Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikakoulutus vie nuoria uusiin ammatteihin – "200 hakemuksen jälkeen ajattelin, että voin tehdä muutakin"

Talous
 
Markus Jokela / HS
Francesca Åström (vas.), Minni Tynkkynen ja Meeri Kettunen arvioivat viiniä tarjoilijoiden pikakoulutuksessa ravintola Virgin Oilissa Helsingissä.
Francesca Åström (vas.), Minni Tynkkynen ja Meeri Kettunen arvioivat viiniä tarjoilijoiden pikakoulutuksessa ravintola Virgin Oilissa Helsingissä. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Ammattia vaihtamaan

 Tilastokeskuksen työolotutkimusten mukaan hieman yli 40 prosenttia palkansaajista sanoo olleensa lähes aina samanlaisessa ammatissa.

 Kahdessa tai kolmessa selvästi erilaisessa ammatissa sanoo olleensa 45 prosenttia ja vielä useammassa 13 prosenttia.

 Työolotutkimuksia on tehty vuodesta 1984, ja tuorein on vuodelta 2013.

 Muutokset ovat olleet 30 vuoden aikana melko pieniä, mutta tulevaisuudessa ammatinvaihdon ennustetaan kiihtyvän tuntuvasti. Näin käy muun muassa digitalisaation ja robotiikan takia, kun vanhoja ammatteja kuolee ja uusia syntyy.

 Aikuiset voivat opiskella uuden ammatin esimerkiksi oppisopimuksen tai näyttötutkinnon avulla.

 Myös yritykset tarjoavat kursseja.

”Toimin parhaiten, kun on monta rautaa tulessa”, sanoo kahden päivän tarjoilijakurssilta ravintola-alaan tuntumaa hakeva Francesca Åström, 19. Hän tähtää vielä myös oikeustieteelliseen, mutta pitkien opiskeluaikojen takia ohessa on hyvä olla ”sivuala”, joka tuo nopeasti töitä.

”Olen aina ollut kiinnostunut asiakaspalvelusta”, perustelee kurssille osallistumista Santtu Kuikka, 30. Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi muutama vuosi sitten valmistunut Kuikka ehti olla myös koulunkäyntiavustajana ennen kuin jäi työttömäksi. ”Kun olin lähettänyt 200 työhakemusta, ajattelin, että voisihan sitä tehdä muutakin.”

Molemmat ovat tyytyväisiä sata euroa maksavaan 16 tunnin pikakoulutukseen, jonka turvin saa työvuoroja ja sijaisuuksia ainakin saliapulaisena eli alan slangilla ”foodrunnerina”.

Tähtitarjoilija-koulutuksen järjestävä Opteam on esimerkki henkilöstöpalveluyrityksistä, jotka tarjoavat pikavalmennuksen kautta työntekijöitä jo olemassa oleville yritysasiakkailleen.

Ravintola-alan lisäksi Opteam järjestää myös kaupan alan räätälöityjä täsmäkoulutuksia esimerkiksi asiakaspalveluun ja kassatyöskentelyyn. Etelä-Pohjanmaalla Opteam kouluttaa yhteistyössä Sedu Aikuiskoulutuksen kanssa kymmeneen yritykseen metallialan osaajia työttömistä tai työttömyysuhan alaisista. Opiskeluaika on parista viikosta vuoteen riippuen aiemmasta osaamisesta.

Sanakirja määrittelee pikakoulutuksen ”tavallista lyhyemmäksi koulutukseksi”. Pikakoulutuksella on pitkiä ja muodollisia tutkintoja arvostavassa Suomessa huono kaiku. Ensimmäisenä siitä tuleekin mieleen koulutustason, osaamisen, ammatin arvostuksen ja palkkojen lasku.

Aikoinaan paheksuttiin sairaanhoitajien muuntokoulutusta lääkäreiksi. Myös hoiva-avustajien vajaan vuoden kestävässä koulutuksessa on nähty vaaroja potilasturvallisuudelle, vaikka vanhukset tarvitsevat auttavia käsiä esimerkiksi peseytymisessä ja muissa arjen askareissa.

Asenteet ovat kuitenkin vähitellen muuttumassa myös työntekijöiden puolta pitävissä ammattijärjestöissä niin, ettei enää tuijoteta pelkkään koulutuksen kestoon vaan itse osaamiseen, jota voidaan kartuttaa tutkinnon osina tai muina paloina.

Myös aiemmin opitun ja hankitun työkokemuksen tunnistamista ja tunnustamista eli hyväksi lukemista korostetaan yhä enemmän, kun opetellaan uutta ammattia.

Elokuun alussa tuli voimaan henkilökohtaistamisasetus, joka korostaa koulutuksen järjestäjän vastuuta arvioida, paljonko esimerkiksi aikuisena ammattitutkintoa opiskeleva tarvitsee varsinaisia opintoja ennen osaamisen mittaamista eli näyttöä.

Mitä tarkemmin säädellystä ammatista on kyse, sitä enemmän opintoja vaaditaan. Esimerkiksi lähihoitajaksi valmistuminen vie ammatinvaihtajalta käytännössä yhä pari vuotta, jos ei taustalla ole sosiaali- ja terveysalan koulutusta, arvioi potilasturvallisuudesta vastaava asiamies Soila Nordström sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöstä Tehystä.

”Erittäin tärkeä on yhä perinteinen koulutus, mutta pitää olla myös muita käytännön reittejä, kuten oppisopimukset”, sanoo Matkailu- ja ravintola-alan työmarkkinajärjestön MaRan varapuheenjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

Palvelualan työntekijäjärjestön Pamin koulutuspoliitinen asiantuntija Mikko Laakkonen on tiukempi: ”Jos ihan nollasta lähdetään, ei kahdessa päivässä ole mahdollista muuttua ravintola-alan ammattilaiseksi. Tuskin se on kovaa valuuttaa muualla kuin kouluttajan asiakasyrityksessä.”

Ammatinvaihtajille Laakkonen suosittelee näyttötutkintoa, jonka saa suoritettua runsaassa vuodessa.

Laakkosen mielestä ei kuitenkaan ole paha asia, jos nuori käy pikakurssilla haistelemassa ilmaa, sillä matkailu- ja ravintola-alan kolmivuotisen tutkinnon suorittaneista moni huomaa myöhemmin, ettei ala olekaan se oikea.

”Äkkiseltään parin kolmen päivän koulutus kuulostaa kovin pikaiselta, jos kyseessä ovat ummikot, mutta onhan sekin tyhjää parempi. Vaarallisilla vesillä ollaan, jos sillä korvataan kolmevuotinen perustutkinto”, pohtii Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n koulutuspoliittinen asiantuntija Mikko Koskinen.

Johtaja Veli-Matti Lamppu Suomen Yrittäjistä muistuttaa, että ammatinvapauslakikin on jo 1800-luvulta. ”Tietysti tarkoin säädellyt ammatit ja syväosaamista vaativat työtehtävät ovat asia erikseen. Myös kädentaitojen opettelu vaatii vaivannäköä ja aikaa; joku on laskenut, että jopa 10 000 tunnin verran”, Lamppu huomauttaa.

”On hyvä, että on erilaisia tapoja päästä työelämään, ja tärkeintähän on koulutuksen lopputulos eli osaaaminen eikä sen kesto”, sanoo johtaja Riikka Heikinheimo Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta. Hyviä esimerkkejä lyhyehköistä koulutuksista ovat Heikinheimon mukaan vartija ja raskaan kaluston kuljettaja.

Heikinheimo kertoo myös kansainvälisestä tutkimuksesta, jonka mukaan nuoret hakevat nyt ennen kaikkea monia taitoja, ei niinkään tutkintoja. Suomessakin on havaittu, että usean alan kokeileminen on hyvin yleistä.

Tarjoilijakurssin osanottajista Meeri Norrbacka, 24, harjoitti ylioppilaaksi tulon jälkeen vuoden restonomiopintoja ammattikorkeakoulussa, kävi sitten puolen vuoden opaskurssin kansanopistossa ja ehti opastaa matkailijoita Gambiaa ja Egyptiä myöten. Suomeen palattuaan hän kiinnostui ravintola-alasta.

Toista välivuottaan viettävällä Minni Tynkkysellä, 19, ovat jatko-opinnot vielä mietinnän alla. Hän on ansainnut rahaa siivoamalla, mutta työn raskauden takia ei siitä ammattia halua.

Vuosi sitten Tynkkynen innostui juomien sekoittelusta niin, että lähti neljän viikon drinkkikurssille, jonka järjesti European Bartender School Thaimaassa.

Markus Jokela / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat