Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija pelkää isoa laskua ydinvoimasta

Talous
 
Mika Ranta / HS
Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki luovutti lupahakemuksen uutta ydinvoimalaa varten Työ- ja elinkeinoministeriön kirjaamoon viime kesäkuussa.
Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki luovutti lupahakemuksen uutta ydinvoimalaa varten Työ- ja elinkeinoministeriön kirjaamoon viime kesäkuussa. Kuva: Mika Ranta / HS

Fennovoiman ja Teollisuuden voiman ydinvoimaloiden rakennuskustannukset kaatuvat ennen pitkää veronmaksajien niskoille, arvioi taloustieteen professori Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Syy on Liskin mukaan energiayhtiöitä uhkaava kannattavuuskriisi, jonka aiheuttaa sähkön hinnan romahdus lähivuosina.

”Ainakin energiayhtiöiden perusliiketoiminta horjuu vakavasti”, Liski ennustaa.

Liski arvioi vielä julkaisemattomassa tutkimuksessaan, että sähkön tukkuhinta pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa romahtaa 70 prosenttia vuoteen 2020 mennessä 2000-luvun alun tasoon verrattuna.

Tästä suuri osa on jo toteutunut Norjan ja Ruotsin hyvän vesivoimatilanteen ja vähentyneen kulutuksen takia.

Sähkön hintaa Pohjoismaissa pudottaa edelleen Liskin mukaan tuettu tuulivoima ja erityisesti Ruotsin massiivinen tuki tuulivoimalle.

Halpeneva sähkön tukkuhinta rankaisee suuria sähköntuottajia ja leikkaa energiayhtiöiden tuloksista miljardeja euroja, jolloin valtion pitää tulla apuun.

”Pidemmässä juoksussa tietysti muutkin energian tuotantomuodot tarvitsevat tukea, koska investointeja ei pystytä enää rahoittamaan liian alhaisen sähkön hinnan vuoksi”, Liski huomauttaa.

Suomen energiapolitiikalle sähkön hinnan romahdus merkitsee kurssimuutosta.

”Energiahuoltovarmuus rakentuu nyt pitkälti Hanhikiven ja Olkiluodon uusien ydinvoimaloiden varaan.”

”Kun sähkön hinta 5–10 vuodessa putoaa, ei voimaloita kannata enää käyttää ja laitosten omistajat tulevat veronmaksajan kukkarolle.”

Hallituksella ei ole tällöin muuta vaihtoehtoa kuin tukea ydinvoimaloita.

”Muutoin meille syntyy huoltovarmuusongelma”, Liski toteaa.

Liskin vielä julkaisemattomasta tutkimuksesta uutisoi keskiviikkona Yleisradio.

Suomi ei saa täyttä hyötyä sähkön keskihinnan halpenemisesta Norjassa ja Ruotsissa, sillä Ruotsin ja Suomen välillä ei ole tarpeeksi sähkönsiirtoon tarvittavia kaapeleita.

Jo tällä hetkellä Ruotsista tuodaan niin paljon sähköä kuin pystytään.

Kuluttajat eivät myöskään näe rajua pudotusta sähkölaskussaan, sillä kotitaloussähkön hinnasta vain noin puolet muodostuu energiasta. Toinen puoli laskusta on veroja ja sähkönsiirtomaksuja.

Energiateollisuus pitää Liskin laskelmia harhaanjohtavina.

”Lyhyellä tähtäimellä laskelmat voivat pitää suuntaa-antavasti paikkaansa, mutta eivät enää pidemmällä tähtäimellä. En usko, että sähkön kokonaishinta tulee tukien avulla halvemmaksi kuin markkinaehtoiset ratkaisut. Tuet johtavat aina tehottomuuteen”, sanoo Energiateollisuuden toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.

”Ja epäilen, ryhtyvätkö valtiot tukemaan tuulivoimaa massiivisesti Pohjoismaissa. Sehän johtaisi energiamarkkinoiden täydelliseen tuhoutumiseen. Suomessa tuulivoiman tuki on päätetty katkaista korkean kustannuksen vuoksi.”

Naukkarinen huomauttaa, että Saksassa ja Tanskassa on yritetty tukien avulla vauhdittaa tuulivoimaa, mutta hinta on ollut kova.

”Siellä kokonaiskustannukset asiakkaille ovat selvästi nousseet. Molemmissa maissa sähkönhinta on kaksinkertainen Suomeen verrattuna. Empiiriset tulokset puhuvat muuta kuin tämä tutkimus.”

”Ja vaikka tutkimus väittää, että sähkön hinnan lasku korvaisi tukikustannukset, en usko, että näin käy ainakaan pitkällä aikavälillä”, Naukkarinen lisää.

Naukkarisen mukaan voimayhtiöille koituva miljardilasku on vain jossittelua, ”ajatteluharjoitus”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat