Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulohuipun verotus kiristyi, mutta monet varakkaat antoivat kunnalle nolla euroa

Talous
 
Fakta

Henkilöverotus kasvussa

 Verohallinnon ennakkotiedot vuoden 2014 verotuksesta kertovat verotuksen painopisteen siirtymisestä entistä enemmän yrityksistä henkilöiden kontolle.

 Henkilöt maksoivat viime vuonna tuloveroja noin 30 miljardia euroa, kun yrityksen ja muut yhteisöt tilittivät tuloveroa noin 4,4 miljardia euroa.

 Yhteisöveron alennus tuotti yrityksille ainakin 250 miljoonan euron verohelpotukset viime vuonna.

Suomen hyvätuloisimpien miljonäärien verotus on kiristynyt kuluneen kolmen vuoden aikana. Pääomatuloisten vero on vakiintunut 33 prosentin tasolle, ja eniten ansiotuloa saavien veroprosentti on ollut jo kolme vuotta 45.

Helsingin Sanomat on seurannut tuhatta eniten ansiotuloja ja tuhatta eniten pääomatuloja saavaa vuodesta 1999 eli 16 vuotta. Kyseessä on tulonsaajien huippukärki, sillä kaikista ansiotulon saajista he muodostavat noin neljäsosapromillen ja pääomatulon saajista vajaan promillen.

Valtion tarkoitus ottaa hyvätuloisimmat mukaan taloustalkoisiin näyttää siis purevan, Helsingin Sanomien selvitys kertoo. Samalla pääomatulojen suhteellinen veroetu ansiotuloihin on kaventunut, mikä sekin on ollut politiikan päättäjien linja.

Silti varakkaimpien veroprosentit ovat yhä kaukana vuoden 1999 lukemista, jolloin ansiotulohuippu maksoi tuloistaan veroa 56 prosenttia. Tästä ansiotuloverotus on keventynyt 12 prosenttiyksikköä 44 prosenttiin.

Pääomatulojen verotus on kehittynyt 16 vuodessa toiseen suuntaan. Vuonna 1999 eniten pääomatuloa saaneet maksoivat keskimäärin 32 prosenttia veroa, viime vuonna verotus oli kiristynyt 33 prosenttiin.

Alhaisimmillaan miljonäärien verotus oli vuosien 2008–2009 eli finanssikriisin aikana, jolloin huipputuloisten keskimääräinen pääomatulovero putosi 29 prosenttiin ja ansiotulovero 44 prosenttiin.

Vaikka pääomatuloiset maksavat absoluuttisesti paljon valtionveroa, osa heistä selviää maksamatta mitään kotikunnalleen.

Kun Helsingin Sanomat edellisen kerran tutki miljonäärien kunnallisveron maksua vuonna 2011, joka kymmenes pääomatulojen kärjessä ei maksanut kunnallisveroa.

Viime vuonna nollaprosentin kunnallisveron maksajia oli noin 13 prosenttia tuhannen kärjestä eli 129 henkilöä.

Näin siitä huolimatta, että he käyttävät jotain asuinkuntansa palveluista: vähintään he ajavat kunnan ylläpitämiä teitä.

Monilla heistä on lapsia, jotka käyvät kunnan ylläpitämää koulua.

Pääomamiljonäärien nollaprosentin kunnallisvero johtuu siitä, että he saivat pääasiassa vain pääomatuloa. Kunnallisveroa joutuu maksamaan vain ansiotuloista.

Ilman ansiotuloja ja siis kunnallisveron maksamista näyttävät elävän monet 1960- ja 1970-luvuilla syntyneet varakkaiden sukujen vesat. Toiseen nollaveroisten kuntalaisten ryhmään kuuluvat jo eläkeikään ehtineet lesket ja muut perijät.

Jos nollaveroa maksava kuntalainen on keski-ikäinen, hän on yleensä pääomasijoittaja tai niin sanottu bisnesenkeli.

Tuhannen huipputuloisimman ansiokehitys meni 2014 kahteen suuntaan. Pääomatulot putosivat hienoisesti, mutta ansiotulot kasvoivat selvästi.

Pääomamiljonäärien tulot laskivat vuoden 2013 keskimäärin 1,64 miljoonasta eurosta vuoden viime vuoden 1,58 miljoonaan euroon.

Kärjen pääomatulojen putoaminen johtuu muun muassa siitä, että viime vuonna ei ollut vuoden 2013 kokoluokan yritysmyyntejä. Peliyhtiö Supercell tuotti 2013 poikkeukselliset tulot sen perustajille, mutta myös veroina yhteiskunnalle.

Pääomatuloista poiketen terävimmän tulokärjen ansiotulot nousivat viime vuosien ennätykseen. Tuhat eniten ansiotuloa saanutta ansaitsi keskimäärin 606 000 euroa, joka on 3,2 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Viimeksi huipputuloisten kärjen ansiotulot ylittivät tämän vuonna 2007 finanssikriisin alla.

Viime vuoden ansiotulojen taustalla lienevät runsaat tulospalkkiot, joita tuli muun muassa vuoden 2013 pääomatilastoja ruokkineesta Supercellistä.

Kun hyvätuloisten tarkastelua laajentaa suurempaan joukkoon, niin kuva tulokehityksestä muuttuu. Nousussa olivat sekä ansiotulot että pääomatulot.

Yli 168 000 euroa ansainneiden yhteenlasketut ansiotulot nousivat 6,8 prosenttia yhteensä 3,3 miljardiin euroon.

Heidän ansiotulonsa olivat kovassa nousussa toista vuotta peräkkäin. Saman joukon pääomatulot 2014 taas nousivat peräti 7,7 prosenttia 2,94 miljardiin euroon.

Syynä pääomatulojen nousulle on esimerkiksi se, että aiemmin verovapaita osinkoja saaneet noin 6 000 pientä ja keskisuurta yrittäjää joutuivat 2014 maksamaan osingoistaan veroa. Myös pörssiyritysten maksamien osinkojen verotus kiristyi vuonna 2014.

Veroja hyvätuloisimmat maksoivat viime vuonna 2,44 miljardia euroa, joka on 7,5 prosenttia vuotta 2013 enemmän.

Tavallisen suomalaisen tulot nousivat viime vuonna noin 1,5 prosenttia. Keskimääräinen ansiotulo bonuksineen oli noin 41 000 euroa.

Pääomatuloa suomalainen sai keskimäärin arviolta 6 200 euroa. Pääomatulon saajiin kuului noin joka viides suomalainen.

Huipputuloisten ansioita kuvaava grafiikka kertoo, että pääomatulojen vaihtelu vuodesta toiseen on ollut voimakkaampaa kuin ansiotulojen muutokset.

Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että yhtiöiden jakamat osingot vaihtelevat suhdanteiden mukaan. Ne kuten myyntivoitot kasvavat noususuhdanteessa ja pienentyvät laskusuhdanteessa. Molemmat ovat pääomatuloja.

Sen sijaan ansiotulot ovat kasvaneet tasaisemmin. Tosin myös tulospalkkiot näkyvät ansiotulojen hyppäyksinä hyvien vuosien jälkeen, jolloin optiot ja tai muut tulospalkkiot tulevat maksuun.

Naisten osuus tuhannen eniten ansaitsevan listalla on pysynyt pienenä vuodesta toiseen. Viime vuonnakin tuhannesta eniten yhteenlaskettua pääoma- ja ansiotuloa saaneista 15 prosenttia oli naisia.

Pääomatulon saajista naisten osuus on ollut tätä suurempi (18-19 prosenttia) ja ansiotuloisista taas tätä pienempi (10-13 prosenttia).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat