Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten Slush kasvoi suurtapahtumaksi? HS:n video selittää minuutissa, mikä on startup-yritys

Talous
 
HS:n grafiikka selittää minuutissa, mikä on startup-yritys
HS:n grafiikka selittää minuutissa, mikä on startup-yritys
Helsingissä pidettävään Slush-yritystapahtumaan kokoontuu marraskuussa tuhansia yrityksiä ja sijoittajia. Startup-yrityksistä puhutaan paljon, mutta mitä sanalla oikein tarkoitetaan? Toimittaja: Juhani Saarinen, grafiikka: Boris Stefanov

Teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slush syntyi kahdessa vaiheessa.

Ensimmäisen kerran Slush tapahtumaa alkoi vuonna 2008 järjestää viisi kaverusta, Peter Vesterbacka, Helene Auramo, Ville Vesterinen, Kai Lemmetty ja Timo Airisto.

Ensimmäiseen tapahtumaan tuli noin 150 osallistujaa, sitten vuotuinen tapahtuma kasvoi 300–400 osallistujan kokoiseksi.

”En ollut käynyt Slushissa kertaakaan ennen vuotta 2011”, Slushin ohjelman sisällöstä viime vuodet vastannut Miki Kuusi kertoo.

Kuusi kertoo itse pohtineensa ideaa suuresta kansainvälisestä startup-yrittäjien ja pääomasijoittajien tapaamisesta sen jälkeen, kun Aallon opiskelijoiden yrittäjäyhdistys Aalto Entrepreneurship Society oli järjestänyt Finlandia-talolla 1 700 hengen yleisötilaisuuden.

Tässä Suomi hyvinvoinnin jälkeen -paneelikeskustelussa Jorma Ollila, Risto Siilasmaa ja Björn Wahlroos pohtivat kansakunnan tilaa.

Miki Kuusi kertoo keskeisen herätteen Slush-tyyppisen tapahtuman järjestämisestä tulleen keskusteluissa menestyneen sarjayrittäjä Moaffak Ahmedin kanssa. Hän oli puhunut kasvuyritysten kulttuurimuutosten tärkeydestä ja peräänkuuluttanut kunnianhimoa, jossa kaikki Itämeren maiden parhaat kasvuyritykset yritettäisiin saada samaan tapahtumaan.

Vain näin tapahtumasta voisi saada niin kansainvälisen, niin että Piilaakson tärkeimmät pääomasijoittajat vaivautuisivat paikalle, Moaffak Ahmed argumentoi.

Viikko paneelin jälkeen Miki Kuusi törmäsi erään kirjan julkistamistilaisuudessa ravintola Dubrovnikin baaritiskillä Rovion johtaja Peter Vesterbackan ja kertoi hänelle ideastaan.

”Minulla on sellainen tapa, että kun saan jonkun idean, puhun siitä kaikille”, Kuusi selittää.

”Jos haluatte, voitte saada Slushin”, Vesterbacka sanoi tuolloin ideasta kuultuaan ja vedoten omiin kiireisiinsä Angry Birdsin kanssa.

Näin Slush päätyi opiskelijayhdistys Aalto Entrepreneurship Societyn haltuun.

Tapahtumasta päätettiin samantien tehdä voittoa tavoittelematon yhteisö, jotta sen ekosysteemi olisi parempi, Kuusi kertoo.

Miki Kuusi kertoo mielenkiintoisen yksityiskohdan ravintola Dubrovnikin keskustelusta.

Tuota jutustelua kuuntelemaan hivuttautui Atte Hujanen, jonka Kuusi tunsi vain naamana opiskelijaelämästä.

Senkin Kuusi oli ehtinyt oppia, että Hujasella oli usein ehdottomat mielipiteet asiasta kuin asiasta.

Hujanen kuunteli Vesterbackan selitystä siitä, kuinka Slush tarkoittaa räntää ja kuinka tapahtuman ideana on erottautua kaikista muista teknologiatapahtumista pimeydellä ja ankeudella siinä, missä kaikki muut hankkivat tilaisuuksiinsa lavasteiksi palmuja ja rantahiekkaa.

”Atte sanoi, että kuulostaa hyvältä, mutta kun katsoo teidän kahden jälkeä tapahtumajärjestäjinä, niin te tarvitsette jonkun, joka oikeasti osaa järjestää tapahtumia”, Kuusi kertoo.

Tuon tapaamisen jälkeen Miki Kuusi ryhtyi vastaamaan Slushin sisällöstä, ohjelmasta ja rahoituksesta Atte Hujasen vastatessa tuotannosta.

Samanlainen itse töihin ilmoittautumisen kulttuuri on Kuusen mukaan vallinnut aina Slushissa.

Parhaista vapaaehtoisista on myöhemmin tullut työntekijöitä.

Vuonna 2012 Slush siirrettiin omaan startup-säätiöön, ja vuotta myöhemmin säätiön tytäryhtiöön.

Tytäryhtiö perustettiin, jotta säätiön hallituksen jäsenet eivät joutuisi vastaamaan henkilökohtaisella omaisuudellaan miljoonien eurojen kokoon kasvaneen Slush-tapahtuman tappioista.

Tuotantoyhtiönä on sama yhtiö, joka vastaa myös Flow-festivaalin tuotannoista valosuunnittelija Jenni Kääriäisen linjatessa Slushin visuaalisesta ilmeestä, Kuusi kertoo.

Vuonna 2011 Slushiin tuli 1 500 henkeä, 2012 jo 3 500 henkeä, 2013 7 000 osallitujaa ja viime vuonna 14 000.

”Tänä vuonna osallistujia on aika sama määrä, noin 14 000.”

Kuusen mukaan Slushin strategisena tavoitteena oli kasvaa nopeasti ohi 3 000–5 000 osallistujan tapahtumasta, koska sellaisia teknologiatapaamisia oli lukuisia ympäri Eurooppaa.

”Niissä on yleensä 90 prosenttia paikallisia ja kymmenen prosenttia ulkomaisia”, Kuusi selittää.

Näistä tapahtumista erottuakseen Slushin piti kasvaa yli kymmenen tuhannen osallistujan tapahtumaksi.

”Nyt sen ei enää tarvitse kasvaa”, Kuusi linjaa.

Benjamin Suomela
Marc-Johann Seppänen, Miki Kuusi (keskellä), Henrik Junnelius ja Kristoffer Seppänen keskustelivat Slush tapahtumassa marraskuussa 2013.
Marc-Johann Seppänen, Miki Kuusi (keskellä), Henrik Junnelius ja Kristoffer Seppänen keskustelivat Slush tapahtumassa marraskuussa 2013.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat