Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myönteiset yllätykset värittivät pörssiyhtiöiden tuloskautta, mutta liikevaihdot rämpivät paikoillaan

Talous
 
Petteri Kivimäki
Stora Enson paperitehdas Varkaudessa.
Stora Enson paperitehdas Varkaudessa. Kuva: Petteri Kivimäki
Fakta

Heinä–syyskuun tuloskausi

 Pörssiyhtiöt julkaisevat osavuosikatsauksensa vuosineljänneksittäin eli kolmen kuukauden välein.

 Sijoittajat arvioivat jo etukäteen lokakuun alussa, että teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto supistui ja liikevoitto lisääntyi heinä–syyskuussa.

 Osavuosikatsauksissa julkaistut tulostiedot ovat tilintarkastamattomia. Siksi ne voivat muuttua hieman tulevaisuudessa.

Pörssiyhtiöiden heinä–syyskuun tuloskautta värittivät myönteiset yllätykset eri toimialoilla. Ne olivat pääasiassa seurausta yhtiöiden kustannussäästöistä, joihin yhtiöt ovat turvautuneet kysynnän supistumisen takia.

Kokonaisuutena tuloskausi sujui likimain ennakko-odotusten mukaisesti.

Teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto pieneni viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, mutta liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kasvoi. Toisin sanoen yhtiöiden kannattavuus parani. Laskelmassa ei ole mukana rahoitusalan yhtiöitä eikä teleoperaattori Telia-Soneraa.

Teollisuus on jo pitkään varautunut taantuman pitkittymiseen ja euroalueen epävarmaan elpymisen karsimalla kulujaan liikevaihdon supistuessa. Hallitus yrittää parantaa yhtiöiden kustannuskilpailukykyä työvoimakustannuksia pienentämällä, jotta niiden myymillä tavaroilla ja palveluilla olisi enemmän kysyntää.

”Suuret yhtiön ovat pärjänneet paremmin kuin pienet yhtiöt. Edullisen öljyn pitäisi vaikuttaa kulutukseen positiivisesti, mutta se ei ole vielä näkynyt merkittävästi. Nähtävästi sen, minkä kuluttajat ovat bensiinipumpulla säästäneet, he ovat panneet säästöön eikä kulutukseen”, sanoo finanssiryhmä OP:n osakestrategi Antti Saari.

Yhteenlasketussa liikevaihdossa on otettava huomioon öljynjalostusyhtiö Neste, joka on liikevaihdolla mitattuna Suomen suurin teollisuusyhtiö.

”Yhtiössä on runsaasti öljyn läpilaskutusta, jonka arvo on pienentynyt öljyn halpenemisen takia. Tuloskaudella pettymykset ovat siitä huolimatta olleet pääasiassa liikevaihdossa.”

Varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo korostaa, että lukumääräisesti liikevoitto supistui 51 prosentissa pörssiyhtiöistä.

”Tuloskautta voisi kuvata pehmeäksi, koska liikevaihdot eivät vieläkään alkaneet kasvaa. Se kertoo euroalueen talouden heikkoudesta, jota Euroopan keskuspankki yrittää vahvistaa rahapoliittista elvytystä lisäämällä.”

Toimialoista myönteistä kehitystä oli etenkin metsäteollisuudessa ja konepajayhtiöissä, mitä joudutti osaltaan heikko euro suhteessa dollariin.

Investointipankki Goldman Sachs ennustaa euron arvon olevan vuoden lopussa yhden dollarin. Ennusteessa on oletettu, että Euroopan keskuspankki ilmoittaa joulukuussa vihjauksensa mukaisesti lisäävänsä rahapoliittista elvytystä joulukuussa.

”Se olisi erinomainen piristysruiske vientiteollisuudelle”, sanoo Angervuo.

Nordean osaketutkimuksen pääanalyytikko Harri Taittonen korostaa myös metsäteollisuuden paranemista.

”Pakkausmateriaaleissa yhtiöillä menee hyvin, kun taas paperissa on edelleen vaikeuksia. Heikosta eurosta on hyötyä monille vientiyrityksille.”

Useiden teollisuusyhtiöiden osavuosikatsauksissa mainittiin myös Kiinan talouskasvun hidastumisen aiheuttama epävarmuus. Raaka-aineiden halpeneminen Kiinan talouskasvun hidastumisen seurauksena aiheuttaa ongelmia metalliyhtiöille. Suuria vaikeuksia on ollut pitkään myös yhtiöillä, joiden liiketoiminta on keskittynyt pitkittyneen taantumaan riivaamaan Suomeen.

Marja Airio / Lehtikuva
Hannu Angervuo
Hannu Angervuo
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat