Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistot lähenevät yrityksiä – Helsingin yliopistossa keksintöjä on tehty nyt ennätysmäärä

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Professori Sasu Tarkoma (vas.), Moprimin toimitusjohtaja Petri Martikainen ja tutkija Julien Mineraud esittelevät Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksen laboratoriossa älykelloja, joita Mineraud on jo käyttänyt liikkumisen arviointiin vuorikiipeilyssä. Tutkimusohjelma on mukana Slush-tapahtumassa.
Professori Sasu Tarkoma (vas.), Moprimin toimitusjohtaja Petri Martikainen ja tutkija Julien Mineraud esittelevät Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksen laboratoriossa älykelloja, joita Mineraud on jo käyttänyt liikkumisen arviointiin vuorikiipeilyssä. Tutkimusohjelma on mukana Slush-tapahtumassa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Tutkimukseen 6,5 miljardia euroa viime vuonna

  Tutkimus- ja kehittämismenot laskivat edellisvuodesta 170 miljoonaa euroa, kertoo Tilastokeskus.

 Yritysten osuus laski muutamassa vuodessa 74 prosentista 68 prosenttiin.

 Tutkimustehtävissä oli viime vuonna 77 300 henkilöä, joista yrityksissä lähes puolet.

 Korkeakouluissa yliopistojen osuus työvuosista oli 85, ammattikorkeakoulujen 11 ja yliopistosairaaloiden neljä prosenttia.

 Korkeakoulujen tutkimuksesta yli 80 prosenttia katettiin julkisin varoin. Valtion perusrahoituksen osuus oli vajaa puolet ja yli puolet tuli ulkopuolisesta eli kilpaillusta rahoituksesta.

 Ulkopuolisesta rahoituksesta vajaa 400 miljoonaa euroa oli lähtöisin Suomen Akatemiasta ja Tekesistä. Yrityksistä tuli vain kymmenen prosenttia.

Hallitus kannustaa kärkihankkeellaan korkeakouluja lisäämään yhteistyötä yritysten kanssa ja myös synnyttämään uusia yrityksiä kaupallistamalla tutkimustuloksia.

Vaikka Suomi on OECD:n mukaan jo mallimaa yritysyhteistyössä, tutkimuksen hyödyntäminen ja kaupallistaminen on vielä vähäistä parin viime vuoden kasvupiikistä huolimatta.

”Nyt tavoitteena on synnyttää suoraan lisää osaamisperusteista kasvua, eli yrityksiä, jotka pohjautuvat korkeakoulujen tutkimukseen. Yhteistyöstä pitäisi syntyä myös uusia työpaikkoja ja taloudellista toimintaa”, sanoo kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetusministeriöstä.

Esimerkiksi patentointi on piristynyt parin vuoden aikana etenkin yliopistoissa, kävi ilmi työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) viime syksynä korkeakouluille tekemästä kyselystä.

Silti korkeakoulujen osuus kotimaisista patenttihakemuksista ja hyväksytyistä patenteista oli vuonna 2013 vielä alle kymmenen prosenttia.

Vuosittain syntyy 60–65 sellaista yritystä, jotka pohjautuvat tutkimustuloksiin ja ovat joko tutkijoiden perustamia tai joissa on mukana myös korkeakoulu omistajana.

Helsingin yliopistossa on tänä vuonna tehty enemmän keksintöilmoituksia (76) kuin koskaan ennen. Myös spin out -yhtiöitä on syntymässä viisi. Spin out on yritys, joka pohjautuu yliopisto-omisteisiin immateriaalioikeuksiin tai taitotietoon. Patenttihakemuksia HY teki viime vuonna 14.

Tekesin erityinen ohjelma vauhditti korkeakoulujen tutkimusideoiden kaupallistamista vuosina 2012–2014 noin 44 miljoonalla eurolla. Yhteensä noin 150 hankkeesta kolmannes on johtanut kaupalliseen hyödyntämiseen.

Hallitus toisaalta leikkaa tutkimusvaroja mutta toisaalta lupaa pienempiä summia tutkimustulosten kaupallistamisen tukeen. Esimerkiksi Tekesin avustus- ja lainavaltuuksia vähennetään 150 miljoonaa euroa, mutta Tekesin ja Suomen Akatemian yhteistyöhön tutkimustulosten hyödyntämistä varten on varattu kolmelle vuodelle 30 miljoonaa euroa erityisessä kärkihankkeessa.

Suomen tutkimus- ja kehittämismenot olivat Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 6,5 miljardia euroa. Menot laskivat etenkin yrityksissä.

Tutkimusmenojen kansantuoteosuus laski 3,2 prosenttiin, kun se ylimmillään oli lähes neljä vuonna 2009. Tuoreimpien kansainvälisten vertailujen mukaan Suomea edellä olivat Etelä-Korea, Israel ja Japani. Ruotsin kanssa oltiin tasoissa.

Neuvotteleva virkamies Pirjo Kutinlahti työ- ja elinkeinoministeriöstä muistuttaa, että pelkästään julkiset tutkimusmenot ovat Suomessa yli kaksi miljardia euroa, mutta niiden tuottamaa taloudellista hyötyä ei juuri edes seurata, vaan tieteen tuloksia mitataan lähinnä tieteellisten tuotosten, kuten artikkelien perusteella.

Kutinlahden mielestä tutkimustulosten hyödyntämisessä ei tarvitsisi aina tavoitella suurta kaupallistamista, vaan myös sosiaalisia innovaatioita lisäämään kustannustehokkuutta esimerkiksi sairaanhoidossa, koulutuksessa ja maahanmuutossa.

TEM:n kyselyn mukaan korkeakoulujen kaupallistamispalvelut ovat vielä pirstaleisia ja ne on organisoitu vaihtelevin tavoin. Työntekijöitä niissä on noin 70 henkilötyövuoden verran.

Esimerkiksi Helsingin yliopisto perusti pari vuotta sitten erityisen kaupallistamisyhtiön, jonka nimi on Helsinki Innovation Services. Toimitusjohtaja Jari Strandman kertoo saaneensa yliopiston 4 500 tutkijasta jo noin 200 innostumaan tutkimustulosten kaupallistamisesta.

Teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa HY esittelee yliopistosta ponnistavaa 17 yhtiötä ja ideaa, joille etsitään yrittäjiä ja sijoittajia.

Yksi niistä on tietojenkäsittelytieteen professorin Sasu Tarkoman johtama tutkimusohjelma esineiden internetistä, jossa laitteet kommunikoivat keskenään internetin avulla. Tehokasta tiedon tunnistusta ja siirtoa älykellojen välityksellä voidaan hyödyntää esimerkiksi liikennesuunnittelussa.

Tampereen teknillisellä yliopistolla on pitkät perinteet yritysyhteistyöstä. ”TTY:hän perustettiin 50 vuotta sitten teollisuuden yliopistoksi”, muistuttaa innovaatiopalvelupäällikkö Harri Länsipuro ja luettelee tunnuslukuja aikaansaannoksista.

Patenttihakemuksia on tehty 2 773, joista myönnettyjä on 1 449. Niistä voimassa on 958. Hyväksyttäviä keksintöjä on tehty viiden vuoden aikana 340, joista 180 on siirretty yrityksiin.

”Tiedossamme on 310 TTY-lähtöistä yritystä”, Länsipuro kertoo. Tällä hetkellä on käynnissä 13 tutkimustulosten kaupallistamishanketta, jotka tähtäävät uuteen yritykseen tai liiketoimintaan.

Esimerkkeinä tuotteista Länsipuro mainitsee konehuoneettoman hissin, keltaisen laserin, biohajoavan niveltyynyn ja kävelevän metsäkoneen.

Jukka Gröndahl / HS
HY:n ohjelma tutkii tiedon siirtoa älykelloilla.
HY:n ohjelma tutkii tiedon siirtoa älykelloilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat