Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ericsson hyökkää Nokian kimppuun

Talous
 
Outi Pyhäranta / HS
Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestberg uskoo, että yhteistyö Ciscon kanssa luo edellytykset uuden aikakauden verkkoyhtiölle.
Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestberg uskoo, että yhteistyö Ciscon kanssa luo edellytykset uuden aikakauden verkkoyhtiölle. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Fakta

Ericsson on selvästi Nokiaa suurempi

 Ericsson on maailman suurin verkkolaitteiden valmistaja ja Nokian pääkilpailija.

 Sen kannattavuus on ollut pitkään Nokiaa huonompi, vaikka liikevaihto on kaksikertainen.

 Yhteistyö Ciscon kanssa tarjoaa Ericssonille mahdollisuuden torjua Nokian kasvavaa uhkaa.

Kilpailu verkkolaitteiden markkinoilla kiihtyy.

Verkkolaitteita valmistava Ericsson hyökkää yhä voimakkaammin Nokiaa ja Huaweita vastaan aloittamalla yhteistyön yhdysvaltaisen Ciscon kanssa, arvioi sijoitustutkimusyhtiö Bernstein Research.

Ericsson ilmoitti uudesta yhteistyösopimuksesta maanantaina. Yhtiön mukaan tavoitteena on kehittää tulevaisuuden verkkoja.

”Olemme langattomassa tekniikassa ykkönen maailmassa. Cisco on selvästi maailman ykkönen ip-reitittimissä. Yhdessä voimme luoda innovatiivisia ratkaisuja”, sanoi Ericssonin toimitusjohtaja Hans Vestberg uutistoimisto Reutersille.

Sijoittajat suhtautuivat yhteistyösopimukseen varovaisen myönteisesti. Ericssonin osake vahvistui Tukholman pörssissä runsaat kaksi prosenttia.

Sopimus käsittää yhteistyön reitittimissä, palvelinkeskuksissa, pilvipalveluissa, langattomassa tekniikassa, verkkojen hallinnassa ja palveluliiketoiminnassa.

Ericssonin mukaan yhteistyö lisää molempien yhtiöiden liikevaihtoa miljardilla dollarilla eli 920 miljoonalla eurolla vuonna 2018. Lisäksi Ericsson arvioi yhteistyöstä saavutettaviksi kustannushyödyiksi miljardia kruunua eli 107 miljoonaa euroa.

Sopimusta voi myös pitää merkkinä siitä, että vuosia sitten alkanut verkkolaiteyhtiöiden yhdentyminen edistyy. Markkinatutkimusyhtiöiden mukaan verkkolaitemarkkinat eivät juuri kasva. Jaettavaa ei siis enää riitä yhtä monille yhtiöille kuin aikaisemmin.

Sijoitustutkimusyhtiön mukaan Ericssonin asema on nykyisin Nokiaa ja Huaweita heikompi etenkin ip-reitittimissä. Reititin on laite tai ohjelmisto, joka ohjaa verkkoliikenteen oikeisiin osoitteisiin.

Merkittävä syy siihen, miksi Nokia aikoo ostaa ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin on juuri reitittimet. Useat sijoittajat arvioivat jo viime keväänä Nokian ilmoittaessa Alcatel-Lucentin ostamisesta, että Ericssonin on pakko tehdä jotakin torjuakseen Nokian kasvavaa uhkaa.

Yhteinen nimittäjä Ericssonin ja Nokian suunnitelmille on tulevaisuuden kilpailukyvyn vahvistaminen. Ohjelmistojen merkitys verkoissa kasvaa kaiken aikaa ja yhtiöt ovat jo tehneet esisopimuksia viidennen sukupolven matkapuhelintekniikasta.

Kaupan toteutuessa Nokia kiilaa matkapuhelinverkkojen markkinaosuudessa todennäköisesti Ericssonin ohitse hyvin tärkeillä Pohjois-Amerikan markkinoilla. Ciscon liiketoiminta on taas keskittynyt lähes kokonaan kiinteän verkon laitteisiin, joissa sen kilpailija on Alcatel-Lucent.

Kiinalaisella Huaweille ei ole enää juuri pääsyä Yhdysvaltojen markkinoille, koska viranomaiset pelkäävät sen laitteissa olevan vakoiluohjelmistoja.

Bernstein Research arvioi, että Ericssonin ja Ciscon yhteistyöstä on lyhyen ajan kuluessa eniten etua Ciscolle. Yhtiö pystyy Ericsson kautta myymään tuotteitaan uusille asiakkaille. Toisin sanoen Ericsson olisi Ciscon jälleenmyyjä.

Sijoitustutkimusyhtiön mukaan Ericssonin ja Ciscon yhteistyöstä olisi huomattavasti paljon enemmän hyötyä, jos yhtiöt voisivat nykyistä enemmän tehdä yhteistyötä tutkimus- ja tuotekehityksessä. Siitä ei ole vielä mitään takeita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat