Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pöhinä, pivotointi ja exit – sanasto avaa kasvuyritystapahtuma Slushin

Talous
 
HS:n grafiikka selittää minuutissa, mikä on startup-yritys
HS:n grafiikka selittää minuutissa, mikä on startup-yritys
Helsingissä pidettävään Slush-yritystapahtumaan kokoontuu marraskuussa tuhansia yrityksiä ja sijoittajia. Startup-yrityksistä puhutaan paljon, mutta mitä sanalla oikein tarkoitetaan? Toimittaja: Juhani Saarinen, grafiikka: Boris Stefanov

Helsinki täyttyy keskiviikkona ja torstaina pöhinästä, kun 1 700 kasvuyritystä ja 700 sijoittajaa tapaavat kasvuyritys- ja teknologiatapahtumassa Slushissa Messukeskuksessa.

Kasvuyrityskulttuuriin liittyy paljon englannista peräisin olevia sanoja, joiden merkitys ei kuulijalle välttämättä aukea. HS kokosi lyhyen sanaston, jolla pöhinästä – siis innostuneesta ja toimeliaasta ilmapiiristä – saa helpommin kiinni.

Startup. Startup-sanan viljelyn yleisyyteen nähden termin merkitys on yllättävän epäselvä. Joillekin jokainen nuori ja kasvava yritys on startup, mutta toiset pitävät tällaista määritelmää liian laveana.

Tiukemmin rajattuna startup tarkoittaa enintään muutaman vuoden ikäistä yritystä, joka havittelee nopeaa kasvua. Yhtiö yrittää keksiä uudenlaisen liikeidean, joka liittyy usein uusiin teknologioihin. Lisäksi startupin liiketoiminta on monistuvaa, jolloin yhtiö voi tavoittaa helposti ja nopeasti paljon asiakkaita ympäri maailmaa.

Pitchaus. Kun yrittäjä on keksinyt omasta mielestään erinomaisen liikeidean, sen toteuttamiseen tarvitaan rahaa. Mikäli yrittäjällä ei ole varoja omasta takaa, hänen pitää taivutella rahoittajat sijoittamaan yhtiöön. Pitchaus on oman liikeidean myymistä sijoittajille.

Englannissa pitch on lyhyt myyntipuhe – lyhimmillään muutama virke, jotka voi esittää liikeideasta kiinnostuneelle vaikkapa ensimmäisen ja viidennen kerroksen välisellä hissimatkalla.

Bisnesenkeli. Bisnesenkelit ovat yksityishenkilöitä, jotka rahoittavat alkuvaiheen yrityksiä omilla varoillaan. Vastineeksi sijoituksesta he saavat omistusosuuden yrityksestä.

Enkeli-sana herättää positiivisia mielikuvia, mutta mistään hyväntekeväisyydestä ei ole kyse. Sijoittajan tavoite on saada sijoitukselleen mahdollisimman hyvä tuotto.

Rahasto. Kun yritys kasvaa isommaksi, se voi etsiä rahoittajakseen yksityishenkilöiden lisäksi pääomasijoittajien rahastoja. VC- eli venture capital -rahastot ovat erikoistuneet rahoittamaan nuoria kasvuyrityksiä.

App. Slushiin osallistuvat yritykset toimivat lukuisilla eri toimialoilla. Monen startupin liiketoiminta on kuitenkin jollain tapaa digitaalista. Digitaalisessa maailmassa asiakkaat voi usein tavoittaa älypuhelimilla, joille yhtiöt tekevät omia appeja eli sovelluksiaan.

Pivotointi. Startupit yrittävät usein luoda uudentyyppistä yritystoimintaa. Useimmiten tässä epäonnistutaan. Pivotonnilla tarkoitetaan huonon liikeidean muuttamista toisenlaiseksi tai hylkäämistä kokonaan.

Yksisarvinen. Yksisarviset ovat startupien eliittiä. Ne ovat listautumattomia yhtiöitä, jotka on rahoituskierroksien perusteella arvostettu yli miljardin dollarin arvoisiksi. Nimitys on peräisin siitä, että tällaiset yritykset olivat ainakaan harvassa.

Ajat ovat muuttuneet. Talouslehti Economist laski lokakuun lopulla, että yksisarvisia on maailmassa jo 142 eli liki kolminkertainen määrä verrattuna vuoteen 2013. Googlen ja Facebookin kaltaiset menestystarinat ovat nostaneet pääomasijoittajien odotuksia, ja lupaavien yritysten arvot ovat nousseet hurjaa tahtia. Nopea kasvu on herättänyt epäilyjä sijoituskuplasta.

Exit. Jos yrityksen liikeidea toimii ja bisnes kasvaa, erityisesti pääomasijoittajat haluavat jossain vaiheessa muuttaa sijoituksensa euroiksi. Tällaista irtautumista kutsutaan exitiksi.

Tavallisimmat tavat irtautua yrityksestä ovat yhtiön vienti pörssiin, myyminen kilpailijalle tai myyminen toiselle sijoittajalle. Pörssiin listautumisen nimitys on ”ipo”, initial public offering.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat