Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sovellus haastaa setelin

Talous
 
Markus Jokela / HS
Joonas Salonen vieraili Forever-kuntosalilla Helsingissä keskiviikkona. Salonen on saanut työnantajalta paperisia liikuntaseteleitä, mutta hän käyttäisi etua ennemmin sähköisesti.
Joonas Salonen vieraili Forever-kuntosalilla Helsingissä keskiviikkona. Salonen on saanut työnantajalta paperisia liikuntaseteleitä, mutta hän käyttäisi etua ennemmin sähköisesti. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Verottaja tukee työsuhde-etuja

 Työnantaja voi tarjota työntekijälle lounasedun ja osallistumista liikunta- sekä kulttuuripalveluihin.

 Verottaja tukee etuja siten, että ne ovat osin tai kokonaan verotonta tuloa.

 Työnantaja voi kustantaa osallistumista liikuntaan ja kulttuuriin verotta vuodessa enintään 400 eurolla. Lounasedussa veroton osuus on 25 prosenttia setelin nimellisarvosta.

Helsinkiläinen Joonas Salonen vilauttaa asiakaskorttiaan kuntosalin tiskillä Töölössä ja kertoo, että salikäyntejä voisi maksaa myös työnantajan tarjoamilla virkistysseteleillä – jos niitä vain muistaisi käyttää.

”Se on ehkä vähän vanhanaikaista, että pitää kiikuttaa seteleitä”, Salonen kertoo.

Myös Forever-kuntosalin johtaja Sami Hurme toivoisi työnantajien siirtyvän perinteisistä paperiseteleistä sähköisiin maksuihin, mutta muutos on edennyt hitaasti.

”Se on iso valtamerilaiva, jota ei helpolla käännetä”, Hurme sanoo.

Virkistys- ja lounassetelit kuuluvat etuihin, joita työnantaja voi tarjota henkilöstölleen. Paperisten seteleiden rinnalla on ollut jo vuosia kortteja ja sovelluksia, mutta lounasravintoloissa ja uimahalleissa taskusta kaivetaan edelleen maksukortin tai älypuhelimen sijaan useimmiten perinteinen seteli.

Suurimmat maksunvälittäjät Edenred Finland ja Smartum kertovat, että enin osa maksuista tehdään paperiseteleillä. Toimitusjohtaja Markus Mustelin Edenredistä tosin kertoo, että siirtyminen sähköiseen maksamiseen on kiihtymässä.

Sekä Edenredillä että Smartumilla sähköisiä palveluja, mutta uusia maksuvälineitä kehittäneet kasvuyritykset ovat haastaneet alan suuret yhtiöt. Nopeisiin kasvajiin kuuluvat Epassi Payments ja Eazybreak, jotka ovat tehneet maksusovellukset älypuhelimiin.

Maksunvälitys on houkutellut uusia yrittäjiä, sillä lounas- ja virkistyseduissa liikkuu suuria summia.

Lounasetua käyttää konsulttiyhtiö Oxford Researchin mukaan päivittäin noin 124 000 suomalaista, ja lounasseteleitä kuluu vuodessa 240 miljoonan euron arvosta. Liikunta- ja kulttuuriseteleitä käytetään alan arvion mukaan 100 miljoonan euron edestä vuosittain.

Epassi Paymentsin toimitusjohtajan Risto Virkkalan mukaan sähköisissä maksuvälineissä on useita etuja. Älypuhelin kulkee yleensä aina mukana, ja työnantaja voi helpommin seurata, ovatko virkistysedut todella kohentaneet hyvinvointia ja vähentäneet sairauspoissaoloja.

Sähköiset maksut myös poistavat Virkkalan mukaan hävikin. Vanhentunut tai pesukoneessa nöyhdäksi muuttunut seteli hyödyttää työntekijän sijaan vain maksunvälittäjää. Käyttämättä jääneet virkistyssetelit ovat tuoneet alan yrityksille miljoonavoitot.

Smartumin toimitusjohtajan Maarit Hannulan mukaan maksuvälineen valinnan tekee aina työnantaja, ja paperisissa seteleissä pysymiseen voi vaikuttaa tottumus.

Smartumilla paperinen vaihtoehto on työnantajalle hieman halvempi kuin maksukorttiin perustuva palvelu.

Edenredin Mustelinin mukaan sähköinen maksaminen käy lopulta halvemmaksi, koska seteleiden siirtelyyn käytetty työmäärä vähenee.

Epassi Payments kertoi keskiviikkona laajentavansa toimintaansa Ruotsiin, josta yhtiö on ostanut enemmistön ruotsalaisyritys Min Friskvård Sverigestä. Kauppasummaa ei julkistettu.

”Me haluamme olla mobiilimaksamisen etunenässä”, toimitusjohtaja Virkkala sanoo.

”Teknologia on todistettu toimivaksi, ja nyt on aika viedä se maailmalle.”

Kaisa Rautaheimo / HS
Epassi-sovelluksella voi maksaa lounaita ja muita henkilöstöetuja.
Epassi-sovelluksella voi maksaa lounaita ja muita henkilöstöetuja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat