Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvin tuottavia sijoituskohteita on vaikea löytää

Kun inflaatio ja kasvu ovat alhaisia, ratkaisevat valuuttakurssit kansainvälisen sijoituksen tuoton.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto
Uudessa tilanteessa valuuttakurssien muutoksia täytyy pitää silmällä paljon tarkemmin kuin ennen.
Uudessa tilanteessa valuuttakurssien muutoksia täytyy pitää silmällä paljon tarkemmin kuin ennen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Lontoo. Ennen kansainvälisillä sijoittajilla oli helpompaa. Rahantekemistä oli lähes mahdotonta välttää, jos vain malttoi olla ottamatta uhkarohkeita ja tyhmiä riskejä.

Nyt tilanne on muuttunut: inflaatio mataa, ja talouskasvu on asettunut entistä alhaisemmalle tasolle. Tuottoisia sijoituskohteita on vaikea löytää.

Artikkeliin liittyvät

Uudessa tilanteessa etenkin valuuttakurssien liikkeillä on entistä enemmän merkitystä. Valuuttakurssit määräävät, kuka tekee sijoituksillaan voittoja ja kuinka suuria.

”Ennen sijoitusmarkkinoilla sai paljon anteeksi, kun inflaatio pelasti ja bruttokansantuotteet vain kasvoivat. Nyt olennaista on se, mitä tapahtuu sijoittajan kotivaluutalle”, kansainvälisen Pimco-sijoitusyhtiön sijoitusjohtaja Geraldine Sundstrom kertoi toimittajatapaamisessa Lontoossa.

Pimco hallinnoi syyskuussa Euroopassa noin 480 miljardin euron varoja. Maailmanlaajuisesti sijoituksia on yhteensä 1,34 biljoonan euron arvosta.

Valuuttakurssien heilahtelut määräävät, ketkä sijoittajat itkevät, ja ketkä nauravat, Sundstrom tiivisti.

”Yhdysvalloissa tehdään nyt paljon rahaa. Samaan aikaan Euroopassa on takaisimaksun aika. Vahva dollari aiheuttaa sen, että maailma tuntuu kutistuvan.”

Euro on heikentynyt niin Yhdysvaltain dollariin kuin Britannian puntaankin verrattuna.

Moni uskoo, että uusi tilanne on tullut jäädäkseen ainakin puolipysyvästi. Inflaatiota on vaikea saada taas liikkeelle tavoitetasoon, eikä talouskasvukaan ole pyrähtänyt kunnolla lentoon kuin harvoissa maissa.

Uudessa tilanteessa valuuttakurssien muutoksia täytyy pitää silmällä paljon tarkemmin kuin ennen. Se on uutta monille sijoittajille, jotka ovat tottuneet vanhaan menoon.

Kurssien vaikutusta ei pääse kuulemma täysin pakoon, vaikka yhtiön tuotanto ja asiakkaat olisivat samassa maassa.

Esimerkiksi Apple tekee matkapuhelimia Kiinassa ja myy niitä siellä massoittain kiinalaisille kuluttajille.

Myyntituotot kirjataan kuitenkin lopulta dollareiksi tilinpäätökseen. Valuuttakurssit vaikuttavat edelleen yhtiön tulokseen, Sundstrom sanoi.

Valuuttakurssien heilahtelut vaikuttavat myös siihen, tuntuuko kansainvälisen velallisen taakka entistä raskaammalta vai kevyemmältä.

Finanssikriisi alkoi Yhdysvalloista kesällä 2007 ja iski Eurooppaan 2008. Nyt suurin osa Eurooppaa toipuu jo kriiseistä kovaa vauhtia Suomen ja Kreikan kaltaisia erikoistapauksia lukuun ottamatta.

Euroopassa kulutus kasvaa ja työttömyys on lähtenyt viimein laskuun. Pankkisektorikin on tervehtynyt.

Isoja voittoja tavoittelevien sijoittajien kannalta on kuitenkin jo liian myöhäistä. Kriisin aikana ja heti sen jälkeen osakkeet ja esimerkiksi kiinteistöt olivat halpoja niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Nyt hinnat ovat olleet nousussa jo pitkään.

”Jos sijoitti osakkeisiin kuusi vuotta sitten, on pärjännyt hyvin. Nyt vastaavaan ryhtyminen on jo paljon vaikeampaa”, Pimcon globaalista varainhoidosta vastaava johtaja Ryan Blute sanoi toimittajatapaamisessa.

Toisaalta sijoittajat voivat nauttia nyt uudenlaisesta vakaudesta, vaikka voittoja onkin entistä vaikeampi tehdä. Euroopassa edes Kreikan ongelmat eivät hetkauta enää muun euroalueen näkymiä.

”Euroopan tilanne tuntuu olevan pitkästä aikaa kunnossa”, Pimcon sijoitusjohtaja Mike Amey sanoi Lontoossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat