Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Volkswagenin osake romahti huijauksen takia

Talous
 
RALPH ORLOWSKI / Reuters
Volkswagenin tytäryhtiön Porschen toimitusjohtaja Matthias Müller nimitettiin syyskuussa konsernin uudeksi toimitusjohtajaksi, kun Martin Winterkorn erosi päästöskandaalin takia.
Volkswagenin tytäryhtiön Porschen toimitusjohtaja Matthias Müller nimitettiin syyskuussa konsernin uudeksi toimitusjohtajaksi, kun Martin Winterkorn erosi päästöskandaalin takia. Kuva: RALPH ORLOWSKI / Reuters
Tästä on kyse

Huijaus tuli ilmi syyskuussa

 Yhdysvaltain ympäristövirasto sai selville syyskuussa, että Volkswagen on huijannut päästömittauksia ohjelmistolla, joka oli asennettu yhtiön tiettyihin diesel-autoihin.

 Tiistaina yhtiö kertoi, että myös sen bensiiniautojen päästöissä on epäselvyyksiä. Ytiö ei täsmentänyt, mitä epäselvyydet ovat.

 Aikaisempi päästöskandaali koskee 11 miljoonaa VW:n autoa, uudet epäselvyydet 800 000 autoa.

Autonvalmistaja Volkswagenin päästöskandaalin laajeneminen pahentaa yhtiön ahdinkoa. Yhtiön osake romahti keskiviikkona Frankfurtin pörssissä 10 prosenttia.

Volkswagen kertoi tiistaina, että aiempien tapausten lisäksi noin 800 000 auton hiilidioksidipäästöistä on löytynyt epäselvyyksiä. Mukana on bensiini- ja dieselautoja.

Mitä epäselvyydet tarkalleen ovat, sitä ei vielä keskiviikkona tiedetty. Volkswagen arvioi, että niistä voi aiheutua yhtiölle kahden miljardin lisäkustannukset.

Aikaisemmin yhtiö on myöntänyt, että sen dieselautot ovat huijanneet päästötestejä Yhdysvalloissa. Jopa 11 miljoonassa Volkswagenin autossa on ollut ohjelmisto, joka on vääristellyt autojen typen oksidien päästölukemia.

Suomessa autoja verotetaan hiilidioksidipäästöjen mukaan. Jos Volkswagenin autojen hiilidioksidipäästöt ovat olleet ilmoitettuja suuremmat, se tarkoittaisi sitä, että Volkswagenin autoja on verotettu Suomessa liian keveästi.

”Volkswagen ei siis olisi saanut verotuksellista hyötyä, vaan auton ostajat”, sanoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro.

Valtio on kuitenkin menettänyt verotuloja, jos Volkswagen on ilmoittanut hiilidioksidipäästöjään vilpillisesti.

Trafi ja valtiovarainministeriö ryhtyvät selvittämään, miten Volkswagenin mahdollinen huijaus hiilidioksidipäästöissä voisi vaikuttaa verotukseen.

”Tässä vaiheessa emme vielä tiedä, mistä on kyse ja miten se voisi vaikuttaa. Volkswagenin antamat tiedot ovat hyvin ympäripyöreitä.”

Uuteen skandaaliin liittyvät autot tiedetään.

Uudet tiedot manipuloinneista koskevat Polo-, Golf- ja Passat-merkkisiä autoja ja Volkswagenin tytäryhtiön Audin A3- ja A1-malleja.

Myös Škodan malli Octavia ja Seatin Leon ja Ibiza kuuluvat joukkoon.

Pallaspuro ei osannut vielä kertoa, koskevatko Volkswagenin kertomat uudet tiedot Suomen markkinoilla olevia autoja.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen pitää skandaalin uutta käännettä valitettavana.

”Onhan tämä murheellista. Todella surullista. Siellä on määrätietoisesti harjoitettu asioiden vääristelyä. Asiakkaita ja viranomaisia on viety kuin litran mittaa.”

Hän uskoo, että jos hiilidioksidipäästöjä on vääristelty Suomessa, vahingonkorvauksista joutuvat taistelemaan Suomen valtio ja Volkswagen.

VolkswagenIN autojen omistajatkin saattavat lähteä penäämään korvauksia, jos päästöhuijausta on tapahtunut Suomessa.

”Jos hiilidioksidipäästöissä on huijattu, se tarkoittaa, että polttoaineenkulutus ja sen kustannukset nousevat arvioiduista. Silloin syntyy tietenkin vahingonkorvausvelvollisuus”, Pasi Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan päästöskandaalin viimeisimmässä käänteessä on vain yksi hyvä asia.

”He toivat tämän itse julki. Emme tosin tiedä taustoja, mutta he kertoivat, että nämä ovat sisäisessä tarkastelussa löytyneitä asioita. Siitä syntyy ainakin oletus, että he pyrkivät selvittämään asioita.”

Volkswagenin tuskaa lisäsi keskiviikkona se, että yhtiö joutui kutsumaan 91 800 autoa korjaukseen Yhdysvalloissa moottorivikojen takia.

Euroopassa Volkswagen on kutsunut 8,5 miljoonaa autoa korjattavaksi aiemmin paljastuneen päästöskandaalin takia.

Suomessa Volkswagenin maahantuoja VV-auto on aiemmin ilmoittanut, että korjauksia tehdään yli 64 000 autoon.

Tarkempia tietoja korjausten aikataulusta tai siitä, miten korjaukset toteutetaan, ei vielä ole, mutta Volkswagen on ilmoittanut ottavansa yhteyttä autonomistajiin henkilökohtaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat