Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

H&M vaatii vaatetehtaiden työntekijöille oikeuksia

Talous
 
Andrew Biraj / Reuters
Työntekijöitä vaatetehtaassa Savarissa Bangladeshissa. Yli tuhat työntekijää kuoli, kun lähistöllä sijainnut vaatetehtaan rakennus romahti huhtikuussa 2013. H&M:n tuotteita ei valmistettu kyseisessä tehtaassa.
Työntekijöitä vaatetehtaassa Savarissa Bangladeshissa. Yli tuhat työntekijää kuoli, kun lähistöllä sijainnut vaatetehtaan rakennus romahti huhtikuussa 2013. H&M:n tuotteita ei valmistettu kyseisessä tehtaassa. Kuva: Andrew Biraj / Reuters

Ruotsalainen vaatejätti H&M allekirjoitti tiistaina kansainvälisen sopimuksen, jossa se vaatii oikeuksia tavarantoimittajiensa työntekijöille. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

H&M:n allekirjoittama sopimus lupaa vaatetehtaiden työntekijöille yhdistymisvapauden, oikeuden kieltäytyä työskentelemästä vaarallisissa olosuhteissa ja oikeuden sopia kollektiivisesti palkankorotuksista.

”Kyse on koko ison teollisuussektorin toimintalogiikan muuttamisesta. Tekstiiliteollisuuden toimintaa tehdään kestäväksi, saadaan työntekijät liittoon ja saadaan heille turvalliset työolot”, sanoo sopimuksen laatimisessa mukana ollut teollisuustyöntekijöiden maailmanliiton Industriall Global Unionin suomalainen pääsihteeri Jyrki Raina.

Raina kuvaa H&M:n kanssa tehtyä sopimusta hyvin merkittäväksi.

Sopimuksen piiriin kuuluu tehdastyöntekijöitä 1 900 tehtaassa esimerkiksi Kambodžassa, Bangladeshissa, Indonesiassa, Myanmarissa ja Turkissa. H&M:n alihankkijoiden tehtaissa sopimus koskee 1,6 miljoonaa tehdastyöntekijää.

”Sopimuksen toimivuus mitataan tietenkin sillä, mitä saadaan aikaa. On selvä, että kestää useita vuosia saada asiat kuntoon. Esimerkiksi palkkojen nostamisessa on monta ongelmaa. Aasian maat kilpailevat toimeksiannoista keskenään. Ne kaikki pelkäävät sitä, että teollisuus siirtyy pois vielä halvempaan maahan.”

Kansalaisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet kiihkeästi kansainvälistä vaateteollisuutta työntekijöiden oikeuksien polkemisesta. ”Ala on kyllästynyt huonoon julkisuuteen. Joka kuukausi tulee jokin raportti, jossa kerrotaan, että työntekijät tekevät nälkäpalkalla pitkiä päiviä, ja se kaikki on totta”, Raina sanoo.

H&M on Rainan mukaan vakavissaan halutessaan korjata alan ongelmia. Rainan mukaan on hienoa, että yhtiö kantaa vastuuta koko alihankkijaketjustaan, vaikka ketju on pitkä ja monimutkainen.

”Jonkun täytyy aina näyttää tietä, ja tällä kertaa se on H&M. Muut haluavat kyllä tulla perässä.”

Tekstiiliteollisuus on keskittynyt nimenomaan Aasiaan. Sopimuksen maista Bangladeshissa on neljä miljoonaa vaatetustyöntekijää, Vietnamissa kolme miljoonaa ja Kambodžassa 700 000, Raina luettelee. Rainan huomio on kuitenkin myös Afrikassa, jossa Etiopiasta on vauhdilla tulossa suuri tekstiiliteollisuuden halpamaa. ”Siellä on jo 200 000 tekstiiliteollisuuden työntekijää.”

Minimipalkkaa ei ole, eikä se Etiopian hallitusta kiinnosta, Raina sanoo. Siksi sopimukset vaatebrändien kanssa ovat tärkeitä.

Industriall on solminut työntekijöitä suojelevia raamisopimuksia myös muiden yhtiöiden kuin H&M:n kanssa. Joukossa on esimerkiksi Zara-brändin omistava Inditex, joka työllistää alihankkijoiden kautta noin miljoona työntekijää.

Sysäys sopimuksiin tuli bangladeshilaisen vaatetehtaan romahduksesta, Raina kertoo.

Vaatetehtaan romahduksessa vuonna 2013 kuoli 1 100 ihmistä kuoli ja 2 500 loukkaantui. Rana Plaza -nimisen tehdasrakennuksen romahti, koska sitä ei oltu tarkoitettu teollisuuskäyttöön. Talon rakenteet eivät kestäneet teollisuuslaitteiden aiheuttamaa tärinää.

H&M:n tuotteita ei valmistettu romahtaneessa tehtaassa.

Andrew Biraj / Reuters
Poliisi seurasi romahtaneen vaatetehtaan raivaustöitä Savarissa huhtikuussa 2013.
Poliisi seurasi romahtaneen vaatetehtaan raivaustöitä Savarissa huhtikuussa 2013.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat