Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turusta mallia Suomelle

Menestyvät yritykset osoittavat, että teollisuus voi pärjätä Suomessakin.

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
TUI Cruises -yhtiön tilaaman Mein Schiff 5 -laivan jälkeen Meyer Turun kuivatelakalle tulee koottavaksi Tallinkin uusi matkustajalaiva. Sen lisäki telakan tilauskirjoissa on vielä neljä suurta risteilyalusta.
TUI Cruises -yhtiön tilaaman Mein Schiff 5 -laivan jälkeen Meyer Turun kuivatelakalle tulee koottavaksi Tallinkin uusi matkustajalaiva. Sen lisäki telakan tilauskirjoissa on vielä neljä suurta risteilyalusta. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Turku seisoo kolmella jalalla

 Turun seutukunnan työttömyys on Suomen kolmanneksi matalin Helsingin ja Kuopion alueiden jälkeen.

 Alueen tärkein työllistäjä on meriteollisuus noin 10 000 työpaikalla. Alan liikevaihto kasvoi 2010–2014 38 prosenttia.

 Turun seudulla on paljon menestyviä lääke- ja bioalan yrityksiä. Tunnetuin näistä on Beyer.

 Myös matkailu on Turussa tärkeä elinkeino ja työllistäjä noin 8 000 työpaikalla.

Puolikylmän teollisuushallin puulavoilla lojuu numeroituja laivateräksen paloja. Pienimmät ovat vain aikakauslehden kokoisia kolmioita, suurimmat levyt ulottuvat yli 20 metrin päähän. Taustalla plasmaleikkurin yli 20 000-asteinen kaasusuihku sulattaa teräslevyistä irti yhä uusia matkustajalaivan osia.

Yhteensä noin 400 000 palaa hitsataan ensin yhteen t-palkeiksi, suuriksi lakanoiksi tai esimerkiksi hyttikansien seiniksi. Nämä osat kootaan 600 tonnin painoisiksi lohkoiksi, jotka lopulta kuivatelakalla hitsataan yhteen uuden Tallink-laivan rungoksi.

Robotit hitsaavat pitkät suorat saumat. Valtaosa työstä on silti käsityötä. Esimerkiksi laivan kaksoispohja on täynnä tiheää t-palkkien ja bulbirautojen ristikkoa, johon robotit eivät yllä.

”Sinne täytyy pujottautua tietyssä asennossa, että ylipäätään mahtuu sisään”, hitsaaja Minna Herrala kertoo.

Laivanrakennus on Turussa ja sen ympäristössä valtava työllistäjä. Telakalla ja noin 250 alihankintayrityksissä on kaupungin arvion mukaan töissä noin 10 000 ihmistä.

Turun telakan pelastuminen ja nousu on ollut Suomen talouden harvoja valopilkkuja. Viime vuoden elokuuhun asti, kun telakan omisti taloudellisesti hutera eteläkorealainen STX, telakka ei voinut ottaa vastaan uusia tilauksia ja työt uhkasivat loppua kokonaan.

Vakavaraisen saksalaisen Meyerin perheen omistuksessa tilauskirjat ovat täyttyneet nopeasti vuoteen 2020 asti.

Miten omistajavaihdos voi aiheuttaa tällaisen täyskäännöksen?

”Laivanrakennus on rahoitusbisnestä”, Meyerin Turun-telakan suunnittelujohtaja Jarno Soinila sanoo.

Toimiala on muodostunut sellaiseksi, että telakkayhtiö saa 80 prosenttia laivan hinnasta vasta, kun se on valmis. Telakan pitää siis pystyä hankkimaan rahoitus koko pitkäksi rakennusajaksi. Eikä sekään riitä. Telakan pitää yleensä taata myös asiakkaan ostohinta.

Rahoituksessa tulee yleensä apuun valtion vientiluottopankki Finnvera, mutta sekään ei voi rahoittaa kuin vakavaraisia asiakkaita. STX ei ollut sellainen, Meyerin perhe on.

Kun rahoitusasiat saatiin kuntoon, Turun telakka on päässyt taas loistamaan. Soinilan mukaan sen vahvuuksia ovat esimerkiksi monimutkaisten laivarakenteiden suunnittelu ja alihankintaverkosto.

Soinila on katsellut telakkaa myös asiakkaan näkökulmasta. Hän oli ennen töissä Royal Caribbean Cruisesissa, joka on ostanut monta risteilijää Suomen telakoilta.

Vuosi sitten tätä ei olisi uskonut todeksi, mutta nyt Turun telakan suurin huoli on työvoimapula. ”Olemme laskeneet, että telakan nykyinen tilauskanta vaatii noin 3 000 uuden ihmisen palkkaamista seuraavien kolmen vuoden aikana. Suurin osa tarvitaan alihankintaverkoston yrityksiin. Tällaisen kasvun hallitseminen on iso haaste”, Soinila sanoo.

Lisäksi paljon laivanrakennuksen työntekijöitä jää lähivuosina eläkkeelle. Heillekin pitää löytää korvaajat.

Lokakuun lopun matalalta paistava aurinko kimmeltää kuohujuomalaseissa. Turun kaupungintalolla kilistellään kaupungin ja Suomen teknillisten yliopistojen yhteistyösopimukselle. Turku future technologies -hankkeen on tarkoitus edistää pienten ja keskikokoisten yritysten yhteistyötä yliopistojen kanssa. Näin ne pääsevät hyötymään nykyistä paremmin tutkimuksen edistysaskelista.

Turulla on koulutuspuolella aukko. Kaupungissa ei ole omaa teknillistä yliopistoa, toisin kuin Helsingin seudulla, Oululla tai Tampereella.

”Turun alueella työskentelee huomattavasti vähemmän diplomi-insinöörejä kuin muissa isoissa kaupungeissa”, sanoo Åbo Akademin rehtori Mikko Hupa juhlapuheessaan.

Yhteistyöhankkeen ansiosta Turussa ammattikorkeakoulusta valmistuvat insinöörit pääsevät helpommin jatkamaan opintojaan muiden kaupunkien teknillisiin korkeakouluihin.

Insinöörialoiltakin on silti kuulunut Turussa hyviä uutisia. Eteläkorealainen LG palkkasi hiljattain 50 entistä Ericssonin ja Broadcomin insinööriä uuteen tuotekehitysyksikköön. Kaupungin toiveissa on, että yksikkö vielä tulevaisuudessa laajenee.

Myös 60 kilometrin päässä sijaitsevan Uudenkaupungin autotehtaan menestys tuntuu Turussa asti.

”Valmet Automotive on päättänyt, että 200 ihmistä tekee jatkossa töitä Turusta käsin”, kaupungin kehitysryhmän johtaja Pekka Sundman sanoo.

Autotehdas on ihmeellinen tapaus. Yrityksen johto on kerta toisensa jälkeen onnistunut löytämään uutta valmistettavaa, vaikka Suomen kustannuskilpailukyvyn sanotaan usein olevan erityisen huono ankarasti kilpaillussa valmistusteollisuudessa.

”Autotehdas on palkannut koko ajan lisää väkeä. Heidän vahvuutensa on jatkuva panostus omaan tuotekehitykseen”, Sundman sanoo.

Korkean lisäarvon ja palkkatason työpaikat ovat mannaa Turun kaupungin taloudelle. Kaupunki yrittää tehdä osansa uusien työpaikkojen luomiseksi. Yhteistyöpöytäkirjojen soveltaminen käytäntöön ei aina ole kovin suoraviivaista. Sundman vakuuttaa, että kaupungin panostuksilla ja yliopistoyhteistyöllä on iso merkitys.

Turku Science Park tarjoaa aloitteleville yrityksille apua esiesimerkiksi kaupallistamisessa, kansainvälistymisessä, rahoituksessa ja tilojen hankkimisessa. Ulkomaisten investointien houkuttelemisessa diplomatialla voi saada paljon aikaan.

Turussa siitä on tuoreena esimerkkinä telakan pelastuminen ja LG:n tutkimuskeskus.

Turun isoista yrityksistä moni on ulkomaisessa omistuksessa. Tämä näyttäisi olevan parhaimmillaan vahvuus, eikä tarkoita välttämättä työpaikkojen siirtymistä pois Suomesta. Suurella omistajalla on päinvastoin muskeleita puskea Suomessa kehitettyjä tuotteita maailmalle.

”Suurten yritysten ympärille pitää luoda vahva yritysten ja osaamisen verkosto. Sitä ei niin vain viedäkään ulkomaille”, Sundman sanoo.

Kaupungin suurin veronmaksaja on pitkään ollut saksalainen lääkejätti Bayer, jonka Turun tehdas menestyy Mirena-ehkäisykierukalla. Se on Turussa kehitetty ja valmistettu tuote.

Myös erilaisten diagnostisten laitteiden tekemisen 1960-luvulla aloittanut Wallac myytiin jo 45 vuotta sitten ulkomaille. Nykyään yhdysvaltalaisen Perkin-Elmerin omistama yritys työllistää yhä noin 500 ihmistä Turussa.

Wallacin osaamisesta on myös poikinut vuosikymmenten varrella useita poikasia. Yksi näistä, Innotrac Diagnostics on tätä nykyä 140 työntekijän yritys ja osa tanskalaista Radiometeriä.

Koko lääke- ja bioteknologia-ala työllistää noin 2 500 ihmistä Turussa ja tuottaa miljardin verran liikevaihtoa. Yliopiston helmoissa on syntynyt myös pienempiä menestystarinoita.

Maria Severina pitää kädessään pientä läpinäkyvää nestettä sisältävää pulloa.

”Tästä määrästä riittää vasta-ainetta noin 300 000 verenmyrkytyksen eli sepsiksen paljastavaan testiin”, Hytest-yhtiön myyntijohtaja ja osakas Jukka Lehikoinen sanoo.

Pullon arvo on noin 15 000 euroa. Hytest valmistaa Kupittaan aseman kupeessa, Intelligate-rakennuksessa vasta-aineita, joita diagnostisia testejä valmistavat yritykset käyttävät raaka-aineina. Tuotannosta 95 prosenttia menee vientiin. Varsinaisen tuotantotyön tekevät elävät solut, joita säilytetään Hytestin konttorin puhdastilassa hyvin kylmässä lämpötilassa.

Hytestin parhaiten menestyneitä tuotteita ovat sydäninfarktissa syntyvän Troponiini I -valkuaisaineen paljastavat vasta-aineet. Niitä tekee moni muukin, mutta Hytest on onnistunut kehittämään solulinjoja, jotka tuottavat hyvin tarkasti Troponiinin paljastavia aineita.

”Meillä on syvällinen ymmärrys troponiinimolekyylin olemuksesta ja käyttäytymisestä. Osa molekyylistä häviää nopeasti, myös esimerkiksi sydäninfarktipotilaille annettava hepariini vaikuttaa molekyyliin”, yhtiön toimitusjohtaja ja osakas Severina sanoo.

Troponiinimolekyylin vakaaseen kohtaan reagoivalla 19C7 -vasta-aineella Hytest on maailman markkinajohtaja. Lehikoisen mukaan Hytestin vasta-aineita löytyy lähes kaikista markkinoilla olevista Troponiini I -testeistä. Sellainen tehdään länsimaissa melkein jokaiselle, jolla epäillään tai joka on kärsinyt sydäninfarktin.

Jo 20 vuotta sitten perustettu Hytest on ollut alusta asti kannattava, ja nykyään se on erittäin kannattava. Tämän vuoden tammi–kesäkuussa liikevaihtoa tuli 9,2 miljoonaa euroa ja liikevoittoa 4 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää Turussa runsaat 30 ihmistä.

Tuotekehitys on Moskovassa ja Kiinaan on perustettu pieni myyntiyhtiö. Se on tuonut puhtia yhtiön kasvuun.

Mereltä puhaltaa telakalle hyytävä viima. Ensi kesäksi valmistuvan Mein Schiff 5 -laivan runko irvistää vielä yhdestä kohtaa. Aukosta suihkuaa hitsauspillin kipinöitä, kun levysepät asettelevat viimeisiä levyjä kohdalleen.

Kuivatelakalla ahertaa paljon alihankkijoiden työntekijöitä. Laivan seinään jätetyistä aukoista ujutetaan sisään valmiit hyttimoduulit. Sitten vedetään sähköjä, asennetaan tekniikkaa, moottorit, propulsiojärjestelmät. . .

Keväällä allas täytetään vedellä ja laiva uitetaan eteenpäin varustelulaituriin viimeisteltäväksi. Alkukesällä se lipuu irti laiturista kohti Airiston maisemia ja omaa kotisatamaansa Saksassa.

Vielä pari vuotta sitten laivan valmistuminen tarkoitti telakalla kuristavaa pelkoa töiden loppumisesta. Nyt hymyt ovat herkässä. Tämän laivan jälkeen kuivatelakalle on jonossa peräti kuusi Turusta tilattua risteilyalusta.

Huoli on poissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat