Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko veribisnes kupla? – Miljardiyhtiön toiminnassa epäillään kupruja

Talous
 
MIKE BLAKE / Reuters
Theranosin perustaja Elizabeth Holmes puhui lokakuun 21. päivänä Wall Street Journalin toimittajan Jonathan Krimin kanssa Laguna Beachissa Kaliforniassa järjestetyssä konferenssissa.
Theranosin perustaja Elizabeth Holmes puhui lokakuun 21. päivänä Wall Street Journalin toimittajan Jonathan Krimin kanssa Laguna Beachissa Kaliforniassa järjestetyssä konferenssissa. Kuva: MIKE BLAKE / Reuters
Fakta

Verikokeita kuluttajille

 Helppoja verikokeita suoraan kuluttajille myyvä Theranos perustettiin vuonna 2003.

 Yhtiön perustaja Elizabeth Holmes, 31, oli Forbesin viimevuotisella listalla nuorin itse rahansa ansainnut miljardööri.

 Talouslehti Wall Street Journal kyseenalaisti Theranosin käyttämät menetelmät lehtijutussaan.

Kaikki alkoi nuoren naisen piikkipelosta. Stanfordin yliopiston 19-vuotias opiskelija Elizabeth Holmes pelkäsi verikokeita ja arveli muidenkin pelkäävän. Vuonna 2003 hän päätti perustaa yrityksen, joka kehittäisi helpomman tavan ottaa ihmisestä verta. Näin syntyi Theranos.

Tarina on kerrottu moneen kertaan monessa paikassa, sillä Theranosista tuli yksi Yhdysvaltain jännittävimpiä uusia yrityksiä. Sen perustajasta taas tuli talouslehtien kansikuvanainen, jonka menestys todisti, ettei Piilaakso ole pelkästään miesten maailma.

Kaunista ja karismaattista Elizabeth Holmesia on ehditty jo verrata Applen perustajaan Steven Jobsiin, sillä myös Holmes pukeutuu aina samalla tavalla eli mustaan poolopuseroon. Niin hänen ei omien sanojensa mukaan tarvitse tuhlata aikaa vaatteiden miettimiseen.

Viime aikoina Holmesilla onkin riittänyt muuta mietittävää, sillä kaksi viikkoa sitten The Wall Street Journal -lehti paljasti vakavia ongelmia Theranosin liiketoiminnassa.

Theranosin toiminta perustuu niin sanottuun Edison-tekniikkaan, jolla yhtiö väittää pystyvänsä tekemään verikokeet sormenpäästä otettavalla veritipalla. Tekniikan on sanottu olevan halvempi, nopeampi ja kivuttomampi kuin perinteinen käsivarresta otettu verikoe.

Vallankumoukselliseksi mainostettu menetelmä on nostanut Theranosin arvon jo yhdeksään miljardiin dollariin, josta puolet kuuluu Holmesille itselleen. Kaikkiaan verikoebisneksessä lasketaan liikkuvan Yhdysvalloissa jopa 75 miljardia dollaria.

The Wall Street Journal kyseenalaisti kuitenkin yhtiön mainospuheet. Lehden mukaan Theranosilla on ollut vaikeuksia saada uudelle tekniikalleen Yhdysvaltain lääkeviraston hyväksyntää, joten se tekee suurimman osan verikokeistaan perinteisillä menetelmillä. Lehden haastattelemat lähteet myös kyseenalaistivat Edisonilla saadut tulokset.

Jos WSJ:n väitteet pitävät paikkansa, ne vahvistavat Theranosin ympärillä jo pitkään liikkuneet epäilyt.

Edisonin takana olevia tutkimuksia ei ole esitetty tieteellisissä julkaisuissa, eikä yritys ole liikesalaisuuteen vedoten suostunut paljastamaan, miten se verikokeitaan tekee.

Edisonin pääkehittäjä, brittiläinen biokemisti Ian Gibbons teki itsemurhan vuonna 2013 eli samana vuonna, kun Theranos avasi ensimmäiset ”hyvinvointiklinikkansa”.

Yhtiön hallituksessa lääketieteen osaamista on niukasti. Sen sijaan siellä istuvat muun muassa entiset ulkoministerit Henry Kissinger ja George Schultz, entinen puolustusministeri William Perry sekä entiset senaattorit Sam Nunn ja Bill Frist.

Uudelle firmalle tämän tason hallitus on poikkeuksellinen. Theranosin uskotaan hakevan tunnetuista nimistä tukea yrityksilleen saada menetelmilleen viranomaisten hyväksyntä.

Theranos on reagoinut The Wall Street Journalin väitteisiin samanlaisella kilpikonnapuolustuksella kuin verkkoyritys Amazon alkusyksyllä The New York Timesissa ilmestyneeseen kriittiseen artikkeliin yrityksen työkulttuurista.

Theranosin mukaan artikkeli oli virheellinen ja harhaanjohtava.

Talouslehti oli yrityksen mukaan haastatellut tietämättömiä ja kostonhimoisia lähteitä sekä sortunut tabloid-journalismiin.

Lehti vastasi tutustuneensa Theranosin vastaväitteisiin ja sanoi oman artikkelinsa olevan ”perusteellinen, tasapuolinen ja täysin paikkansapitävä”.

Maanantaina Theranosin hyvinvointiklinikoita isännöinyt Walgreen ilmoitti jäädyttäneensä yhteistyön toistaiseksi.

Samana päivänä Holmes ilmoitti Theranosin olevan valmis julkistamaan tutkimustietojaan, muttei kertonut tarkemmin missä ja milloin se tapahtuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat