Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Slush kerää Helsinkiin 1 700 startupia – muuttuuko ”pöhinä” kasvuksi ja työpaikoiksi?

Talous
 
Mika Ranta / HS
Saana Volanen rakensi tilataideteosta Slush-tapahtumaa varten maanantaina Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma alkaa keskiviikkona.
Saana Volanen rakensi tilataideteosta Slush-tapahtumaa varten maanantaina Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma alkaa keskiviikkona. Kuva: Mika Ranta / HS

Startup-yritysten merkitys Suomen kansantaloudelle on ainakin vielä vähäinen – mutta talouselämä olisi vielä isommassa pulassa ilman niitä.

Startupit tuovat Suomeen kansainvälisiä sijoituksia ja vähitellen myös työpaikkoja. Lisäksi uudet ideat auttavat suuria yrityksiä uudistumaan.

Startupit ovat tällä viikolla huomion keskipisteessä, kun keskiviikkona alkava kasvuyritys- ja teknologiatapahtuma Slush tuo Helsinkiin 1 700 nuorta yhtiötä ja 700 sijoittajaa. Slush pitää itseään Euroopan merkittävimpänä kasvuyritystapahtumana.

”Startup-pöhinä” käy jälleen kuumana, mutta onko innostus todella muuttunut kasvuksi ja työpaikoiksi?

Kuinka iso ilmiö startupit Suomessa ovat?

Startupien laskeminen on käytännössä mahdotonta, koska nimitys voi viitata monenlaisiin yrityksiin. Yleensä startupeiksi lasketaan kasvuhakuiset nuoret yritykset, jotka yrittävät kehittää maailmanlaajuiseksi monistuvaa liiketoimintaa.

Uusia yrityksiä syntyi Suomeen viime vuonna 28 806. Siihen nähden startupeja on vähän.

”Puhutaan ennemmin sadoista kuin tuhansista, mutta se on kasvava joukko”, kertoo Suomen yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.

Sijoittajia edustavan Pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtajan Marika af Enehjelmin mukaan suomalaiset startupit ovat paljon lupaavampia kuin viisi vuotta sitten.

”Silloin iso osa rahoituskyselyitä tehneistä firmoista oli hassua näpertelyä, mutta nyt firmat ovat järjestään kovia”, af Enehjelm kertoo.

Kuinka monta ihmistä startupit työllistävät?

Työpaikkojen näkökulmasta startupeihin liittyy ristiriita. Ne pyrkivät usein hyödyntämään digitalisaatiota siten, että isoakin liiketoimintaa voi hoitaa pieni henkilöstö. Viestipalvelu Whatsappin palveluksessa oli 55 ihmistä, kun Facebook osti yhtiön 20 miljardilla eurolla viime vuonna.

Toimialoja ravistelevat startupit jopa tuhoavat työpaikkoja, mutta jos ideoita ei keksittäisi Suomessa, ne keksittäisiin jossain muualla. Kehityksessä voi nähdä af Enehjelmin mukaan hyviä ja huonoja puolia, mutta muutos on väistämätön.

”On parempi yrittää pysyä mukana ja kehittää startupeja, joissa on korkean tuottavuuden työpaikkoja”, hän sanoo.

Yli puolet uusista työpaikoista on syntynyt Petri Malisen mukaan Suomessa vajaaseen tuhanteen nopeasti kasvavaan yritykseen. Tästä joukosta kasvava osa lienee startupeja, joilla on hyvä mahdollisuus työllistää tulevaisuudessa paljon ihmisiä.

Mitä hyötyä startupeista on?

Koko kansantaloudesta sadat tai tuhannet startupit muodostavat häviävän pienen osan, mutta niillä on merkitystä koko talouden uudistajina. Af Enehjelm kertoo, että suomalaiset suuryritykset ovat aivan viime aikoina kiinnostuneet kasvuyritysten ostamisesta.

”Myös isot firmat näkevät, että startupeissa tapahtuu teknistä kehitystä, eivätkä hekään voi jäädä siitä kehityksestä pois”, hän kertoo.

Lupaavat yritykset houkuttelevat Suomeen ulkomaisia investointeja. Alkuvaiheen kasvuyritykset keräsivät finanssikriisin jälkeen vuosittain noin 10–20 miljoonaa euroa pääomasijoituksia. Viime vuonna potti nousi 50 miljoonaan euroon.

”Se osoittaa, että meillä on kansantaloutena osaamista, joka on kansainvälisesti kiinnostavaa”, Malinen kertoo.

Tärkeä syy kiinnostuksen kasvuun on Slush. Järjestäjät ovat laskeneet, että tapahtuma on auttanut kanavoimaan yrityksille 350 miljoonaa euroa rahoitusta vajaassa parissa vuodessa. Joukossa on myös paljon ulkomaisia yrityksiä.

”Slush on tuonut tänne parhaimpia amerikkalaisia pääomarahastoja, jotka eivät suunnilleen muuten tule Eurooppaan ollenkaan”, af Enehjelm sanoo.

Työvoiman osuus startupien kustannuksista on suuri, joten miljoonan euron rahoitus voi tarkoittaa vaikkapa 15 ihmisen työllistämistä vuodeksi. Osa suomalaisten startupien työpaikoista tosin syntyy ulkomaille.

Onko suhtautuminen yrittäjyyteen muuttunut?

Suomalaisyritysten menestys innostaa uusia ihmisiä kasvuyrittäjiksi. Peliyhtiö Supercell on paitsi tuonut maahan satoja miljoonia euroja myös toiminut esimerkkinä.

Yhdysvaltalaisen MIT:n tutkimuksessa Aalto-yliopisto oli innovaatio- ja yrittäjyystoiminnassa viime vuonna viiden nousevan opinahjon joukossa. Opiskelijoiden keskuudessa yrittäjyys on noussut varteenotettavaksi uravaihtoehdoksi.

”Se näkyy sellaisena tekemisen ja ajattelun vapautena”, kuvaa Aalto-yliopiston startup-keskuksen projektijohtaja Marika Paakkala.

Ville Männikkö
Emmi Pouta esitteli vuosi sitten Leeluu-yrityksen yövalaisimia.
Emmi Pouta esitteli vuosi sitten Leeluu-yrityksen yövalaisimia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat