Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan tuonti jatkaa reipasta laskuaan

Talous
 
HS–AFP

Kiinan ulkomaankaupan luvut lokakuulta yllättivät kielteisesti.

Kiinan tuonnin arvo väheni vuoden takaiseen lokakuuhun lähes viidenneksen, 19 prosenttia. Myös vienti väheni, mutta tuontia vähemmän, noin seitsemän prosenttia. Tuloksena Kiinan aiemminkin korkealla ollut kauppataseen ylijäämä suureni jälleen.

Lokakuun kauppataseen ylijäämä oli 58 miljardia euroa, nousua vuoden takaiseen runsas kolmannes. Ylijäämä on korkein 20 vuoteen, mitä pidemmälle uutistoimisto Bloombergin tilastot eivät yllä.

Kauppaluvut olivat pettymys markkinoille, koska ne osoittavat, että Kiinan hallinto ei ole onnistunut kasvattamaan kotimaista kysyntää ja siten parantamaan myös maailmantalouden näkymiä.

Juuri nyt tilanne näyttää huonolta. Kiinan vienti väheni, koska maailmalta ei löydy riittävästi kysyntää. Samalla Kiinan kotimainen kysyntä ja tuonti vähenee, mikä heikentää edelleen monien maailman toiseksi suurimpaan talouteen tavaraa myyvien asemaa.

Kiinan tuonti on vähentynyt kauttaaltaan, teollisuuden käyttämistä metalleista energiaan ja ruokaan, kuten maissiin. Kysynnän väheneminen on vetänyt raaka-aineiden hinnat pitkään laskuun. Tämä painaa erityisesti sellaisia maita kuin Australia ja Mongolia, jotka vievät runsaasti raaka-aineita Kiinaan.

Hallinnon tavoite on edelleen nostaa kotimainen kysyntä talouden veturiksi. Tässä avuksi saattaa tulla kauppataseen ylijäämän kasvu.

Se luultavasti vahvistaa Kiinan valuuttaa yuania, mikä lisäisi tuontia, kun tuontihintojen aleneminen parantaisi kuluttajien ostovoimaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat