Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori Liski: Uudet ydinvoimalat kaatuvat veronmaksajien harteille

Talous
 
Vesa Ranta
Fennovoiman ydinvoimala rakennetaan Pyhäjoelle.
Fennovoiman ydinvoimala rakennetaan Pyhäjoelle. Kuva: Vesa Ranta

Fennovoiman ja TVO:n ydinvoimaloiden rakennuskustannukset kaatuvat ennen pitkää veronmaksajien niskoille, väittää taloustieteen professori Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Liski sanoo HS:lle, että syynä on energiayhtiöitä jo lähivuosina uhkaava kannattavuuskriisi sähkön hinnan dramaattisen laskun vuoksi.

”Ainakin energiayhtiöiden perusbisnes horjuu tällöin vakavasti”, Liski sanoo.

Liski arvioi uudessa tutkimuksessaan, että sähkön hinta Pohjoismaisessa sähköpörssissä romahtaa 70 prosenttia vuoteen 2020 mennessä 2000-luvun alun tasoon verrattuna. Se leikkaisi energiayhtiöiden tuloksista miljardeja.

”Kannattavuuskriisi merkitsee, että Hanhikiven ja Olkiluodon ydinvoimalahankkeet kaatuvat lopulta veronmaksajien harteille. Tämä on erittäin todennäköinen kehityskulku”, Liski ennustaa.

Sähkön hinnan Pohjoismaissa romahduttaa Liskin mukaan Ruotsin massiivinen tuki tuulivoimalle. Tuulivoimatukiin käytetyt rahat korvaa Liskin mukaan kuitenkin sähkön hinnan pudotus.

”Mutta pitemmässä juoksussa tietysti muutkin energiamuodot tarvitsevat tukea, koska investointeja ei pystytä enää rahoittamaan liian alhaisen sähkön hinnan vuoksi”, Liski huomauttaa.

Suomen energiapolitiikka ajautuu sähkön hinnan romahduksessa myös uudelle kurssille.

”Suomen energiahuoltovarmuus rakentuu nyt pitkälti Hanhikiven ja Olkiluodon uusien ydinvoimaloiden varaan. Kun sähkön hinta 5–10 vuodessa romahtaa, ei voimaloita kannata enää käyttää. Silloin laitosten omistajat tulevat veronmaksajan kukkarolle”, Liski sanoo.

”Hallituksella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tukea ydinvoimaloita. Muutoin meille syntyy huoltovarmuusongelma.”

Liskin vielä julkaisemattomasta tutkimuksesta uutisoi keskiviikkona ensimmäiseksi Yleisradio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat