Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuus haluaa verouudistuksen

Talous
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Laivatilaukset ovat kannatelleet teknologiateollisuutta. Turun telakka on saanut useita tilauksia tänä vuonna.
Laivatilaukset ovat kannatelleet teknologiateollisuutta. Turun telakka on saanut useita tilauksia tänä vuonna. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Fakta

Suomen merkittävinvientiala

 Teknologiateollisuuteen kuuluvat elektroniikka-, sähkö-, kone-, metalli- ja tietotekniikka-alat.

 Alan yritykset vievät noin 50 prosenttia Suomen viennistä.

 Syyskuun lopussa ala työllisti 282 000 ihmistä, mikä on 2 000 vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Teknologiateollisuus patistaa hallitusta uusimaan yritysverotusta. Suomen merkittävintä vientialaa edustava järjestö ei ensisijaisesti esitä yhteisöveron kevennystä, vaan haluaa yritysverojärjestelmän, joka suosisi investointeja tekeviä yrityksiä.

Yksi vaihtoehto olisi Ruotsin malli, jossa 20–25 prosenttia voitosta voi varastoida investointirahastoon. Jos rahaston voitot käyttää investointeihin kuuden vuoden aikana, voittoja ei veroteta. Ruotsissa aiotaan ehkä lisätä varausmahdollisuutta.

Suomen hallituksen ohjelmassa luvataan selvittää Ruotsin mallin kaltaista varausjärjestelmää. Selvitystyölle on annettu aikaa ensi vuoden loppuun. Teknologiateollisuus pitää aikataulua tuskallisen hitaana.

”Jos Suomeen halutaan nopea, koko yrityskenttään vaikuttava piristysruiske, niin investointeihin vaikuttava verotus olisi tehokas keino. Samanlaisia universaaleja keinoja ovat olleet devalvaatiot ja 1990-luvulla avoir fiscal -yhteisöveromalli”, sanoo Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas. Hän sanoo, että erityisesti pienet ja keskikokoiset yritykset todennäköisesti sijoittaisivat enemmän voittoja yhtiön kehittämiseen, jos verottaja suosisi investointeja.

”Suomen suuri ongelma on investointien puute. Ilman niitä ei tuottavuus kasva. Suomen talous ei lähde nousuun pienillä paikkausohjelmilla”, hän sanoo.

Palokangas sanoo, että verotuksen muutoksen pitäisi olla tuntuva. Valtiotalouden kannalta ongelma on, että tuntuva muutos todennäköisesti pienentäisi noin neljän miljardin euron suuruista yritysveropottia merkittävästi.

”Suomella on kuitenkin uskallusta ottaa vuosittain 7–8 miljardia euroa velkaa, mutta ei ole rohkeutta tehdä toimia, joilla kasvua saataisiin aikaiseksi”, Palokangas sanoo.

Teknologiateollisuuden tiistaina esittelemien tilastojen mukaan Suomen tuotantokapasiteetti vanhenee käsiin, koska uusinvestointeja ei juuri tehdä. Esimerkiksi Ruotsissa, Yhdysvalloissa ja Alankomaissa investoinnit ovat kasvaneet kymmenessä vuodessa yli 30 prosenttia. Suomessa investoinnit ovat samaan aikaan vähentyneet yli kymmenen prosenttia.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen arvelee, että alan yritysten Suomen liikevaihto on loppuvuonna suunnilleen samalla tasolla kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Alan tilauskanta oli syyskuun lopussa 11 prosenttia suurempi kuin samaan aikaan vuonna 2014. Tämä johtuu lisääntyneistä laivatilauksista. Ilman laivatilauksia teknologiateollisuuden uudet tilaukset ovat yhtä alhaisella tasolla kuin ne olivat vuonna 2009 finanssikriisin jälkeen. Teknologiateollisuuden saamat uudet tilaukset vähenivät heinä-syyskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat