Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n talouden vahvistuminen jatkuu

Talous
 

Yhdysvaltojen talous vahvistui selvästi lokakuussa, mikä lisää todennäköisyyttä keskuspankin rahapolitiikan kiristykselle joulukuussa.

Työministeriön mukaan työllisten määrä maatalouden ulkopuolella kasvoi 271 000:lla, mikä on suurin lisäys sitten joulukuun 2014. Uutistoimisto Reutersin mukaan ekonomistit ennustivat työllisten määrän lisääntyneet 180 000:lla. Työllisten määrä lisääntyi eniten palvelualoilla.

Työttömyysaste oli lokakuussa tasan viisi prosenttia. Työttömyysaste on ollut yhtä pieni viimeksi huhtikuussa 2008. Syyskuussa työttömyysaste oli 5,1 prosenttia.

Ennakoitua paremman työllisyyskehityksen takia yhdysvaltojen dollari vahvistui yli prosentin suhteessa euroon, liittovaltion joukkolainojen tuottoprosentit kohosivat ja osakkeet halpenivat.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat sijoittajat pitivät perjantaina lähes varmana, että keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan.

Lokakuun lopussa keskuspankin avomarkkinakomitea antoi jo vahvan vihjauksen rahapolitiikan kiristyksestä seuraavassa kokouksessaan joulukuun puolivälissä. Tällä viikolla pääjohtaja Janet Yellen toisti vihjauksen kongressissa.

Keskuspankki on ilmeisen vakuuttunut, että maailmantalouden epävarmuus ei häiritse Yhdysvaltojen vakaata talouskasvua. Siksi sillä on liikkumavaraa rahapolitiikan kiristämisessä.

Rahapolitiikan kiristäminen olisi merkittävä päätös.

Keskuspankki on viimeksi kiristänyt rahapolitiikkaa vuonna 2006. Ohjauskoron se asetti nollaan joulukuussa 2008 pian sen jälkeen, kun rahoitusmarkkinoiden kriisi oli kärjistynyt investointipankki Lehman Brothersin vararikkoon. Lisäksi keskuspankki osti valtavia määriä liittovaltion joukkolainoja ja asuntovakuudellisia arvopapereita lisätäkseen rahan tarjontaa.

Rahapoliittisella elvytyksellä keskuspankki onnistui jouduttamaan Yhdysvaltojen kokonaistuotannon elpymistä ja työttömyyden vähenemistä.

Euroalueella keskuspankki ei ole toiminut yhtä nopeasti kuin Yhdysvalloissa. Vuonna 2011 Euroopan keskuspankki (EKP) vielä kiristi rahapolitiikkaa, mitä monet taloustieteilijät ovat pitäneet suurena virheenä. Euroalueella talous on yhä suurissa vaikeuksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat