Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaihtoehtoisen rahoituksen puolustaja

Talous
 
Kirsti Karttunen
Cambridgen yliopiston vaihtoehtoisen talouden keskusta johtava Robert Wardrop uskoo joukkorahoituksen suosion kasvavan Suomessakin.
Cambridgen yliopiston vaihtoehtoisen talouden keskusta johtava Robert Wardrop uskoo joukkorahoituksen suosion kasvavan Suomessakin.
Fakta

Vaihtoehtoisia rahoitusmalleja

 Joukkorahoitus on tapa kerätä varoja yksittäisille ihmisille, hankkeille tai yhtiöille.

 Varoja kerätään yleensä internetpalveluiden kautta, laajoilta joukoilta.

  Joukkorahoituksesta on useita muotoja kuten lahjoitus-, ennakko-osto tai palkinto-, laina- ja sijoitusmuotoinen joukkorahoitus.

  Valtiovarainministeriö valmistelee joukkorahoituslakia. Sen toivotaan edistävän laina- ja sijoitusmuotoista joukkorahoitusta.

 Hallitus antanee eduskunnalle esityksen laista ensi keväänä.

Jos Robert Wardropia on uskominen, voisi joukkorahoitus ratkaista monien pienten yritysten ongelmat talousahdingosta kärsivässä Suomessa.

Britanniassa Cambridgen yliopiston vaihtoehtoisen talouden keskusta johtava Wardrop on omien sanojensa mukaan epätyypillinen yliopistoihminen, sillä hän on taustaltaan sijoittaja ja yrittäjä. Pieniin ja keskikokoisiin yrityksiin sijoittaneen Wardropin usko joukkorahoitukseen on ilmeinen.

”Talouskasvu on Suomessa haasteellisessa tilanteessa. Ja sellaisessa tilanteessa pankit vetäytyvät. Voi silti olla, että olisi hyviä yrityksiä, jotka ansaitsisivat lainaa. Pankit eivät vain myönnä sitä”, Wardrop toteaa.

Ja sama ongelma on olemassa kaikissa Euroopan maissa.

Cambridgessa Wardrop on oikealla maaperällä, sillä Britanniassa käytetään vaihtoehtoista rahoitusta selvästi enemmän kuin muualla Euroopassa.

Hänen mukaansa Britanniassa käytetään 75 prosenttia kaikesta Euroopan vaihtoehtoisesta rahoituksesta. Wardropin mukaan joukkorahoituksen kysyntä ja suosio myös kasvavat Britanniassa nopeammin kuin muualla Euroopassa.

”Britanniassa nähtiin jo varhain, että erilaiset vaihtoehtoiset rahoitusmallit ovat hyvä keino tukea innovaatioita”, Wardrop sanoo.

Koska Britanniassa vaihtoehtoisten rahoitusmallien hyödyt koettiin riskejä suuremmiksi, luotiin niille myös joustava toimintaympäristö.

Wardrop myöntää vaihtoehtoisen rahoituksen mahdollistavan myös väärinkäytökset. Koska väärinkäytökset tappaisivat markkinan tai vähintäänkin heikentäisivät palveluiden kysyntää, ovat vaihtoehtoista rahoitusta tarjoavat toimijat kannattaneet sääntelyä.

Myös suomalaiset yritykset toivovat alalle säätelyä. Nykyisellään joukkorahoituksen eri muotoja säännellään Suomessa eri tavoin.

Valtiovarainministeriö valmisteleekin joukkorahoituslakia. Sen tavoitteena on muun muassa luoda selkeät säännöt, monipuolistaa rahoitusmarkkinoita ja tarjota erityisesti piensijoittajille lisää korkeariskisempiä sijoitusvaihtoehtoja.

Britanniassa merkittävimpiä vaihtoehtoisen rahoituksen tarjoajia ovat Funding Circle, Ratesetter ja Zopa.

Zopa on Euroopan vanhin vertaisrahoitusta välittävä palvelu, joka kertoo verkkosivuillaan tarjonneensa lainaa yli sadalletuhannelle ihmiselle vuodesta 2005.

Joukkorahoituksen suosiota Britanniassa selittää Wardropin mukaan anglosaksinen kulttuuriperintö.

”Lainaa ja kuluta. Ihmisten oli helppo siirtyä lainaamaan verkosta pankkien sijaan.”

Toinen suosiota selittävä tekijä on nopeus. Aina ei siis ole kyse siitä saako lainaa, vaan siitä, kuinka nopeasti lainaa saa. Wardropin mukaan Britanniassa siis käytetään vertaislainapalveluita ja lainataan rahaa vaikka korkeammalla korolla, koska se on pankkilainaa helpompaa ja nopeampaa.

”On ihmisiä, jotka ottavat mieluummin rahaa kasvottomalta taholta kuin kohtaavat ihmisen ja selittävät, mihin tarvitsevat rahaa”, Wardrop selventää.

”Teitä suomalaisia ja suhdettanne rahaan määrittelee luterilaisuus”, Wardrop sanoo, tuijottaa pistävästi ja naurahtaa sitten.

Väitteestään huolimatta hän uskoo, että joukkorahoitukselle olisi kysyntää täälläkin.

”On paljon todisteita, että talouskasvun edellytys on se, että yritykset pääsevät käsiksi pääomiin”, Wardrop toteaa.

”Erilaiset rahoitusmallit kasvattavat mahdollisuuksia siihen, joten mielestäni se tarkoittaa sitä, että joukkorahoituksen kasvu olisi Suomelle hyväksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat