Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mainospostit pois omasta sähköposti­laatikosta – näin se käy

Talous
 
Hans Eiskonen
Kuva: Hans Eiskonen

Sähköpostilaatikkoon ilmestyy viesti, jossa on jotain kummallista. Se ei ole roskapostia, mutta lähettäjä on vieras ja sisältökin näyttää vieraalta. Silti viesti on selvästi tarkoitettu sinulle, koska sen alussa lukee nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

Onko sähköpostijärjestelmä seonnut ja ohjaa viestejä minne sattuu? Luultavasti ei. Hiukan yksinkertaistettuna sähköposti toimii niin, että lähettävä tietokone ottaa yhteyttä vastaanottavaan järjestelmään ja kertoo, että tarjolla olisi viesti tietynnimiselle käyttäjälle.

Vastaanottaja tarkistaa, löytyykö kyseistä nimeä sen käyttäjien joukosta. Perinteisesti ne ovat olleet hyvin tarkkoja oikeinkirjoituksesta. Jos viesti on osoitettu käyttäjälle matti.meikalainen, vaikka oikea muoto olisi mattimeikalainen, vastaanottava järjestelmä herjaa lähettäjälle, ettei tämän nimistä käyttäjää löydy. Niinpä viestiä ei toimiteta perille.

Useimmat postijärjestelmät toimivat yhä näin. Ainakin Microsoftin Outlook.com, Yahoo Mail, Suomi24.fi ja Elisa ovat pikkutarkkoja tunnusten oikeinkirjoituksesta.

Poikkeuksen tekee Googlen Gmail. Jossain vaiheessa sen kehittäjät totesivat, että pisteet on itse asiassa parempi jättää huomiotta käyttäjätunnuksissa.

Niinpä matti.meikalainen@gmail.com tarkoittaa samaa kuin mattimeikalainen@gmail.com. Myös erikoisemmat tulkinnat, kuten matti.meika.lainen@gmail.com tai mat.ti.mei.ka.lai.nen@gmail.com tulkitaan kaikki tarkoittamaan yhtä ja samaa osoitetta: matti.meikalainen@gmail.com.

Se tarkoittaa myös, että jos Gmailiin on jo rekisteröitynyt käyttäjä nimeltään mattimeikalainen, ei järjestelmän pitäisi enää myöntää kenellekään osoitetta matti.meikalainen.

Sähköpostiosoitteisiin liittyy vielä toinenkin erikoisuus. Osa järjestelmistä on nimittäin rakennettu niin, että ne jättävät huomiotta käyttäjätunnuksessa +-merkkiä seuraavan osuuden.

Kuulostaa sekavalta, mutta esimerkki selventää asiaa. Jos Matti Meikäläinen haluaisi erotella itse tilaamansa mainospostit henkilökohtaisesta kirjeenvaihdosta, hän voisi tilata mainokset osoitteeseen mattimeikalainen+mainokset@gmail.com.

Ne toimitetaan osoitteeseen mattimeikalainen@gmail.com, mutta mainosviestit on helppo löytää joukosta automaattisilla suodattimilla, koska niissä vastaanottajana lukee mattimeikalainen+mainokset.

Sähköpostijärjestelmät ovat kuin äärimmäisen pikkutarkkoja järjestelijöitä, joilla ei kuitenkaan ole minkäänlaista käsitystä siitä, miten ihmiset toimivat.

Ne osaavat huolehtia siitä, ettei kertaalleen käyttöön otettua sähköpostiosoitetta anneta kenenkään muun käyttöön. Sen sijaan se antaa aivan rauhassa rekisteröidä erikseen kaksi tunnusta, jotka näyttävät melkein samalta. Teknisiä virheitä tapahtuu joskus, mutta huomattavasti harvemmin kuin inhimillisiä erehdyksiä.

Kaiken lisäksi lähettäjä ei tiedä, mitä vastaanottaja viestille tekee. Tilannetta voisi verrata siihen, että postinjakaja lukee kirjekuoren päältä nimen ja tunkee sen perusteella kirjeen postiluukusta sisään. Hän ei siis soita ovikelloa ja varmista, että vastaanottaja asuu kyseisessä paikassa.

Todennäköisin selitys on edelleen se, että lähettäjä on epähuomiossa kirjoittanut osoitteen väärin – ehkä vieläpä niin, että innokas sähköpostiohjelma täydensi puoliksi kirjoitetun osoitteen väärään muotoon.

Mystiseen viestiin voi reagoida kahdella tapaa: unohtaa koko asian tai kirjoittaa lyhyen vastauksen, jossa kertoo saaneensa viestin, joka näyttää olleen tarkoitettu jollekin toiselle. Kenties lähettäjä huomaa käyttäneensä vanhentunutta tai väärää osoitetta ja päivittää tietonsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat