Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet euribor-korot käyttöön ehkä kesällä

Talous
 

Asuntolainojen yleisimpien viitekorkojen eli euriborien laskentatapa voi muuttua jo ensi kesänä. Korkojen määrittämistapaa on haluttu muuttaa, koska joitain pankkeja on jäänyt kiinni korkojen tahallisesta vääristelystä. Uudessa laskentatavassa huijaamisen ei pitäisi olla mahdollista.

Suomen pankkisektoria uudistyössä edustaa Finanssialan keskusliiton pääekonomisti Veli-Matti Mattila.

”Pankkiasiakkaan näkökulmasta kyse on euriborien uudistamisesta, ei uudesta korosta. Lainasopimukset säilyvät siis ennallaan”, Mattila sanoo.

Uudessa laskutavassa euribor-korot määritellään pankkien todellisten ottolainauskorkojen mukaan. Pankit siis joutuvat kertomaan oikeat korot, joita ne maksavat esimerkiksi muiden vakavaraisten pankkien ja valtion tai kuntien tekemille talletuksille kunakin päivänä.

Arviot annetaan viidelle eri pituiselle talletukselle, ja myös euriborit noteerataan jatkossa vain näille ajanjaksoille.

Jatkossa olisi siis vain yhden viikon, yhden kuukauden sekä kolmen, kuuden ja kahdentoista kuukauden euribor-korkoja. Nykyään eri pituisia korkoja on kahdeksan ja kaksi vuotta sitten niitä oli vielä enemmän.

Uudessa järjestelmässä pankkien antamat korot järjestetään suuruusjärjestykseen ja jonosta otetaan neljä tai viisi keskimmäistä noteerausta. Euribor saadaan laskemalla näiden keskimmäisten korkojen keskiarvo.

Nykyisessä järjestelmässä pankit kertovat oman arvionsa pankkien välisistä antolainauskoroista. Mukana on 25 vapaaehtoista euroalueen vakavaraista pankkia. Niiden antamat korkoarviot laitetaan suuruusjärjestykseen. Ylä- ja alapäästä poistetaan 15 prosenttia noteerauksista. Lopuista arvioista lasketaan keskiarvo.

Mattilan mukaan laskelmat osoittavat, että menneisyydessä euriborit olisivat olleet uudella laskentatavalla noin 0,1 prosenttiyksikköä matalampia kuin ne todellisuudessa olivat.

”Se ei silti tarkoita, että näin olisi myös jatkossa. Korot olisivat toisaalta myös vaihdelleet enemmän. Tätä heilahtelua pyritään uudistuksessa vähentämään erilaisin laskuteknisin keinoin”, Mattila sanoo.

Euribor-järjestelmästä vastaa pankkien rahoittama European Money Markets Institute, EMMI. Sen suunnitelma korkouudistuksesta on paraikaa lausuntokierroksella.

Ensi kevään kuluessa uuden laskentatavan käyttöönotosta on tarkoitus tehdä päätös. Uudet euribor-korot olisivat suunnitelman mukaan käytössä jo ensi heinäkuussa.

Korkojen käytännön laskemisesta ja julkistamisesta vastaa tätä nykyä Global Rate Set Systems -yritys.

Tuoreet euribor-noteeraukset kerrotaan tiedosta maksaville markkinatoimijoille joka arkipäivä kello 11. Esimerkiksi keskuspankkien sivuilla korot julkaistaan vasta seuraavana arkipäivänä.

”Tätä ei ole suostuttu muuttamaan. Meille tulee tästä paljon palautetta ja olemme kyllä ottaneet asian esille EMMI:ssä”, Mattila sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat