Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallintarekisterille rajua arvostelua lainvalvojilta

Talous
 

Lainvalvojat, verohallinto ja finanssimarkkinoiden valvoja Fiva tyrmäävät lausunnoissaan yksimielisesti valtiovarainministeriön uusimman lakiehdotuksen hallintarekisteriksi. Ehdotus antaisi suomalaisille mahdollisuuden kätkeä omistuksensa ulkomaille.

Keskusrikospoliisi katsoo, että nykymuodossaan ehdotus mahdollistaa nykyistä helpomman keinon rahanpesuun ja rikoshyödyn piilottamiseen.

Krp on laatinut lausunnon rahanpesun selvittelykeskuksen kanssa. Se tutkii muun muassa terrorismin rahoitusta.

Yhteislausunnon mukaan ehdotus mahdollistaa omistusten ketjuttamisen ja piilottamisen ulkomailla toimivien hallintarekistereiden taakse. Krp ja selvittelykeskus katsovat, että poliisilla tai syyttäjällä ei tällöin olisi mahdollisuutta saada reaaliaikaista tietoa omistuksista.

Helsingin poliisin mielestä ehdotus vaikuttaisi viranomaisten tiedon saantia arvopaperikaupoista ja arvopaperien omistajista, vaikka sinänsä avoin kilpailu on hyväksi.

”Arvopaperikaupan tulee kuitenkin olla läpinäkyvää ja avointa veronkierron, sisäpiirikauppojen ja rahanpesun ehkäisemiseksi sekä rikoshyödyn jäljittämiseksi”, Helsingin poliisi katsoo.

Helsingin poliisin mukaan muutoksella saattaisi olla muutenkin moraalia heikentävä vaikutus ja se olisi huono viesti lainsäätäjältä.

Myös Poliisihallituksen mielestä hallintarekisteri lisäisi rikoksenteon mahdollisuuksia ja vähentäisi paljastumisriskiä.

Suomen Finanssivalvonta Fiva katsoo, että valtiovarainministeriön ehdotus hallintarekisteriksi on edelleen huomattavan keskeneräinen ja lakiteknisesti sekä myös rakenteeltaan hyvin vaikeaselkoinen.

Fivan mielestä esitys puuttuu merkittävästi markkinarakenteisiin, joten sen käytännön vaikutuksia pitäisi arvioida nykyistä tarkemmin. Yksi Fivan esiin nostama asia on osakeomistusten yleisöjulkisuus, jonka pysymistä nykytasolla lakiehdotus ei välttämättä turvaa.

Aivan toisenlainen näkemys ehdotuksesta on Elinkeinoelämän keskusliitolla ja Finanssialan keskusliitolla, jotka pitävät sitä laadukkaana ja hyvänä.

Yritysten etujärjestö Kauppakamari ratkaisisi kiistan hallintarekistä omalla tavallaan. Etujärjestön mielestä omistusten julkisuudesta pitäisi luopua kokonaan, koska se on kallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat