Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkailu- ja ravintola-ala toiveikkaana: Pikkujoulusesongista viime vuotta vilkkaampi

Talous
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Hagelstamin työntekijät Kasper Hagelstam (vas.), Alexandra Lucander, Mikael Schnitt, Jaakko Nieminen, Mia Okko-Koskinen (oik.) suunnittelivat yrityksensä pikkujouluja lokakuussa 2013.
Hagelstamin työntekijät Kasper Hagelstam (vas.), Alexandra Lucander, Mikael Schnitt, Jaakko Nieminen, Mia Okko-Koskinen (oik.) suunnittelivat yrityksensä pikkujouluja lokakuussa 2013. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Valtaosa matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä uskoo, että pikkujoulusesongin myynti kasvaa tai pysyy ennallaan verrattuna viime vuoteen.

Majoitusliikkeiden arvio oli myönteisempi kuin ravintoloiden, ja suurten yritysten toiveikkaampi kuin pienten.

Matkailu- ja ravintola-alan työmarkkinajärjestö MaRa teki lokakuussa jäsenilleen kyselyn pikkujoulunäkymistä. Vastaajia oli 263, jotka edustavat alan liikevaihdosta yli kolmasosaa.

Vastaajista lähes 70 prosenttia uumoili, että tuleva pikkujoulumyynti kasvaa tai yltää ainakin edellisen vuoden tasolle, kun kolmannes uskoi sen vähenevän verrattuna viime kauteen.

Pääosin marraskuulle ajoittuvat pikkujoulut ovat ravintoloiden ja hotellien suurin yksittäinen sesonki. Silloin alkoholijuomien myynti kasvaa normaaliin verrattuna 10–15 prosenttia.

Myös ruoan myynti kasvaa tuntuvasti. Muutenkin ruoan osuus ravintoloiden myynnistä on lisääntynyt, koska anniskelumyynti on supistunut pitkään. Alkuvuonna anniskelumyynti väheni kuusi prosenttia.

Ekonomisti Jouni Vihmo MaRasta muistuttaa, että koko toimialan myynti on ollut tavallista nihkeämpää jo muutaman vuoden.

Kuluva vuosi on ollut kuitenkin edellistä vuotta vähemmän negatiivinen eli alkuvuosi ja kesäsesonki sujuivat taloustilanteeseen ja yritysten odotuksiin verrattuna paremmin.

Vihmon mukaan ravintolamyyntiä on piristänyt se, että kuluttajien ostovoima on jonkin verran kohentunut: palkkasumma on kasvanut ja pankit ovat myöntäneet lyhennysvapaita lainoille.

”Hintakehitys on lisäksi ollut maltillista ja jopa negatiivista”, Vihmo sanoo.

”Heikko taloustilanne painaa alaa, mutta odotukset pikkujoulumyynnistäkin kertovat, että vilkastumista voi riittää loppuvuodellekin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat