Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varakkaiden sijoittajien Evli pörssiin

Talous
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Evlin konttori Helsingin Aleksanterinkadulla.
Evlin konttori Helsingin Aleksanterinkadulla. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Instituutioiden ja varakkaiden yksityishenkilöiden varallisuudenhoitoon erikoistunut Evli-pankki listautuu Helsingin pörssiin. Listautumisannissa pankki laskee liikkeelle vähä-äänisiä B-osakkeita; äänivaltaisia A-sarjan osakkeita ei tule myyntiin.

Yhtiökokouksessa A-osakkeella on 20 ääntä, kun B-osakkeella saa vain yhden äänen. Äänivaltaero tarkoittaa sitä, että pankin valtasuhteet pysyvät annin jälkeenkin likimain ennallaan.

Yhtiön suurimmat omistajat ovat hallituksen puheenjohtaja Henrik Andersin sekä Ingmanin ja Thesleffin perheet. Pääomistajien hallussa on yli 50 prosenttia äänivallasta. Pankin henkilökunta omistaa runsaan neljänneksen äänivallasta.

Listautumisen ajankohdasta ja ehdoista Evli ei tässä vaiheessa anna tietoja. Puheenjohtaja Andersinin mukaan annista tulee pieni. Nykyiset omistajat eivät myy osakkeitaan.

Tärkein seikka listautumisessa on se, että tulevaisuuden yrityskaupoissa maksuvälineenä voidaan käyttää pankin B-osakkeita. Aiemmat yritysostot Evli on maksanut ”oikealla” rahalla.

Viime vuosina suomalaiset pörssiyritykset ovat pyrkineet eroon äänivaltaeroista, sillä nyt muodissa on euro ja ääni -periaate. ”Me olemme vähän vanhanaikaisia”, Andersin sanoo.

Evlin liiketoimiajatus on yksinkertainen. Asiakkaat maksavat siitä, että pankki hoitaa asiakkaansa omaisuutta. Evli ottaa tehtävästä keskimäärin yhden prosentin palkkion varallisuuden arvosta.

Suomen varallisuudenhoitomarkkinoiden arvo on noin 140 miljardia euroa. Siitä Evlin osuus on kuusi prosenttia.

Evlin liiketuotoista kaksi kolmasosaa tulee varainhoidosta. Vajaa kolmannes tuotoista kertyy arvopapereiden välitystoiminnasta ja neuvontapalveluista.

Evlin asiakkaaksi ei pääse kuka tahansa. Henkilökohtaista palvelua saa, jos hoidettavaa varallisuutta on vähintään 300 000 euroa.

Pankki perustettiin 30 vuotta sitten, ja sen nimi juontuu Evli-nimisestä pöytälaatikkoyrityksestä, jonka perustajat ostivat insinööri Torsten Ahlströmiltä. Evli viittaa Ahlströmin sukulaistyttöihin Evaan ja Liisaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat