Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Suomen pelimonopolissa järkeä? HSTV:ssä suora keskustelu kello 15.30

Talous
 
HSTV live1
HSTV live1
Katso HSTV:n suora lähetys

HSTV:n suorassa lähetyksessä kello 15.30 pohditaan, miksi Suomessa pidetään jääräpäisesti kiinni rahapelimonopolista.

Suomessa on nykyisellään kolme tahoa, joilla kaikilla on yksinoikeus rahapelien tarjoamiseen. Nyt näitä kolmea eli Veikkausta, Raha-automaattiyhdistystä ja Finntotoa ollaan yhdistämässä uudeksi yhtiöksi. Uusi yhtiö aloittanee toimintansa vuoden 2017 alussa.

Fuusiota perustellaan sillä, että se ”vahvistaa suomalaista rahapelien yksinoikeusjärjestelmää”.

Suomi pitää siis tiukasti kiinni rahapelimonopolistaan, vaikka trendi EU:ssa on menossa toiseen suuntaan. Digitalisoitumisen myötä kansainvälisten peliyhtiöiden tuotteet ovat internetissä tarjolla yli rajojen. Monissa EU-maissa on purettu monopoleja ja siirrytty lisenssijärjestelmään.

Lisenssimallissa pelien tarjoajalle myönnetään rahapelilupa, jonka puitteissa yhtiö voi tarjota rahapelejä kyseisessä maassa. Yhtiö hakisi siis toimiluvan Suomessa, ja maksaisi myös peliveroa.

HSTV:n Suuressa pelimonopolikeskustelussa kello 15.30 alkaen puidaan monopolin säilyttämisen järkevyyttä. Studiossa keskustelemassa ovat Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski, joka tietysti puolustaa jo virkansa puolestakin monopolia.

Studiossa on myös Suomen mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Marita Ruohonen. Hän edustaa keskustelussa tuensaajia. Peliyhtiöiden tuotoilla tuetaan muiden muassa sosiaalialan järjestöjä, urheilua ja kulttuuria. Ruohonen on esittänyt aiemmin julkisuudessa kriittisiä kommentteja Veikkauksen, RAY:n ja Finntoton yhdistämisestä.

Suomen pokeriyhdistyksen puheenjohtaja, kansanedustaja Wille Rydman (kok) haluaisi purkaa monopolin. Samaa mieltä on Ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja, ekonomisti Heikki Pursiainen.

Pursiaisen mukaan pitäisi muistaa, että peliyhtiöiden tuotot ovat käytännössä samanlaista verorahaa kuin kaikki muutkin verorahat. Niitä käytetään kattamaan julkisia menoja, jotka pitäisi muuten kattaa joillakin muilla veroilla.

”Koska peliyhtiöiden tuotot ovat verovaroja, ne pitäisi jakaa samoin perustein kuin muut verovarat”, Pursiainen on kirjoittanut.

Pursiaisen mukaan pelituotot ovat itse asiassa regressiivinen vero. Pienituloiset käyttävät rahapeleihin suuremman osan tuloistaan kuin suurituloiset. Esimerkiksi Veikkauksen varat jaetaan urheilulle ja kulttuurille, joten suuri osa niistä hyödyttää vähintään keskiluokkaisia ihmisiä.

”Rahapelimonopolit siis verottavat köyhiä ja antavat rikkaammille”, Pursiainen on kirjoittanut.

Keskustelun juontavat HS:n Marko Junkkari ja Paavo Teittinen. Keskustelu jatkuu siihen asti, kunnes asiat saadaan selviksi.

Seuraa monopolikeskustelua suorana lähetyksenä. HS.fi/live
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat