Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IMF:n Lagarde öljymaille: Varautukaa halvan energian aikaan

Talous
 
Ali Jarekji / Reuters
Raakaöljyn hinta on laskenut alle puoleen viime vuoden alun tasosta. Hinnan laskun arvellaan viivyttävän saudiarabialaisen Khuraisin öljykentän laajennusta. Kuva vuodelta 2008.
Raakaöljyn hinta on laskenut alle puoleen viime vuoden alun tasosta. Hinnan laskun arvellaan viivyttävän saudiarabialaisen Khuraisin öljykentän laajennusta. Kuva vuodelta 2008. Kuva: Ali Jarekji / Reuters

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde kehottaa Persianlahden öljymaita varautumaan halvan öljyn aikaan, kertoo uutistoimisto AFP.

Lagarde sanoi sunnuntaina Qatarin pääkaupungissa Dohassa, että energia saattaa pysyä halpana vuosia. Hän kehottikin Persianlahden öljymaita sopeuttamaan budjettinsa halvan öljyn mukaisiin tuloihin.

Lagarde tapasi ministereitä ja virkamiehiä kuudesta alueen maasta, jotka muodostavat GCC-neuvoston. Hän varoitti, etteivät maat voi enää entiseen tapaan nojautua öljy- ja kaasutuloihin. GCC:hen kuuluvat Saudi-Arabia, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar ja Arabiemiirikunnat.

”Uskomme, että öljy todennäköisesti pysyy nykyisellä tasollaan useita vuosia”, Lagarde sanoi.

Tällöin Persianlahden öljymaiden olisi hänen mukaansa sopeutettava taloutensa muuttuneisiin olosuhteisiin. Raakaöljyn hinta on pudonnut alle puoleen vuoden 2014 alun hinnasta.

IMF:n arvion mukaan GCC-maiden bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 3,2 prosenttia ja ensi vuonna 2,7 prosenttia.

Jos IMF:n arvio vuosia jatkuvasta halvan öljyn ajasta osuu oikeaan, se tietää Suomen ja muiden EU-maiden talouksille piristysruisketta, kun niiltä kuluu aiempaa vähemmän rahaa öljyntuontiin. Yritykset säästävät energiakuluissa ja kuluttajat polttoainekuluissa, mikä lisää ostovoimaa. Edullinen öljy auttaa Suomeakin parantamaan vaihtotasettaan.

Toisaalta öljymaiden täytyy säätää ja rajoittaa menojaan. Se hillitsee niiden halua ja mahdollisuutta ostaa esimerkiksi suomalaisia vientituotteita.

Etenkin Venäjän taloutta öljyn hinnan lasku on koetellut kovasti.

Monen suomalaisen yrityksen toiminta on saanut hiekkaa rattaisiin, kun Venäjän talous takeltelee. Öljyn hinnan mukana on laskenut myös ruplan arvo, eikä venäläisillä ole entiseen tapaan varaa matkustaa Suomeen. Lisäksi Suomessa valmistettujen tuotteiden ruplahinnat ovat nousseet, mikä jarruttaa suomalaisten tuotteiden vientiä itään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat