Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohututkimus: Tuulivoima leikkaa sähkön hinnasta 70 prosenttia vuoteen 2020 mennessä

Talous
 
Timo Heikkala / Lehtikuva
Iin Olhavassa sijaitsee Suomen suurin tuulivoimala.
Iin Olhavassa sijaitsee Suomen suurin tuulivoimala. Kuva: Timo Heikkala / Lehtikuva

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun vielä julkistamaton tutkimus kertoo, että valtioiden tukema tuulivoima romahduttaa sähkönhinnan Pohjoismaissa jo vuoteen 2020 mennessä.

Ylen keskiviikkona uutisoiman tutkimuksen mukaan voimayhtiöiltä hinnanromahdus veisi miljardeja.

Taloustieteen professorin Matti Liskin tutkimuksessa arvioidaan, että sähkön hinta on halventunut jo viidenneksen 2000-luvun alkupuolelta, jolloin tuulivoimaa alettiin käyttää energiatuotannossa. Liskin mukaan sähkönhinta romahtaa tuetun tuulivoiman ansiosta jopa 70 prosenttia vuoteen 2020 mennessä 2000-alun tasosta.

Liskin mukaan suurin syy ennakoidulle sähkön hinnan syöksylle ovat Ruotsin valtaisat tuulivoimainvestoinnit, jotka pudottavat sähkön hintaa Pohjoismaiden sähköpörssissä, Nord Poolissa.

Suomi ei saa kuitenkaan Ylen uutisoiman tutkimuksen mukaan täyttä hyötyä sähkön keskihinnan pudotuksesta, sillä Ruotsin ja Suomen välillä ei ole tarpeeksi sähkönsiirtoon tarvittavia kaapeleita.

Kotitaloudet eivät myöskään näkisi rajua sähkölaskun pudotusta, sillä kotitaloussähkön hinnasta vain noin puolet muodostuu energiasta. Toinen puoli laskusta on veroja ja sähkönsiirtomaksuja.

Suomessa tuulivoimaa on tuettu vuosina 2011–2014 yhteensä noin 80 miljoonalla eurolla. Kuluvana vuonna tukia maksetaan 110 miljoonaa. Suomi on kuitenkin leikkaamassa tukia rajusti.

Liskin mukaan tuista on ollut Suomelle enemmän hyötyä kuin haittaa.

”Sähkön hinnan alennus on suurempi kuin tuulivoimalle maksetut tuet”, Liski sanoo Ylen haastattelussa.

Energiateollisuus pitää laskelmia harhaanjohtavina ja vain lyhyen aikaväliin laskelmiin perustuvina.

”Lyhyellä tähtäimellä laskelmat voivat pitää suuntaa-antavasti paikkaansa, mutta eivät enää pitemmällä tähtäimellä. En usko, että sähkön kokonaishinta tulee tukien avulla halvemmaksi kuin markkinaehtoiset ratkaisut. Tuet johtavat aina tehottomuuteen”, sanoo Energiateollisuuden toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.

”Ja epäilen, ryhtyvätkö valtiot tukemaan tuulivoimaa massiivisesti Pohjoismaissa. Sehän johtaisi energiamarkkinoiden täydelliseen tuhoutumiseen. Suomessahan tuulivoiman tuki on päätetty katkaista korkean kustannuksen vuoksi.”

Naukkarinen huomauttaa, että Saksassa ja Tanskassa on yritetty tukien avulla vauhdittaa tuulivoimaa, mutta hinta on ollut kova.

”Siellä kokonaiskustannukset asiakkaille ovat selvästi nousseet. Molemmissa maissa sähkönhinta on kaksinkertainen Suomeen verrattuna. Empiiriset tulokset puhuvat muuta kuin tämä tutkimus.”

”Vaikka tutkimus väittää, että sähkön hinnan lasku korvaisi tukikustannukset, en usko, että näin käy ainakaan pitkällä aikavälillä”, Naukkarinen lisää.

Naukkarisen mukaan voimayhtiöille koituva miljardilasku on jossittelua, ”ajatteluharjoitus”.

”En usko, että massiiviseen tukipolitiikkaan Pohjoismaissa halutaan edes lähteä. En usko, että halutaan tuhota sähkömarkkinat. Nythän suuntaus on päinvastainen, halutaan nimenomaan rakentaa toimivia sähkömarkkinoita.”

”On selvää, että tuettu tuotanto laskee energian hintaa ja romuttaa markkinoiden toimintaa. Se tietysti heijastuu haitallisesti kaikkiin markkinoilla toimiviin yhtiöihin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat