdeksan prosentin verran yhtiön nettovarallisuudesta enintään 60 000 euroon asti osingonsaajaa kohden.

Vuoden 2014 verotuksessa yksi neljäsosa tuosta osinkotulosta näkyy normaalisti verotettavana. Loppu kolme neljäsosaa jää verovapaaksi samalla, kun verohuojennuttujen osinkojen maksimimäärä on nostettu ennen kokonaan verovapaasta 60 000 eurosta nyt 25-prosenttisesti verotettavaksi 150 000 euroon asti.

Näiden huojennettujen osinkojen veroprosentti on kahdeksan.

Toisin sanoen nelihenkisen perheen vauras omistajayrittäjä voi jakaa yhteensä 600 000 euroa osinkoja perheelleen niin, että kunkin perheenjäsenen pääomatuloina näkyy verotiedoissa 37 500 euroa.

Kaisa Rautaheimo / HS
Antti Herlin
Antti Herlin
Huojennukset ja holding-yhtiöt sekoittavat verotietoja.
Aalto-yliopiston veroprofessori Tomi Viitala kertoo, miksi vauraan yrittäjäperheen 600000 euron pääomatuloista näkyy verotiedoissa vain 37500 euroa perheenjäsentä kohti ja osinkojen veroprosentti on kahdeksan. Toimittaja: Juha-Pekka Raeste. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat