Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joka toinen ikääntyvä yrittäjä on huolissaan yritystoiminnan jatkajan löytämisestä

Talous
 
Helsingin Sanomat
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Yrittäjien ikääntymisestä johtuvia yritysten omistajanvaihdoksia on edessä paljon tulevina vuosina.
Yrittäjien ikääntymisestä johtuvia yritysten omistajanvaihdoksia on edessä paljon tulevina vuosina. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Ostajien tai toiminnan jatkajien puute on ikääntyvien yrittäjien mielestä yritysten omistajanvaihdosten suurin este, kertoo Suomen yrittäjien teettämä tutkimus.

Liki puolet 55–74-vuotiaista yrittäjistä pitää tutkimuksen mukaan ostajien puutetta merkittävänä tai erittäin merkittävänä ongelmana. Myös yrityksen arvonmääritystä pidettiin omistajanvaihdoksen suurena haasteena.

Yrittäjien ikääntymisestä johtuvia yritysten omistajanvaihdoksia on edessä paljon tulevina vuosina.

Suomessa arvioidaan olevan noin 78 000 yrittäjää, jotka ovat 55–74-vuotiaita. Kun vastaava tutkimus tehtiin kolme vuotta sitten, heitä oli 74 000. Ikääntymisen vuoksi yrityksiä on tulossa myyntiin vuosittain arviolta 3 000.

Tutkimukseen vastanneista ikääntyvistä yrittäjistä runsaalla kolmanneksella oli tiedossa yritykselle jatkaja. Vajaa viidennes oli yrittänyt etsiä jatkajaa ilman tulosta, ja loput eivät olleet vielä aloittaneet etsimistä.

Ikääntyvistä yrittäjistä 39 prosenttia uskoi myyvänsä yrityksen ulkopuoliselle. 23 prosenttia kertoi löytävänsä jatkajan perheen sisältä, ja 7 prosenttia arveli löytävänsä muun jatkajan yrityksen sisältä. 27 prosenttia ilmoitti yrityksen toiminnan lakkaavan.

Yrittäjien järjestö Suomen yrittäjät on halunnut herätellä yrittäjiä lähestyviin omistajanvaihdoksiin.

Vaihdoksilla on myös merkitystä koko talouden kannalta, sillä ikääntyvien yrittäjien yhtiöillä on merkittävä määrä työntekijöitä. Tutkimukseen osallistuneissa yrityksissä oli keskimäärin kuusi työntekijää.

Yrityksen myyminen ei käy aina yhtä helposti kuin yrittäjä toivoo. Tavallisin syy siihen, että yritys ei vaihdakaan omistajaa, on aiempien tutkimusten mukaan liian kova hintapyyntö.

Yrittäjä joutuu lopettamaan yrityksensä todennäköisimmin silloin, kun yritys on pieni.

Omistajanvaihdoksia selvitellyt tutkimus tehtiin Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Aineisto kerättiin sähköpostitse kesällä, ja kyselyyn vastasi 3 129 yrittäjää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat