Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syövästä toipuminen toi vauhtia ravintolabisneksen laajenemiseen

Talous
 
Reijo Hietanen
Mika ja Hanna Niemen myymään ravintolaketjuun kuuluu muun muassa Paapan Kapakka Tampereella.
Mika ja Hanna Niemen myymään ravintolaketjuun kuuluu muun muassa Paapan Kapakka Tampereella. Kuva: Reijo Hietanen
Fakta

Restamax laajenee ripeästi

 Tamperelainen ravintolayhtiö Restamax listautui Helsingin pörssin päälistalle 2013. Yhtiöllä on tätä nykyä noin 80 ravintolaa, kahvilaa ja baaria.

 Yhtiö pyörittää muun muassa Ilona-yökerhoja ja Wayne’s Coffee -kahviloita.

 Restamax pitää itseään alan nopeimmin kasvavana yhtiönä Suomessa. Rengasravintoloiden lisäksi yhtiö on ostanut muun muassa enemmistön Rukan ja Pyhätunturin ravintoloista.

Tampere

Se tyypillinen tarina kulkee kutakuinkin näin: pitkää päivää tehnyt yrittäjä sairastuu, käy kuoleman porteilla ja toivuttuaan löytää elämästä muutakin sisältöä kuin työn.

Kun ravintola-alan yrittäjä Mika ”Udo” Niemi, 49, sairastui leukemiaan ja parantui vuonna 2002 vasta nimettömän luovuttajan luuydinsiirron avulla, seuraus oli hieman toisenlainen.

”Sen jälkeen alkoi hirveä vauhti. Ravintoloita alkoi tulla melkein kahden vuosivauhdilla”, kertoo Mikan puoliso Hanna Niemi, 45.

”Opin siitä sen, että keskityn olennaiseen ja osaan jakaa vastuuta”, Mika Niemi kertoo.

Niemet kasvattivat Rengasravintolat enimmillään 20 baarin ja ruokaravintolan kannattavaksi yritykseksi. Yhtiöön kuuluu muun muassa Henry’s Pubeja ja Classic American Diner -ravintoloita.

Viime vuonna Mika ja osaomistajaksi tullut Hanna myivät ketjun 16 ravintolaa pörssiyhtiö Restamaxille 17,6 miljoonalla eurolla. Niemien verotettavat tulot olivat viime vuonna yhteensä hieman alle 12 miljoonaa euroa.

Rengasravintolat sai alkunsa vuonna 1969, kun muusikkona työskennellyt Osvi Niemi osti Oskarinhoviksi nimetyn ravintolan Tampereelta.

Seuraava paikka oli Kuopiosta hankittu Kaupunginhotelli, jonka yhteydessä perhe asui.

”Piti aina herätä ennen siivoojia, jotta sai kerättyä kolikot lattialta”, Mika Niemi muistelee.

Mika otti perheyrityksen ohjat 1990-luvun lopulla. Hyvän ja kannattavan ravintolan resepti kuulostaa yksinkertaiselta: baarin henkilökunnalle pitää antaa tilaa loistaa, ja oikealle liikepaikalle pitää löytää juuri oikea liikeidea.

”Se vain pitää aistia”, hän kertoo.

Yrittäjä kertoo esimerkin runsaan vuosikymmenen takaa. Hän huomasi Tampereen keskustaan rakennettavan kerrostalon, josta oli liiketila kaupan. Rakennuksen edustalla oli aukio, ja julkisivu antoi ilta-auringon suuntaan.

”Ei mennyt kuin kolme päivää, ja sain sen ostettua.”

Passion-baari isoine terasseineen toimii edelleen Tullikamarinaukion laidalla.

Vaurastuminen ei ole pariskunnan mukaan muuttanut elämää suuresti. Niemet matkustelevat paljon, Mika ajaa isolla maasturilla, ja perhe rakentaa uutta taloa naapurikuntaan Pirkkalaan.

”On surullista, jos luo jonkin yrityksen ja joutuu edelleen tekemään 12–14-tuntisia päiviä”, Hanna Niemi sanoo. ”Joillekin yrittäjille se on toinen luonto, mutta me ei ole koskaan oltu sellaisia.”

Ketjun myyminen toi Niemien elämään uudenlaista vapautta ja toisaalta erilaisia paineita. Kaksikko on edelleen Restamaxin omistaja 16 prosentin osuudella, ja Mika istuu yhtiön hallituksessa sekä Rengasravintoloiden johtajana. Restamaxin laajeneminen on hänen mukaansa vasta alussa.

Menestyksen eteen pariskunta kertoo ottaneensa isojakin riskejä, mutta harha-askeleet ovat jääneet lopulta vähiin. Yhden hudin Mika teki vuosituhannen vaihteessa, kun internet-huuma innosti hänet sijoittamaan teknologiayhtiöön.

”Minä ajattelin, että en aina haluaisi olla se, joka sanoo ei”, Hanna Niemi sanoo.

”250 000 markkaa meni, ja lippalakki jäi”, Mika muistelee.

”Se on ihan hirveän ruma lakki, mutta en ole raaskinut heittää sitä pois”, Hanna kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat